neděle 13. května 2012

Největší železniční muzeum není daleko od Mělníka.


A to je ten důvod, co fascinuje lidi pozorovat tyto pekelné stroje v akci. Snad jde o zvláštní linku do Prahy.

Přesně řečeno, nachází se v Lužné u Rakovníka. Pokud se tam vydáte vlakem, tak máte celý den co dělat a vyjde to díky čtyřem přestupům a lokálkám snad nastejno ( Všetaty,Neratovice,Kralupy nad Vltavou a Kladno), jako když pojedete na východní konec republiky a zpět. Autem je to hodinka ( 63 km) a především díky velice kvalitní a rychlé silnici do Slaného, Řevničova a Krušovic na karlovarsko-pražské mezinárodní silnici. Odtud jsou to již jen pouhé tři kilometry přijatelně rozbité okresky, nebo o něco delší lepší silnice.

Vlak z videa  před cestou zřejmě do Prahy.

Muzeum otvírá v květnu sezonu a pořádá i několik tematicky zaměřených akcí. Na akcích se atmosfera podobá velkému svátku se vším všudy, tak buďte při pohybu v blízkosti areálu opatrní. Prodává se tu spousta propagačních materiálů od pohlednic a DVD přes hračky až po keramické malované hrníčky s železniční tematikou a různé stavebnice.

prodejní stánky

 Kromě restauračních přistavených vozů je v areálu několik posezení , kde je možné popít vybrané značky piv a konzumovat například různé klobásky apod. Samozřejmě, že se zde myslí i na ty nejmenší a areál je doplněný mnoha parkovými atrakcemi, železnicemi pro děti apod.


Sergej je sovětskou známou lokomotivou, která ve své době otřásala domy v okolí tratě.

V den oslav je do stanice vedle muzea vedeno několik speciálních muzejních vlaků obvykle z Prahy a blízkého okolí se zvláštními tarify.


Točna je molo pro parní krásky i jiné stroje.

Není problém zde zavadit i o cizince, neboť železnice současná i nostalgická je ve světě velmi oblíbenou záležitostí a některé suveníry ( knihy, DVD) jsou v jiných jazycích.


Interní expozice

 Kalendář akcí v muzeu najdete na
http://www.cdmuzeum.cz/


Celkový plán muzea.

Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat