neděle 22. července 2012

10.srpna otevírá nejvýše položený pivovar v ČR.


Prakticky na protějším svahu pod Sněžkou poblíž rašelinišť říčky Úpy se rozkládá rozlehlá a urbanisticky velmi vydařená Luční bouda. Nevím, ale zdá se, že když tuto fotku hodně zvětšíte, tak vpravo od Sněžky v mírném svahu nějaká bouda je. 

Dne 11. srpna na Sv. Vavřince bude slavnostně otevřen náš nejvýše položený minipivovar v Luční boudě pod horou Sněžka. Luční bouda je u nás největší a nejvýše položenou boudou, která zde stojí od roku 1625 a v minulosti se v ní konaly i plesy.
Jak vůbec vznikly boudy v Krkonoších a proč se jim neříká chaty ? Zdejší část Krkonoš patřila již ve středověku majiteli, který měl své kořeny v Tyrolsku. Když se v Kutné Hoře těžilo stříbro, vozilo se tam dříví právě z Krkonoš a na jeho těžbu byli povoláni odborníci právě až z Tyrol. Vysoko v horách tak vznikaly boudy ( z německého Bauden) a zdejší vysokohorské trávníky spásal skot. Zkrátka, tehdy se v těchto nadmořských výškách žilo ještě mnohem více než dnes,  a to i společensky. To se však v posledních letech po časech socialistického útlumu pomalu mění k lepšímu.
Zdroje: televize a kniha Krkonoše-příroda, historie,život.

Žádné komentáře:

Okomentovat