sobota 12. listopadu 2011

ČTK: Zahrádkářská kolonie v Mělníku kvůli erozi svahu nezanikne

Zahrádkářská kolonie v Mělníku Na Polabí, které hrozil zánik kvůli sesouvajícímu se svahu, nezanikne. Část zahrádek tam zůstane, nájemce ale čekají úpravy. Musejí zabránit dalšímu zavlhčování svahu. Svah čeká sanace, řekl ČTK starosta města Ctirad Mikeš (ČSSD). Mělník má potíže s bortícím se svahem ještě na dalším místě, pod zámkem u veslařského klubu.

Hydrogeologický posudek odhalil, že svah v zahrádkářské kolonii není stabilní, situace je tam havarijní. Zahrádky pod svahem v parku Na Polabí s výhledem na soutok Labe s Vltavou využívalo zhruba 20 lidí. Během října bude zcela jasné, kolik zahrádek zanikne. Zahrádkáři, kteří zatím zůstanou, budou muset podle Mikeše provést technická opatření.
Město zahrádkářům již neprodloužilo smlouvy. Zároveň zruší úzus, že se nové volné zahrádky budou přidělovat na základě obálkové metody. "Není to o komerční činnosti. Volné zahrádky dostanou ti, kteří byli postiženi sesuvem," sdělil starosta. Zahrádkaření v této lokalitě podle něj může pomoci erozi zpomalit.
Mělník nyní řeší další bortící se svah, a to v lokalitě nazývané Niagára pod mělnickým zámkem nad veslařským klubem. Dešťovou vodu tam sice odvádí kanalizace, i tak se tam ale při přívalových deštích objevuje větší množství vody. Město tam nechalo nainstalovat šest monitorovacích bodů, které sledují stav sesuvu.
Příští rok čeká tento svah sanace za 600.000 korun. Práce zahrnou jednak zpevnění, jednak odvod vody od stěny, aby se proces přirozeného geologického sesuvu se zpomalil. "Zcela tomu zabránit nelze, Mělník je nad řekou a na vlastní opukové desce. Přirozená eroze je proces, který funguje dál," doplnil Mikeš. Poznamenal, že je možné, za za tisíc let proto skončí část Mělníka v Labi.

Převzato z ČTK. Originální článek naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat