úterý 28. května 2013

O mělnickém dalekohledu.




O mělnických zvonech toho bylo napsáno na Mělníku již mnoho. Nakonec je velmi chválihodné, že regionální média vzpomenou občas na osobu nejpovolanější, přiblíží tak i čtenářům, co práce zvoníka a věžního hodináře obnáší a řekněme si upřimně, že se nás to tak nějak dotkne všech, aniž si to uvědomujeme. Na výstavu obrazů, se totiž můžeme přijít podívat a nemusíme, ale bít zvony můžeme bez vlastní aktivity zaslechnout v centru, v Hořínském parku ve svých domovech a stejné je to s odbíjením hodin, které jsou pro náš život tolik důležité, jako ostatně sám čas.

O čem však snad nikdo zatím nenapsal, nebo o tom alespoň nevím, tak to je kapitola O mělnickém dalekohledu. A tak Soutok bude možná první, kdo tak učiní.

Vše začalo usnesením ze zasedání Zastupitelstva města dne 13. července 2010, kdy v číslu usnesení 201/2010 město schválilo právo k užívání pozemku za účelem instalace a provozu mincovního dalekohledu jisté privátní osobě. Tady jen dodám, že osoba, která provozuje takovouto veřejnou věc a otevřeně projevuje snahy zpřístupnit své sklepy veřejnosti za účelem výletního okruhu, tak si jistě zaslouží rovněž i určitou pozornost médií. Nebo se mýlím? Tak tady jistě oprávněná otázka. Vždyť mimochodem unikátní Mělníček, kde diskutují občané i mnohdy politici s místy fantastickou sledovaností, a který musel pro vás také někdo napřed vyrobit, působí díky regionálním oficiálním médiím, včetně radnice také spíše, jako něco, o čem se může mezi lidmi mluvit, ale nemá se o tom veřejně písemně informovat ;-):-). Ale, pojďme zpět k dalekohledu.


Jak jsem nedávno psal, tak naše zem i příroda je krásná a tak není divu, že si lidé opatřovali dalekohledy, řečené triedry už dávno. Často k nám přicházely z Ruska a mívaly tyto velikosti ( 8x30, 12x40, 25x50). První číslo udávalo, kolikrát dalekohled přibližuje a druhé průměr vstupní čočky v milimetrech. Mincovní dalekohled za zámkem je od firmy Fomei a jeho hlavní parametr je 25x100. Typový název je Observer 100 M. Na dnešních výrobcích mě fascinuje, že když se o nich chcete něco dozvědět ( všechny parametry), tak to jsou minimálně dlouhé sloupce dat.

 Jistě chápete, že je naprosto zbytečné, abych věnoval svůj volný čas nějakému opisování mnoha údajů a tak zde uvádím pro ty, kteří mají k těmto přístrojům aspoň trochu takříkajíc zájmem blízko, aspoň webovou adresu přístroje. Ta je http://www.dalekohledy-fomei.cz/mincovni-dalekohled-fomei-25x100-observer-100-m-_dalekohledy_fomei_-49.html?zenid=7dce5344296aa90f50596771d49f5dc9

A nyní už můžete být spokojení, že až zase někdy třeba jen půjdete za zámkem a uvidíte ten krásný masivní přístroj, tak budete dokonale vědět, co to umí a nepochybuji, že přijde i den, kdy ho vyzkoušíte ;-):-). Vždyť je to tak nějak přece náš mělnický dalekohled.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat