úterý 10. září 2013

Jediný český vesnický orloj, se zrodil ze staré trafostanice.


Také zde ožijí každou hodinu apoštolové.

Už je to možná více než 5 let, co se v televizi mihla zpráva, že jedna vesnice nedaleko Liberce má svůj zvláštní orloj. Téměř 50 let hyzdila stará trafostanice v Kryštofově Údolí obec a její likvidace představovala nemalou finanční částku. Jenže, se najdou lidé chytří i podnikaví, kteří vědí, co je turistický ruch a postavili si tu orloj, který, ač je třetím v republice, tak je tak trochu jiný. Více na http://www.orloj-betlemy-chaloupka.cz/orloj.aspx

Kryštofovo Údolí je nejen neuvěřitelně dlouhá obec otevřená k severu, ale je nesmírně krásná i útulná s množstvím památek. Lze se sem dostat i vlakem, neboť obec leží na trati Česká  Lípa- Liberec, jen pouhých 12 km od Liberce. V okolí najdete samozřejmě Ještěd, nebo hrady Machnín či Grabštejn, a  je odtud již jen nedaleko do Žitavy a Žitavských Hor, o kterých jsem zde psal nedávno v souvislosti s úzkorozchodnou tratí, která je v ceně jízdenky Libnet+ .


V sousedství orloje je stánek s upomínkovými předměty, kde vám prodají i lístky do dalších místních muzeí.


Interiér malého obchůdku.



Paní v krámku si na nedostatek návštěvníků nemohla rozhodně stěžovat, ale i tak byla ráda za další mediální, byť internetovou propagaci.

SŠ.

Aktualizace 16.10. 2022:  To vše už dnes není pravda. Česko má i druhý vesnický orloj, a to na Šumavě:


Dále je potřeba říci, že nemáme v republice pouze orloje v Praze a Olomouci, ale i několik menších městských. Objevil jsem i zajímavou stránku, která se týká orlojů v Evropě, ale již je to dlouho. Utkvěl mi v hlavě jeden orloj v Belgii, který ukazuje i odliv a příliv.

Žádné komentáře:

Okomentovat