sobota 27. dubna 2013

Parní vlak Karel I. zavítal dnes na Mělník.


U příležitosti každoročních oslav audience císaře Karla I. v Brandýse nad Labem, byl opět dnes ze stanice Praha-Bráník vypravený zvláštní vlak tažený parní lokomotivou Šlechtičnou. Po krátké přestávce, se vydal vlak na pravidelnou malou vyjížďku do Mělníka, kde se zdržel asi hodinku a odkud jsou naše záběry.


Akce se vždy těší velké popularitě, zvlášť pro ty nejmenší a mívá velkou návštěvnost, podobně, jako akce Na Kokořínsko s párou, která bývá v červnu. Vůně páry, štiplavý kouř a odjezd železného oře ze stanice Mělník patří k oblíbeným videosekvencím Soutoku.


Tentokrát jsem dorazil na poslední chvíli a až po urgenci, že venku píská parní vlak. Stále se někde něco děje a zvlášť na jaře toho bývá moc.


A tak aspoň pár snímečků z neobvyklého nevšedního dne v místní stanici.


Mimochodem, v našem centru dnes probíhaly farmářské trhy, pod nimiž leží další bod místních diskusí, kterým jsou městské sklepy.


A kdo vlastně císař Karel I. byl? Jde o posledního panovníka Habsburské monarchie ( po náhlé smrti císaře Františka Josefa v roce 1916), který prožil část života v Praze i v posádce v Brandýse nad Labem, a který byl nakloněn reformám i určitému positivu k Čechám ( částečně vynucené, částečně prý opravdu od srdce), na jejichž realisaci však již neměl ve válečné době i nepřejícímu vývoji historických událostí jeho mírové politiky v čase. Zemřel ve vyhnanství na portugalském ostrově Madeira u afrických břehů.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat