úterý 10. července 2012

Fahren Sie nach Passau ? Levný výlet pro každého.


Léto je čas dovolených i cestování, a i když si mnozí přejeme, aby i náš domov byl krásný, přinášel nám příjemný pobyt a našli jsme v něm požadované kulturní a jiné vyžití, tak cestování je zkrátka to pravé koření života a dalo by se o něm nekonečně vyprávět. Bohužel, dnes je cestování i ne zrovna leckdy levnou záležitostí a je to spíš takový nadstandard nad věci běžné potřeby.
Jednou z věcí, která dnes doslova bije do očí, tak to jsou ceny za veřejnou dopravu a zejména tu železniční. Ten kdo kdysi rád cestoval vlaky, tak si dnes rozmyslí každou cestu. ČD se ve snaze přitáhnout cestující uchýlila k mnohdy nepřehledné škále všelijakých slev a nabídek, se kterými se většina lidí nehodlá vůbec zabývat a moc jich výhodných není. A přesto se právě tady nabízejí takové možnosti, které je dobré znát, a kterých rozhodně stojí zato využít.

Paradoxně jsou dnes ty nejlevnější jízdenky do bavorského Pasova a Regensburgu. Za pouhých 700 Kč se prakticky s celou rodinou vydáte na celodenní výlet za hranice dle momentální nálady, nebo se můžete na půl šábnout s někým známým, komu nepřipadá takové cestování nekonečné. Prakticky to vyjde pro cestujícího z Mělníka o něco více, ale k tomu se dostaneme.

Dnes zvolíme výlet do Pasova, který se liší časem odjezdu.Výlet zahájíme v sobotu ráno asi v 5 hodin z Mělníka se svým vlastním autem, které nás dopraví k nádražní budově ve Všetatech. Jednak jízdenku SONE+DB můžete zakoupit pouze o víkendu a za druhé vás bude od této chvíle stát až do půlnoci veškeré cestování oněch 700 Kč. Odtud již pokračujete vlakem ( Mladá Boleslav-Praha Vršovice) do stanice Praha hlavní nádraží, který odjíždí ze Všetat v 5.23 a je v 6.13 na hlavním nádraží. Na hlavním nádraží musíme nějak vydržet do 7.07, kdy nám odjíždí rychlík číslo 818, který jede přímo do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín, kam přijede v 11 hodin.

Nádraží je společnou stanicí obou států a v minulosti bylo rozdělené železnou mříží. Tady máme půl hodiny času, ale tu můžeme využít k návštěvě muzea v železniční budově, která je zaměřena na Šumavu a Bavorský les. Krom toho tu mají Němci železniční muzeum, jakousi malou obdobu naši Lužné u Rakovníka, o které jsem již také psal.


Šumava před námi.



Nádražní budova Železná Ruda-Alžbětín. Společné nádraží.


V 11.33 nás potom vláček jedné dopravní společnosti dopraví ve 12.54 do Plattlingu, což je malé městečko jen kousek za Dunajem. Tady už čeká poslední přesedání před cílem naší cesty s odjezdem ve 13.03 a příjezdem do Passau ve 13.37. Není to vůbec žádný problém a ta titulní fotka z nedávného článku o počasí byla právě pořízena z tohoto posledního vlaku kousek před Pasovem. Počasí si zkrátka nevybereme a někdy vás prostě přeháňky zastihnou zrovna ve chvíli, kdy se chystáte objevovat daleko od domova nenavštívené.

Komu se točí hlava z toho trojího přesedání ( Praha,Alžbětín,Plattling), tak vězte, že na výletě do Regensburgu toto vše odpadne, ale časem vám to nedá a budete chtít vidět zase něco jiného. Kdo prostě rád poznává, tak si klade nové cíle.







Fotky z Pasova působí smutně, protože pršelo.

Místní hrad nad městem poskytuje nádherný rozhled na město.



Pasov je nazýván městem tří různobarevných řek. Více jsem napsal v článku loni na Mělníčku.


Pohled na město z vyhlídky od Horního hradu.


Je to hezké město v blízkosti rakouských hranic a plné turistického ruchu. Na prohlídku máme jenom tři hodiny, ale i tak jsem v dešti stačil projít historické centrum, tři krámečky a dojít na otočku k Hornímu hradu.

Až budete hledat zpáteční cestu, tak použijte web německých železnic. Naše weby vám budou z Pasova nabízet samé spoje ICE, které nemůžete se SONE+DB použít. Prostě jsme jeli v 16.20 z Pasova do Regensburgu, kde byl čas, se skoro hodinku procházet, což stačilo na malý okruh středem města k Dunaji a zpět.
Pokud se vydáte speciálně do Regensburgu (Řezno) rychlíkem z Prahy v 9.10 a povede se počasí ( také články na Mělníčku), tak vězte, že máte k disposici dlouhých pět hodin, které bohatě stačí k prohlídce historického středu, alespoň krásného muzea historie a ještě máte čas poznat některé dunajské ostrůvky.
Z Regensburgu pak pokračujete linkou Munchen-Praha v 18.35, která vás přiveze ve 22.45 do Prahy. Cestou můžete vidět rovinu podunajské oblasti a krásné někdy sluncem zalité panorama Šumavy.
Při cestování nemáte nikdy zaručeno, že vše půjde podle řádu a většinou mezinárodní rychlíky mívají velká spoždění, ač se mi to cestou z Bavorska nikdy nestalo. Už jen z tohoto důvodu je lepší netlačit na pilu, nevymýšlet nějaká kombinovaná spojení metrem a autobusem, ale prostě si koupit ve vlaku Praha-Všetaty s odjezdem 0.10 ( neděle) obyčejný lístek. Když se ve Všetatech shledáte se svým autíčkem, tak můžete mít dobrou náladu :-)  Očekávaný návrat domů 1.15.
Osobně takový výlet velmi doporučují, protože je vhodné znát krajinu a kulturu našeho velkého a významného souseda .

A to je minimálně na nějaký čas všechno. Ne, že by nebylo o čem psát. Kdo rád cestuje a občas si zajde i na nějakou tu akcičku doma či v okolí, tak má pořád obrovský archiv především cestopisného materiálu, který tu a tam okoření nějakou reálnou akcí. Jenže, když pominu všechny ty oběti, které z takové práce vyplívají ( nedělám profesionální práci na HPP ani přivýdělek) a vezmu to okem čtenáře, tak mi tu nějak chybí širší zastoupení autorů, více článků a především všehochuť, případně aktuality. A takové stránky pak ztrácí návštěvnost a jsou oboustranně nezajímavé. Jinak věřím a jsem za to rád, že se vám některým líbil můj zvláštní přístup, který je jiný než ten ryze zpravodajský, na který jste zvyklí.

Pro rádio Soutok Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat