čtvrtek 15. prosince 2011

O MP Mělník (4. díl)

Dneska rovnou navážeme na předchozí díl. Ten popisoval průběh služby od 19.00.

22:00. Po průjezdu zahrádkářské kolonie za zimním stadionem zastavujeme u takzvaného hotelu. Vyndáváme baterky a míříme na kontrolu. Já jdu mezi strážníky a snažím se fotografovat. Myslím, že zde v objektu zas tolik lidí nebylo, i proto doufám, že vás fotografie potěší. V přízemí budovy, na konci chodby spatřujeme jemné osvětlení a vchod do dalšího pokoje je zakryt kobercem. Po jeho odkrytí vidíme v místnosti několik mužů a otevřený oheň.
Druhý strážník upozorní kolegu, že v místnosti jsou nože, i proto přichází ke slovu zvýšená opatrnost. Já se držím u strážníka vzadu, avšak tak, aby mohl případně kolegovi pomoci. S předložením dokladů problém není, ale ohniště si osoby brání. Až po zvýšení hlasu přestávají protestovat. Provádíme další kontrolu objektu, a když odcházíme, místní obyvatelé už oheň likvidují.



22:35. Míříme k dalšímu opuštěnému objektu. Před ním ještě projedeme ulici Nušařskou. V ní jsou dvě ubytovny, takže i zde je potřeba se pravidelně ukázat. Jak se ale dozvídám, tak s dělníky problém nebývá, protože všechny problémy si řeší uvnitř své komunity.
22:45. Zastavujeme u objektu na křižovatce ulic Legionářů a Okrouhlík. Zde je rodinný domek. Ten patří společnosti Řehák s.r.o. sídlící v Praze Kobylisích. Tento objekt je na tom ještě hůře než hotel: zápach výkalů, hromady odpadků, spousta krabic a lahví od alkoholu. Jedna spadlá stěna. Stoupáme po schodech, které rozhodně nevypadají bezpečně. Zažíváme opakující se situaci. Opět dveře, na kterých je závěs. Ten odkrýváme a vidíme nevelkou místnost a v ní několik osob. Svítí se zde svíčkou a hraje rádio na baterky. Žádáme o doklady. Několik osob s tím nemá problém, jen jedna žena ze Slovenska se nějak zdráhá. Po krátkém okamžiku strážník zvyšuje hlas a žena konečně začíná reagovat. Zvedne se z lůžka a podává občanský průkaz pro cizince. Ženu nechává hlídka zkontrolovat a čeká na výsledky lustrace.
Celou dobu je potřeba dávat pozor, kam člověk šlape. Podlahy už nejsou tak pevné jako kdysi, „vůně“ výkalů napovídá, že hygiena tu také není na prvním místě a tuny odpadků jsou snad to nejpříjemnější v tomto domě.
Po chvilce se dozvídáme, že žena není žádoucí pro další činnost a můžou jí být vráceny doklady. Když odcházíme od objektu, zkontrolujeme ještě přilehlou ulici.
23:10. Přijíždíme na služebnu. Zde dáváme nabít svítilny a dozvídáme se o chystané akci Policie ČR. Tím musí moje směna u MP skončit. Na jednu stranu jsem zklamaný. Čekal jsem delší službu. Na druhou stranu to bylo několik hodin zajímavě strávených v terénu. Tušil jsem, co mě čeká, ale vidět to na vlastní oči rozšíří obzory. Člověk začne práci strážníků vnímat jinak. Třeba se mi někdy v budoucnu podaří se k hlídce opět připojit a představit vám další činnost strážníků v terénu.
V následujících dílech se můžete těšit na několik vysvětlení. Povíme si něco o prevenci, technice a vybavení vozů, výbavě strážníků v terénu, o hlídkové činnosti, ale třeba i o tom, co je třeba splňovat pro práci strážníka.

http://soutok.blogspot.cz/2011/12/o-mp-melnik-dotazy-5-dil.html
Pro Soutok Roman Rak.

Žádné komentáře:

Okomentovat