středa 21. listopadu 2012

Před 21 lety skonal Freddie Mercury.


Freddie Mercury se jmenoval pravým jménem Farrokh Bulsara a narodil se 6. září 1946 na Zanzibaru. Prý zde prožil údajně krásné dětství, ale jeho rodiče byli indští Pársové, jeho otec úředník v koloniální správě a tak se Freddie postupně stěhoval na chvíli do Indie a poté do Anglie.

Již několikrát sem zde psal, že nerad něco opisuji, co napsali jiní a tak si můžete doslova vše přečíst třeba na Wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mercury

Pro mnohé byl Freddie nejlepším zpěvákem všech dob, nebo alespoň Pan zpěvák. Osobně mě snad ze všeho nejdříve zaujala v rádiu skladba Bohemian Rhapsody. To jsem se tenkrát opravdu divil, co že se nám to objevilo v pop-music. Pak přišlo třeba Save me, the Bycicle a z těch opravdu starých věcí si rád pouštím například skladby http://www.youtube.com/watch?v=MiPobLbB3ik

In The Lap Of The Gods 

Proč? Jsou neohrané a majestátné.

Někdy v roce 1980 se Queen proslavili v USA se skladbou Another one bitest the Dust, kde je přece jen trochu jiný vkus. V Evropě zazářila více společná píseň Freddieho a Davida Bowieho Under Pressure ( 1981). Když však Queen přišli s LP The work, opanovali svět. Kdo by neznal jejich Iwant to break free ( 1984), či Radio Gaga( 1985).

V roce 1985 sice vystoupili Queen v Riu, ale vůbec nejslavnější koncerty byly ve Wembley a hlavně v roce 1986 v Maďarsku. Z tohoto koncertu dokonce vznikl film Queen v Budapešti ( 90 minut hudby) a někteří naši většinou slovenští spoluobčané koncert také navštívili.

Poté se Freddie stáhnul z Queen i z živých konzertů, zkusil i vlastní samostatnou tvorbu a hlavně vytvořil s Montserrat Caballé album Barcelona, jehož stejnojmenná skladba doprovázela olympiádu. Když v roce 1989 vzniklo album Miracle, ani se nechtělo věřit, že už přijde jen Innuendo ( 1991) a slavná skladba The show must go on. Dne 24. listopadu v 19 hodin Freddie umírá. Mercury ( rtuť) se mu říkalo pro jeho živý pohyb na jevišti.

O tom, že je nenahraditelný, jsme se někteří přesvědčili v dubnu 1992, kdy zbylí členi pořádali koncert, kde ostatní zpěváci zpívali jeho písně. Přenášela to i naše Televize. Pamatuji se, že nejlépe snad zpíval George Michael.  Z ,,našich" zpěváků ho výborně napodobil Pal'o Pačut z Košic, který tu hrál na Vinobraní 2010 s Queenmania a já to Vinobraní, jako jediné z posledních asi šesti nemůžu najít.

Dva členi Queen, pak v roce 1995 ještě zkusili takový koncertní projekt s jakýmsi novým zpěvákem, ale pak toho nechali. 

Freddieho písně a vůbec hudba Queen patří k tomu nejkrásnějšímu, co se v hudbě objevilo. Ať už jde o balady, lehký popík, či tvrdší rock. Skladby We will rock you a We are the champions my friends, se stali defakto hymnami sportu a úspěchu. Kdo jste tu éru zažili, jistě vzpomenete. V soukromí byl prý plachý a velmi hodný k okolí, na podiu to byl ďábel a osobnost.


1 komentář: