neděle 11. listopadu 2012

Soutok je tu přesně rok.


Ani se nechce věřit, že už je tomu více než rok, co mě Roman Rak požádal, zda bych na nový web Soutoku občas něčím nepřispěl. Soutok pak odstartoval prvním článkem dne 11.11.2011 v 11 hodin, měl asi tři autory a v úvodu se těšil návštěvnosti kolem 700 lidí denně.

Prvním úspěchem byly seriály Rádio kdysi a dnes, o dopravě na Mělníku i pod ním a o městské policii a jejím životě. Prvním úspěšným článkem bylo proplutí květinové lodi na počest Václava Havla.

Vůbec nejůspěšnější článek, který hledáte do dnes, je červnová svatba Jiřího Lobkowicze, která převýšila dle počítadla nějakých 1000 přímých návštěv a velký náskok.( podle statistik jsou ty údaje různě rozdílné, což sám nechápu) Dále to vypadá takto:



Příspěvky

PoložkaZobrazení stránky
16. 6. 2012, Komentáře: 3
955
16. 6. 2012, 1 komentář
398
11. 8. 2012, Komentáře: 2
347
12. 5. 2012, 1 komentář
340
318
245
231
205
5. 11. 2012, Komentáře: 2
192
182


Těch úspěšných období bylo několik. Zejména v květnu a červnu, kdy to kolem žilo akcemi vás denně chodilo na stránky i 1000, častěji do 700, ale pojďme se podívat na další statistiky:

K dnešnímu dni navštívilo stránky soutoku 127 163 návštěv. Když to vezmeme matematicky, tak vychází 10 000 návštěv měsíčně, 2 500 týdně, asi přes 300 návštěv denně, ale jak jsem řekl, tak někdy s bídou přejdeme 200, jindy v průměru mezi 300-400, když se zadaří, tak do 700 a v extrémech padá i tisícovka. Rekord byl přes 1 900 návštěv asi dva dny po svatbě Jiřího Lobkowicze a Mělnické-Jizerské 50 ky. Z daného vyplývá, že lidi vlastně nejvíc přitahuje bulvár, následují akce a teprve pak jsou nějaké vědomosti, nebo dokonce pohled na trochu politickou problematiku. To není pro autory moc pěkné zjištění, protože to snadné a laciné vítězí. Lidé asi nejsou dnes moc zvídaví. To však není problém jenom Soutoku, ale mnoha deníků. Jedna redaktorka dokonce prozradila, že jak nemají v časopise na úvodní stránce nějakou polonahou celebritu, tak to poznají.

K budoucnosti Soutoku nejsem kompetentní se vyjádřit a ani neznám plány Romana Raka. Děláme tento web zdarma, nebo spíš teď tedy zatím momentálně delší čas jen já a myslím, že to není špatné vysvědčení a docela dost úspěšné. Vždyť to dělá jeden, někdy dva lidi a ještě ne, jako profesionální tým, který se tím živí. Pravda je, že za návštěvy jednoznačně vděčíme Mělníčku, za jehož magazín, se považujeme, ale na druhou stranu nevím, proč bych si měl někam dávat třeba placenou reklamu. Už na Mělníčku jsem kdysi psal, že máme všichni takové čtení, jaké si ho jako kolektiv uděláme. V podstatě jsem si už pohrál i v tomto oboru a motivací mi je vlastně jen občasný vnitřní zájem vytvořit článeček a fakt, že to přečte rádo dost lidí, kterým to snad může i občas něco dát.

Řekl bych, že dnes je plno médií ( a asi i redaktorů), které vám dávají i zdarma do kasliku své výtisky. Nechci je hodnotit. To je jasné, že někde je něco zastaralé, nebo nezajímavé, ale i naopak. O to více potěší, že se rádi podíváte, zda jsme náhodou něco nevytvořili. Děkujeme, i když dnes už prakticky nediskutujete :-).

1 komentář:

  1. Aby si někdo nemyslel, že od svatby p. Lobkowicze vás už nic jiného tolik nezajímalo, tak ještě dodám ( a vidíte to v tabulce na dvou posledních místech v první desítce), že zatímco Vinobraní 2012 trochu zaostalo za očekáváním, tak vás vždy přitáhne filmování ve městě a nakonec i zaujal panel na Blatech. Pro mě je to poněkud nepříliš záživná situace, kdy stačí udělat pár fotek a něco málo napsat. Naopak, nejvíce si člověk užije cestopis a zajímavosti, ale to si hledá cestu ke čtenářům jen velmi nesměle.

    OdpovědětVymazat