pátek 6. ledna 2012

Budování cyklostezky Labe


V I.etapě 2010 – 2011 byla dokončena výstavba částí trasy Velké Březno – Malé Březno – Přerov u Těchlovic a Litoměřice – Třeboutice v celkové délce 5,9 km.


Aby došlo k naplnění celého záměru projektu z dotací Regionálního operačního programu Severozápad, tedy propojení Litoměřic, Ústí nad Labem, Děčína a státní hranice se Spolkovou republikou Německo, začne se v roce 2012 budovat část další. Přestože je Labská stezka v celé trase vyznačena směrovým značením a za příznivých klimatických podmínek hojně využívána, významná část trasy má stále nevyhovující parametry. Podstatou II. etapy projektu je odstranění infrastrukturních nedostatků bránících rozvoji cyklistické dopravy na trase:


1. Děčín - Těchlovice, stezka zatím vedena po frekventované silnici II/261, délka 9,8 km
2. Církvice - Libochovany - Velké Žernoseky, zatím vedeno po silnici II/261 a po nevyhovující prašné cestě o délce 5,6 km.
3. Roudnice n/L - Dobříň, stezka zatím vedena po kamenné potahové stezce a panelové cestě, délka 1 km


SMSGuru.cz banner„Propojením velkých měst na Labi nabízí cyklostezka prodloužení výletů, možnost návštěvy turistických zajímavostí na trase i poblíž trasy a neméně důležité je napojení sousedních regionů, ať už v Libereckém kraji, nebo u německých sousedů,“ uvedl k projektu radní pro regionální rozvoj a cestovní ruch Ústeckého kraje Radek Vonka a pokračuje: „Nezanedbatelné je i využití stezky pro běžnou dopravní obslužnost, v příznivých klimatických podmínkách lze alternativně cestovat do zaměstnání a do škol. Cyklotrasy také pomáhají zvýšit bezpečnost cyklistů.“


Termín výstavby II. etapy je 01/2012 - 08/2013; celkové plánované výdaje na stavbu 200 mil. Kč bez DPH, přičemž bude letos proinvestováno přibližně 100 milionů korun.


Závěrečná III. etapa projektu Labská stezka, v rámci které budou dokončeny chybějící úseky na trase Velké Žernoseky – Litoměřice – Roudnice n/L – Hněvice, hranice Ústeckého a Středočeského kraje, je aktuálně ve fázi pokročilé projektové přípravy, realizace je plánována v období 2012 – 2014.



Pro Soutok Jakub Hořejší

Žádné komentáře:

Okomentovat