čtvrtek 26. ledna 2012

Toulky 5

Pohled na Mšeno s Cinibulkovy stezky.





Skalní město u Mšena patří k tomu turisticky nejkrásnějšímu, čím jen se může náš okres Mělník pochlubit. Mnoho návštěvníků zná spíše výraz Bludiště, nebo Cinibulkova stezka, ale výraz skalní město mu přece jen dodává jistou vážnost vedle takových atraktivních skalních měst, jako jsou třeba Prachovské skály u Jičína, Broumovské stěny, Tiské stěny u Děčína, Česko-Saské Švýcarsko, či Teplicko-Adršpašské skály.

Horolezecká skála Faraon.


Určitou výhodou je, že mělnický okres přece jen na rozdíl od podstatné části republiky má i v zimním období převážně příznivé klima často bez sněhu a především pro nás je Mšeno poměrně dobře dostupnou lokalitou. Díky všem těmto okolnostem lze tedy takový výlet doporučit téměř v každém ročním období, byť si přece jen musíme uvědomit, že déšť i námraza vytvářejí zejména ve skalnatém terénu nebezpečné prostředí a v takovém případě se omezíme jen na schůdnou část terénu, nebo výlet raději odložíme.

Obří hlava a žába.


Nástupním místem do skalního města je jednoznačně nejlepší městečko Mšeno, které je i po železnici z Mělníka velmi dobře dostupné. Místní Cinibulkova stezka je dlouhá 11 kilometrů, což v členitém a občas náročném terénu představuje cca 2.5 hodiny chůze. Ovšem, v místě, kde se nachází pohádkově vyhlížející mšenské koupaliště máme přece jen možnost využít k poznání tohoto krásného koutu našeho okresu vícero variant. Rozhodně by bylo škoda zcela vyloučit takzvané údolí Debř, kde najdete jeskyni, skalní divadlo, jakýsi zmenšený model kokořínské hradní věže, nebo zrekonstruovaný posed pod mochomůrkou, která je na konci údolí. Několik desítek metrů za zmíněným posedem se dostáváme na důležitou turistickou křižovatku, která jakoby byla hranicí tří okruhů, které však za těch dvě a půl hodiny můžeme všechny projít.

Bludiště, to je území úzkých skalních chodeb a dokonce i několika žebříků.


Pokud se vydáme vpravo, dojdeme na silnici vedoucí ze Mšena na Ráj, která je nástupním místem do místního slavného bludiště a části, která nese název Vyhlídky. Obojí je pravým pokladem zdejší oblasti. Pokud se vydáte vlevo, tak vás čekají samé útvary, které zdejší oblast proslavily. Nejprve dojdete ke Švédskému valu, který je zde údajně od třicetileté války a vzniknul zde velmi vydařený památník. Za ním následuje Průsečná skála, která vás dovede k sousoší Obří hlava a žába a následuje horolezecká skála Faraon. Vše zde vzniklo působením přírody, stejně tak, jako pouhé dva kilometry vzdálené Pokličky, které jsou jakýmsi symbolem CHKO Kokořínsko. Za symbol Bludiště lze snad považovat tyto prošlapané pískovcové schody a řetěz, bez jehož pomoci na tomto úseku by nebylo možné okruh absolvovat.


My však budeme v tomto scénáři pokračovat zpět do Mšena a to přímo po Cinibulkově stezce, která nás tady vede alejí v poli až do samotného města zpět ke koupališti a cestou se nám nabízejí krásné výhledy do kraje. Nutno dodat, že Cinibulkova stezka se správně vůbec údolí Debř vyhýbá a od Vyhlídek u Romanova nás přivádí do Mšena po silnici, ale pokud chceme vidět opravdu všechno krásné, co tu je, tak je výhodnější nejprve projít údolím Debř, pak absolvovat Bludiště s Vyhlídkami, oželet cestu po silnici do Mšena, vrátit se po silnici kousek zpět a absolvovat cestu do Mšena po Cinibulkově stezce vlastně v protisměru. Výlet pak můžeme zakončit třeba u zlatavého moku na náměstí v restauraci U Lva.

http://soutok.blogspot.cz/2012/02/toulky-6.html

Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat