sobota 7. července 2012

Unikátní pozvánka na soutěsku u Hřenska.


K nejkrásnějším místům, které jsem v naši vlasti navštívil patří i bezesporu Česko- Saské Švýcarsko proslavené hlavně Pravčickou branou a svou soutěskou na říčce Kamenici ( poslední přítok Labe u nás). Kdysi jezdil z Prahy přes Mělník ( 7.45) do Hřenska ( 10.30) autobus, jak již jistě víte z mého seriálu o dopravě na Mělníku i pod Mělníkem, ale to je historie. Dnes je nejlepší použití auta. Hřensko je přece jen už docela daleko a pokud se zajímáte o možnosti spojení hromadnou dopravou ( vlaky, autobusy), tak už je to komplikovaná záležitost.


Říčka Kamenice je pořád stejná řeka, ale mění na svém toku názvy. V jedné části se jmenuje Divoká soutěska, která přechází v Tichou soutěsku, pak v Edmundovu soutěsku a nakonec se ve Hřensku vlévá do Labe. Populární plavba na lodičkách probíhá po Tiché soutěsce, což je příznačný název.

Vydáte se ze Hřenska podle říčky po červené značce, a pak vás žlutá dovede k přístavišti loděk. Druhou možností je příjezd autem do vsi Mezná, kde je velké záchytné parkoviště a odtud po zelené a žluté dojdete k druhému přístavišti.


Jak vidíte, tak to stojí zato, jen velká voda dělá někdy problémy a poslední dobou často. Lidi kromě krásné relaxační projížďky s výkladem láká i umělý vodopád na obrázku níže, který se ovládá manuálně zatáhnutím za provázek ( provede průvodce). Mám k disposici sice celé video z téměř celé plavby i se spuštěním vodopádu, ale na co by se pak měl návštěvník těšit, že :-) ?


V okolí je toho hrozně moc k vidění. Jezdí se do naši části především na soutěsku a k Pravčické bráně, ale navštívit třeba Marianinu, či Rudolfovu vyhlídku u Jetřichovic a vůbec odsud vidět zdejší kopce i louky, to je zážitek z pohádky. Třeba se na tuto část republiky někdy podíváme z archivu či reálně trochu blíže. Rozhodně doporučuji neváhat a vyražte tam.

Pro rádio Soutok Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat