úterý 3. ledna 2012

Toulky (1.díl)









Z vrchu Radobýl u Litoměřic je krásný kruhový rozhled. Vidíme spoustu vrchů v Českém Středohoří, zříceninu Kamýku, Portu Bohemicu, Píšťanské jezero, kam v létě zajíždí i výletní loď z Litoměřic do Ústí, zříceninu hradu Házmburk, Košťálova, Říp, Sedlo atd. atd. Cestou na Radobýl jdeme podle vrchu Bídnice, kde se nacházela podzemní továrna Richard známá z druhé světové války a těsně v místě odbočky ze silnice můžete vidět zblízka vysilač rozhlasové stanice rádio Labe FM ( 99.5 MHz), který i na Mělníku burácí. Osobně mám na Radobýl ze října loňského roku hezkou vzpomínku, protože ( asi byly podmínky) jsem v rádiu ( v telefonu) zachytil tři rakouské stanice 260-290 km vzdálené.





Leden je takový dlouhý neslaný nemastný měsíc, kdy mnozí z nás chodí ve všední dny za tmy do práce a sotva přijdeme domů, tma je tu opět. Dle lékařů to není pro člověka zrovna ideální období. Mnozí přijdeme domů, zapneme počítač, dáme si něco k jídlu a už hledáme články, které pro nás napsali nějací profíci, nebo někdo, kdo měl čas a chtělo se mu. Po pravdě řečeno, podnikat nějakou venkovní aktivitu, nebo dokonce výlety, můžeme tak maximálně o víkendech a někteří si třeba jen tak něco zkouší plánovat na přijatelnější období. I já patřím do této skupiny, a tak mě tak napadlo vyjet s takovým miniseriálkem, kde snad budou spíš fotky, než psaní, a pokud nabudete dojmu, že je svět kolem hezký a máme v okolí krásnou krajinu, tak budu velmi rád. Trpím někdy pocitem, že ikdyž ČT dává třeba Toulavou kameru, tak zdaleka neumíme v televizi krásy naší Země tak propagovat, jako třeba Německo.A mnohdy máme to krásné i jen kousek za městem. Do Litoměřic jezdí vlak každou hodinu a rychlíkem tam jste za půl hodiny. Kousek nad Litoměřicemi se tyčí vrch Radobýl s nádherným rozhledem, který proslavil básník Karel Hynek Mácha. Výhled z něj patří k nejkrásnějším u nás a pohlédneteli směrem k Řípu, můžete koukat téměř až domů. Cesta na Radobýl není ani dlouhá, ani mi nepřijde náročná. Vydáte se od vlakového nádraží do středu města na náměstí, kde mají mimochodem moc hezké muzeum. Budete si stále udržovat přímý směr, až se dostanete k zimnímu stadionu, kolem kterého vede silnice. Zde vede podle hřbitova silnička na ves Michalovice, po které se vydáme. Jak silnička stoupá, tak se nám nabízejí krásné zpáteční výhledy a po levé straně můžeme obdivovat i samotný cíl naší cesty.




Co vidíte z Radobýlu, je popsáno v podstatě v záhlaví článku. Rozhled z tohoto kopce patří k těm nejkrásnějším u nás a je kruhový.

Výlet sem lze doporučit prakticky kdykoliv. Od vlaku až na vrchol to je snad 45 minut. V Litoměřicích je toho k navštěvování více. Kromě známého výstaviště a zmíněného muzea tu mají
ještě dvě galerie a celou řadu vinárniček i restauračních zařízení. Tentokrát jsem i já podlehl obrovské reklamě a zavítal jsem do minipivovaru Labuť, ze kterého jsou interiérové fotografie. Více na http://www.minipivovarlabut.cz/ .






Pohled na Píšťanské jezero.


Litoměřice jsou nejen dobrým turistickým výstupním i nástupním bodem pro České Středohoří, ale díky lokální trati z České Lípy a Úštěku do Lovosic, nabízejí mnohem více možností i jako sídlo přestupní. Abych nezapoměl, tak i Litoměřice mají v centru nedaleko náměstí krásnou vyhlídku na řeku i část města. Pokud naopak podejdete naši železniční trať, tak přijdete do velkého parku, kde se nalézá sportovní areál, letní kino a přístav výletních lodí. Prochází tudy Labská cyklotrasa, po které se lze dostat přes Křešice, Lounky, Roudnici nad Labem, Račice,Hněvice, Horní Počáply a Dolní Beřkovice na Mělník. Bohužel, úsek od Litoměřic a hlavně od Křešic až po Lounky vyžaduje díky terénu určitou trpělivost. To nás však v tomto ročním období jistě nepálí :-).


Pohled na starý i nový ( v popředí) most u Litoměřic.

Příště si uděláme procházku po Praze.

http://soutok.blogspot.cz/2012/01/toulky-2.html

Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.

2 komentáře:

  1. Kdo máte rádi výlety a cestování, tak doporučuji zakoupit v trafice za pouhých 49 Kč další už 21. díl DVD společnosti ABCD video- Krásy Čech, Moravy a Slezka. Díl se jmenuje Pálava a Národní park Podyjí a patří k těm nejvydařenějším. Kromě Bítova,Cornštejna,Vranova,Hardecku,Znojma, vinice Šobes, vodního mlýna Slup, Břeclavska,Dolních Věstonic, Novomlýnských nádrží a Mikulova atd. atd. tu najdete i známý Malovaný sklep v Šatově či výrobnu vína Palava. Tenhle obvykle hodinový DVD seriál vážně doporučuju. Nemohu se zbavit dojmu, že Televize vysílá těchto věcí málo, snad i proto, aby si to lidi museli kupovat a stejné je to i s výukou jazyků. To mi jen připomělo nedávné ( včera) okecávání v televizi ohledně výhledů do nedaleké budoucnosti na ČT (1-4), kde bylo řečeno, že jazyky ne, že to není populární.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem u zatím posledního dílu o dopravě na Mělníku přidal odkaz na restauraci na Václavském náměstí, kde vás obsluhuje modelová železnice, jako ve filmu Kulový blesk.Pokud ji někdo navštívíte a něco nafotíte, jistě to Roman rád vydá.

    OdpovědětVymazat