pátek 26. dubna 2013

Petr Jirásek. Jeho knížka ,,Mlýny na Ůnětickém potoce" ( 2005-2007), se těší již 7. vydání a zájmu široké veřejnosti.



Stává se, že se s mnohými lidmi setkáme díky studiu, práci, či zálibám, ale někdy jsou to opravdové náhody. A takovou barevnou náhodou je i setkání s panem Petrem Jiráskem. Na první pohled člověk, jako každý jiný, který má rád cestování, přírodu a dovedete si ho představit kdesi u řeky na rybách. Při konverzaci však odkrýváte život člověka, jehož zájmem je navíc historie, luštění starých písem a psaní knih.


Petr žije v sousedním regionu Praha-Západ, kde si udělal  jméno především díky své knížce ,,Mlýny na Únětickém potoce" ( 2005-2007). Pro velký zájem se knížka dočkala již šesti vydání a zřejmě se již letos chystá vydání sedmé. Je vydána na křídovém papíře v počtu 80 stran a své zájemce si našla dokonce již i ve  zcela jiných částech republiky. Únětický potok je tu zmapován na krásných detailních barevných mapkách a dále je knížka bohatě ilustrována barevnými fotografiemi ze současnosti i z archívů. Však si také autor s výrobou knížky pořádně pohrál.


Petr však není autorem pouze jedné knížky, ale vydal již i další knížku a chystá materiály na další.

U své druhé knížky říká : ,, O osobním pilotovi našeho presidenta dr. Eduarda Beneše toho není příliš známo, neměl ani potomky, a tak jsem se, jako člen širšího příbuzenstva zhostil úkolu osvítit tuto významnou osobu našich dějin.


Pokud vám některá z knížek připadá zajímavá, můžete kontaktovat autora na adrese Petr.Jirasek08@seznam.cz

Přesto, že se nejedná o náš region, nýbrž o region sousední, tak vzhledem ke kvalitě, která převyšuje leckteré knížky ve stejné kategorii  a splňuje další nároky čtenáře, jsem ani já neodolal a mohu jedině doporučit. Autor totiž pracuje srdcem, pátrá v kronikách, obchází pamětníky, fotografuje, luští stará písma,provádí osobní  výzkumy a neváhá použít pro své knihy i papír nejvyšší kvality.

A co chystá Petr dál?  Tak nepíše jen knihy, ale také články na pokračování v různých regionálních novinách. Takovým zajímavým seriálem je například jeho titul Heraldika na hřbitově v Kolči a v regionálních listech svého regionu i oficiálně prozradil, že by rád odhalil jednu záhadu týkající se spisovatelky Boženy Němcové, konkretně jejich pravých rodičů. Jak sám říká : ,, Když to neudělám já, stejně to jednou někdo udělá".

A na závěr snad jen ještě něco z těch materiálů, které Soutok se svolením autora získal k disposici...

O historii jsem se zajímal od mládí. Všechno to zapisuji, tak říkajíc, v upomínku pro budoucí generace. V tom, že to má smysl, mě utvrdila i devastace okolí naší obce v posledních letech. Ač jsem se snažil na regionální úrovni leccos ovlivnit, bylo to marné a brzy to tu nikdo nepozná. Snažím se proto, aby zůstala vzpomínka aspoň na papíře a povzbudilo mě velmi, že to lidi zajímá.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat