pondělí 5. prosince 2011

Mikulášská nadílka nebývala žádná legrace

I takový světec, jako je Mikuláš, měl na různých místech odlišné zvyky. Tak například na Bystřicku chodila v den svátku svatého Mikuláše kromě světce samotného, anděla a čerta také smrt. A čerti, ti byli nejméně tři.  Mikulášův proslov se tu omezoval na bručení tajemných slov „muli, muli se“. No a tak mu pak děti a dospělí neříkali jinak, než Mulisák.

Mikuláš míval dříve také úplně jiné nároky, než dnes. Nyní děti odříkají básničku nebo zazpívají písničku a za to dostanou velkou odměnu v podobě sáčku plného ovoce, sladkostí a oříšků. Dříve se ale v přítomnosti světce musely pomodlit. Ne všechny se ovšem modlily dostatečně rychle. Takoví hříšníci museli být hned po zásluze potrestáni.

Pokud nestačilo napomenutí a pokárání, přišly dokonce na řadu o něco tvrdší tresty. Právě pro tento případ byl už dávno před dnem svatého Mikuláše zaražen u zamrzlého rybníku kůl. Malý vzbouřenec tam byl doveden nebo spíš dovlečen, čerti mu sundali boty a nechali jej pobíhat po ledové ploše rybníka. Jestliže ani to nepomohlo prolomit jeho zatvrzelost a on se i nadále vyhýbal modlení, byl ke kůlu přivázán a stál tam tak dlouho, dokud se celý promodralý zimou přece jen nepomodlil. Jak je vidět, Mikulášská nadílka nebyla v minulosti žádná legrace.

Jiný zvyk zase panoval na Velkomeziříčsku. Ale ani tady to v den svatého Mikuláše neměly děti zrovna lehké. Čerti tu totiž vlastnili zvláštní privilegia. Nezbedy mohli vyplácet povříslem nad vysekanou dírou v ledu. Když se jednalo o zvláště paličatého a neústupného hříšníka, ten dopadl ještě mnohem hůře. Čerti jej nakonec až po krk ponořili do ledové vody.

Mikuláš ale dříve chodíval i na takzvané doderky. To pak přišel do chalupy s čertem a s kozou, samozřejmě ne živou - převlékal se za ni jeden z mládenců. Čert se snažil svázat mladší i starší ženské osazenstvo chalupy řetězem a koza skotačila po světnici a do všeho narážela a strkala a dělala neuvěřitelný nepořádek. To nakonec nevydržel hospodář a honem Mikuláše s čertem i neposednou kozou vystrkoval ze dveří.

Dnes už se naštěstí děti tvrdých trestů bát nemusí. Spíš naopak. Mikuláš s andělem a čertem je záruka sladkostí a dobrůtek. A stačí mu jediná básnička nebo písnička.

Zdroj: Žďárské vrchy

Žádné komentáře:

Okomentovat