neděle 1. dubna 2012

Budeme jezdit do Mladé Boleslavi,Turnova a Liberce přes Lysou nad Labem?




Čas od času, se v médiích rozvíří diskuse kolem takzvané Všejanské spojky, která obvykle zase vyzní do ztracena, ale tentokrát snad už ne. O co vůbec jde ?


Snad už od roku 1920 si občané Prahy stěžují, že je cesta vlakem do Liberce zdlouhavá, byť se nikde nepřestupovalo. Vede totiž z Prahy stále po jednokolejné trati přes Neratovice do Všetat, kam dorazí rychlík za 40 minut. Odtud pokračuje do Mladé Boleslavi a Turnova, kde se dnes přesedá. Do Turnova je to z Prahy dnes vlakem dvě hodiny a do Liberce dalších 40 minut.


Při pohledu do mapy zjistíte, že z Prahy do Lysé nad Labem vede rychlá elektrifikovaná trať, ze které vede dnes už zmodernizovaná odbočka do Milovic, kde je též elektrický provoz. Červeně vyznačený úsek na mapce je dlouhý pouhých 7 kilometrů. Tolik totiž chybí k tomu, aby se případné pokračování trasy dotklo trati Mladá Boleslav-Nymburk, která je rovněž jednokolejná.


Jak vidno, tato varianta je přímější, kratší a kromě 7 km kolejí se tu dá dělat prakticky na rovině plno věcí. Tím chci říci, že z obce Všejany, kde by se trať od Milovic napojila, je to do Boleslavi již jen pouhých 20 km. Pokud by chtěl tedy někdo elektrifikovat stávající trať přes Neratovice, jednalo by se o délku 72 km. Z Milovic by se sice muselo položit 7 km kolejí, ale stačilo by elektrifikovat pouhých 27 km trati. Další modernizace koridoru za Boleslaví je pak už pro obě varianty samozřejmě stejná. Uvažovat se dá samozřejmě i o položení druhé koleje, což by opět vyšlo samozřejmě levněji.


Závěrem lze říci, že je to samozřejmě rozumné řešení, pokud se tento krátký úsek propojí, a pro nás tady na Mělníku a v Neratovicích, se zřejmě nic nezmění, protože by byl totální nesmysl trať mezi Mladou Boleslaví a Všetaty zrušit. Ikdyž bych se dnes ani nedivil, kdyby to někoho nahoře napadlo a jezdilo se do Bolky přes Lysou a Milovice :-).


Situace by to však byla vskutku komická. Třeba by nám někdo vysvětloval, že máme i autobus a lokálku přes Mšeno do Bolky ,a ty vesnice na trati (Košátky,Chotětov,Zdětín) mohou jezdit autobusy.
Pro rádio Soutok napsal Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat