neděle 15. července 2012

Hudba, jak ji neznáme. (1.díl) Afrika,Kongo


Soutok je vlastně blog, a jak to tak na blogu bývá, tak se člověk především vlastně rád podělí o něco, co mu zrovna přijde na rozum. Po dlouhé době jsem si u oběda na chvíli pustil z netu hudbu, kterou jen málokdo zná a snad jen jedna rozhlasová stanice v Praze..rádio Ethno ( malý dosah.... u zámku ano) ji u nás vysílá.

Žádné dlouhé řeči o etnické hudbě, které by spíš možná odradily a z nabídky jsem namátkou vybral dva melodické singly dvou zpěvaček...

http://www.congoplanet.com/songs.jsp?i=286&c=4&n=17
(Abeti Masikini: Viens Mon Amour)

http://www.congoplanet.com/songs.jsp?i=247&c=4&n=17
(Mbilia Bel: Nakei Nairobi)

Aktualizace 4.2. 2018:

Uteče několik let a odkazy nefungují, blokace, autorská práva. S tím nic nenaděláme. Můžete si zadat ony dvě skladby do youtube, nebo si zvolte místo toho hudbu z Madagaskaru, kde jsou čerstvé osvědčené odkazy. Je trochu jiná, než ta z Konga, ale líbivá a rozmanitá, což poznáte v rozdílech mezi skupinami a zpěvačkami:

http://soutok.blogspot.cz/2017/10/cely-vikend-je-ve-znameni-draku-i.html

http://soutok.blogspot.cz/2018/01/obrazem-stary-melnicky-most-meni-podobu.html

Vy si můžete vybrat z 55 songů a dvou rozhlasových a dvou televizních stanic v Kongu.

Tak co? Minimálně zajímavá zkušenost, že?

 Teď jsem si pustil obě písně až do konce ( 15 minut !!) ve stereosluchátkách a musím říci, že... U mě dost dobrý!!

http://soutok.blogspot.cz/2012/07/hudba-jak-ji-nezname-2-dil.html




1 komentář:

  1. Tak dobře, dáme ještě nějakou recensi. Jednou mi jeden laik řekl, že prý je to hudba, která se opakuje do sblbnutí, čímž vytváří trans, kterému posluchač propadne. - Kdyby tomu tak bylo, tak je to odnož techno, které se tuším říká house ( haus).
    První důležitý rozdíl je ten, že je tam melodičnost a těžko vůbec píseň zařadit do šupliku (country, jazz, pop ?). A pak je tu hrozně důležitá věc. První dvě minuty se zdá, že je to taková popová melodie do kolečka, jak to známe z Evropy, ale není. Oni dokážou každou minutu přinést jiný prvek, nebo třeba ve druhé skladbě asi ve čtvrté minutě zcela změní melodii a každou chvíli se tam děje něco úplně jiného. V půlce první písně třeba přijde sbor atd.

    A tohle měla moje generace ráda, že každá sloka je tak trochu nějak jiná, a ikdyž nemá píseň třeba refrain, tak se děje stále něco nového. Třeba i proto byly tolik úspěšné kapely, jako The Queen, či Sweet, protože zdánlivě stejné bylo v každé sloce jiné a nové.

    OdpovědětVymazat