pátek 6. září 2013

Setkání s potomkem sudetských Němců.


Zřícenina hradu Ralsko.

Rozhledna na Vrátenské Hoře ( 506 m.n.m.) je nejen nejvyšším bodem okresu Mělník, ale současně i okresní a krajskou hranicí. Asi nejvíce každého zaujme sousední Velký Bezděz ( 603 m.n.m.) s romantickým hradem a neopomeneme v sousedství ani téměř hraniční štíhlou siluetu Ještědu ( 1012 m.n.m.). Jenže, mezi těmito dvěma body leží obrovské a téměř panenské území, kam se 20 let nesmělo, a jemuž kraluje zajímavý vysoký vrch s hradní zříceninou ( 696 m.n.m.) jménem Ralsko. V současnosti, se některá území v okolí Ralska stanou součástí našeho CHKO Kokořínsko a tak už byl nejvyšší čas konečně přijet.

Jenže, tento výlet přinesl ještě jeden zajímavý a originální zážitek. V místech, kde z červené značky odbočuje k vrcholu tvarovaná odbočka, se kolem mě prakticky z protisměru přehnal muž, který sršel zde pod vrcholem ještě neuvěřitelnou energií a nereágoval na pozdrav, což je v takové pustině až divné. To mě motivovalo ve finiši ke zrychlení a vzdálenost mezi mnou a jím, se neustále zkracovala. Muž využil každého výhledu do kraje, až spočinul na vyhlídce, kde jsme se museli nevyhnutelně setkat. Na druhý pozdrav také nereágoval, ale ve chvíli, kdy mě míjel již k definitivnímu finiši, tak rychle vystřihl pravici v lokti na pozdrav.

Pomyslel jsem si, že je buď němý, nebo je to cizinec, anebo moc divný člověk, což bývá na tůrách velká vzácnost. Nakonec jsem muže došel kousek za zříceninou, kde se do prostoru směrem k Bezdězu vypíná jakýsi skalní hřbet, odkud jsou zatím ty nejlepší výhledy. Hrad totiž získal nového majitele a do budoucna má dojít k opravám a hlavně k zpřístupnění hlavní věže, jako rozhledny.

Muž stál rozkročen na konci skalního hřbetu a hleděl do vnitrozemí. Když jsem se ho zeptal, zda mluví německy, tak se prakticky rozpovídal. Byla to tak divná řeč, že se podobala spíš nějaké dánštině, ale asi se tak tam u nich kolem Magdeburgu mluví. V jednu chvíli mával rukami kamsi do prostoru a rozuměl jsem pouze slovům Adolf Hitler. Tam dole v Mimoni prý žila jeho babička, než ji zřejmě vysídlili.

Bylo to zvláštní setkání.  Jen o pouhé dvě hodiny dříve jsem si notoval na jednom hraničním kopci s kruhovým výhledem  také s Němci, jak jsou ty naše dva státy ve společné Evropě odtud shora  tak krásné, ale tento měl očividně hranici někde jinde. Hrad Bezděz na obzoru mu moc neříkal, ale při slovech Hyšperk a Dauba takříkajíc ožil.

Motivovalo mě to k tomu, abych si zase oprášil vědomosti a podíval se na mnohdy historiky probírané vzájemné česko- německé vztahy a nějaké ty materiály ohledně historie ostrahy státních hranic. Co si budeme povídat, jde o záležitost mnoha tváří. Někdo možná vzpomene na filmy Král Šumavy, či Ves v pohraničí, anebo předválečnou Uloupenou hranici. V době relativně nedávné tu byl například seriál Železná opona s Jaroslavem Huťkou, Schindlerův seznam, nebo vynikající Habrmanův mlýn. Všechno to mělo společného jmenovatele, kterým bylo možné ohrožení na životě.

Historie někdy probírá muka v koncentrácích, jindy zase kritizuje divoký odsun v červnu 1945 a objevuje se tu a tam pocit křivdy. Podařilo se mi najít na internetu dost zajímavý článek, který je vlastně výpovědí člena tehdejší finanční stráže a závěr výpovědi je vskutku zajímavý. Nelze se dívat na záležitost dnešníma očima. Ostatně, už při vzniku první republiky nechtěli být sousedé národnostní menšinou a tak vysídlení po druhé válce bylo vlastně nutným řešením. Více se dočtete například zde na

Rány se hojí zdlouhavě, ale společná Evropa bez hranic a stále lepší porozumění mezi národy je dobrým příslibem pro současnost i budoucnost.


SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat