středa 23. listopadu 2011

Rádio kdysi a dnes (9.díl)

Děkuji především náhodě, že mí rodiče vlastnili gramodesku s názvem Kučerovci. Tato polulární česká skupina už za války v dalekých zemích čerpala lidovou hudbu lantinské Ameriky a posléze se zaměřila na Tichomoří ( Hawai a Tahiti). Skupina existuje již několik generací, prakticky neustále na cestách převážně v zahraničí a některý z jejich hitů budete znát, především ten první z filmu s Belmondem. Jmenuje se Cucurucucu ( Kukurukuků). Další ,, pro někoho známé" hity jsou pak Vaya con dios, Ave Maria, Tu solo tu.... A tak vůbec první rádio, které jsem na internetu zkusil, bylo z americké Hawaie.



Na internetu je i televize, která dává navíc obraz, a když jsem objevil tehdy nekodovanou mexickou stanici Videorola, tak to byla paráda. Z Brazílie jsem zase hledal sambu a karneval, z Argentiny jen pohled na slavné místní tango a už jsme v Africe.


Sever Afriky kdysi ovládli Arabové, jejich hudbu lze snadno naladit v rádiu na mnoha vlnách a tak je bezesporu zajímavější pravá hudba černého kontinentu, kterou nám televize přenáší bohužel v primitivní podobě tradičních kmenů z cestopisů. Asi před 5 lety se dalo v rádiu na KV o víkendu po obědě docela slušně poslouchat rádio z Lybie, kde ji hráli. Pak byla stanice zrušena, ale dala se slyšet večer z Gabonu na rovníku, jako stanice Africa no.1 a má i svůj web. Jenže už je dost problematické ji vůbec v rádiu chytit, a když jsem viděl jednou festival v Montreaux ( Švýcarsko), tak jsem si řekl, že se jistě vysílá i snad i někde v nějaké Televizi. A měl jsem pravdu. Stanice se jmenuje Congo planet ( http://www.tvlink.cz/congo-planet_461/) a určitě je zajímavé hudbu občas chvíli poslouchat. Má něco do sebe.




V Evropě pak patří k nejkrásnějším hudba řecká z balkánských zemí, které ovšem lze naladit v rádiu a z oblasti Tirol, která je na VKV i satelitu i v netu. Pro úplnost zmíním i španělskou kantilenu, která mě nikdy neoslovila na rozdíl od Cuby,Mexica apod. A zapoměl jsem koukám na Rege z Jamajky.


Evropské rockové a popové hudby jsem se nabažil již dost, naše je v rádiu, tak to na netu moc nevyhledávám. Zpravidla si musím vzpomenout na nějakou slavnou stanici, nebo přijde překvápko, jako stanice Big L, KBC rock'n roll music, či jsem si pustil nostalgicky Bayern 3, který je i v satelitu a občas se dá chytit i v rádiu. Také občas koukám na stránky našich rádií VKV (Beat, Blaník, Hitrádio Labe), ale zpravidla ze zvědavosti a z výzkumných účelů,kterými je třeba i nová přidělená frekvence. Mě totiž neuspokojuje internetová nabídka tipu: Přejete si rock, pop, country, etno ? Ne, já musím především vědět, odkud se to vysílá, jak je to od nás daleko a v případě etnické hudby je to událost dost podstatná. Tady se mi někdy při procházce podaří z Prahy zaslechnout na VKVstanici Etno a někdy nemají špatný program, ovšem na procházku nejde člověk kvůli poslechu hudby, ale aby na chvíli udělal jakýsi průzkum, a pak se zase oddával třeba sledování okolí.


Mladý člověk si samozřejmě uvědomuje, že rádio není jen hudba. Ví, že tam jsou nějací zaměstnanci a odvěká schopnost napodobovat své idoly na poli sportu a hudby vede v mnoha případech k pokusům o moderování. Nedávno jsem v televizi viděl jednoho nadšence, který otevíral okna svého vesnického domu a pouštěl pro občany program, nebo i někteří vlastníci CB vysilaček to zkoušeli, ale všichni pochopili, že jednak riskují své zdraví a nepřináší to efekt, jaký by si přáli, protože chybí zpětná posluchačská vazba ( diskuse, telefonáty do studia apod.). Osobně tedy dávám přednost serveru youtube, kde si pouštím písničky na osobní přání dle obrovského playlistu, který neustále buduji tak, jak se mi daří odhalovat něco pěkného, co jsem třeba i léta neslyšel a znal jsem jen melodii. I to je možnost zábavy.


A tak se dostáváme k části, kterou jsem minule také sliboval a to je služba RDS. Omezím se pouze na výklad, že dnešní běžný posluchač poslouchá prakticky jen VKV pásmo a služba RDS vám umožní zobrazit při dost dobrém stereosignálu zkratku názvu stanice třeba i uprostřed písničky, nebo vám dokonce zobrazí název písně a kdo to zpívá. Nemusím říkat, že v otevřené krajině, pokud možno na kopci ulovíte stanic více, ale pozor, aby se vám nemixovaly do sebe, neboť by RDS nefungovala. V takovém případě je důležité se schovat na nežádaný směr za terenní překážku, nebo krýt směr alespoň vlastním tělem, aby se vynořila požadovaná stanice pokud možno v co nejlepší kvalitě. Je to obrovská duchařina. Stačí popojít jinam, zvednout ruce s anténou, nebo si naopak kleknout a ta vzdálenější stanice, je zpravidla jen na malém kousku a jakýkoliv pohyb do strany či vertikálně ji vyruší


K této zábavě postačí zpravidla mobilní telefon a sluchátka ( jsou anténou) a můžete jít na první lov. V bízkosti Prahy (tady) jich ulovíte spousty a můžete si je i fotit a dělat si sbírku. Výhodou je, že stačí jeden dobrý dostatečný signál ( někdy čekáte 10 vteřin, jindy 40, někdy až tři minuty) a už se vám stanice nesmaže, pokud nepřeladíte. Musíte ji uložit. Samozřejmě, že takový nadšený lovec hledá i jiná místa v republice, kde se dá ulovit něco jiného, loví cestou z auta, z vlaku a pokouší se mezi našimi zejména pražskými vysilači a tím morem našeho rozhlasu ČR naladit i stanice zahraniční. Všeobecně už asi čtenář ví, že ta nejlepší období pro pokusy jsou léto, mráz a mlha. U dálkových vysilačů se ne vždy zadaří ulovit RDS, ale to nevadí, protože ji získáte třeba na výletě, nebo na vyšších místech. Z Mělníka jsou běžně k poslechu i některé stanice saské, leckterá z Bavorska a díky extremním podmínkám, které letos přicházejí se zde vzácně zjevila stanice OE1 ( rakouský rozhlas 1). Kmitočty vám sdělovat nebudu, protože z věcí má člověk největší radost, když se o ně musí takříkajíc poprat. Zkrátka, když si to všechno vypátráte a vyzkoušíte.


A tak bych si dovolil uzavřít seriál o rádiích a televizích a věcech kolem toho, ve kterém jsme se laicky a takzvaně populárně podívali trochu na zábavu, kterou si někdy ani neuvědomujeme, jindy víme, že provozujeme určité hobby a o celé řadě věcí jsme vůbec nemluvili. Nechci nějak filozofovat, ale svět kolem nás je bohatý, jen je občas problém to bohatství najít.

http://soutok.blogspot.cz/2011/11/radio-kdysi-dnes-special.html

Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.


Žádné komentáře:

Okomentovat