čtvrtek 30. května 2013

Jízdní řád parního vlaku na akci je už k disposici.


Tak jsme se dočkali a máme to komplet. Třistadesítka jede v 10.15 z Mladé Boleslavi s příjezdem do Mšena v 11.45. Odtud pokračuje ve 12.45 na Mělník s příjezdem ve 13.46. Z Mělníka odjíždí zpět ve 14.03 s příjezdem do Mšena v 15.06. Pak odjíždí v 17.04 do Mladé Boleslavi s příjezdem v 18.57 do stanice MB- město. Jednosměrné jízdné dle délky 20-80 Kč v úsecích ME-MS, MS-MB a samozřejmě i obráceně. Do 6 let zdarma, 6-15 + důchodci polovic.
Přesný řád se všemi stanicemi zde na http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=show&imageID=35829&title= .

SŠ.

úterý 28. května 2013

O mělnickém dalekohledu.




O mělnických zvonech toho bylo napsáno na Mělníku již mnoho. Nakonec je velmi chválihodné, že regionální média vzpomenou občas na osobu nejpovolanější, přiblíží tak i čtenářům, co práce zvoníka a věžního hodináře obnáší a řekněme si upřimně, že se nás to tak nějak dotkne všech, aniž si to uvědomujeme. Na výstavu obrazů, se totiž můžeme přijít podívat a nemusíme, ale bít zvony můžeme bez vlastní aktivity zaslechnout v centru, v Hořínském parku ve svých domovech a stejné je to s odbíjením hodin, které jsou pro náš život tolik důležité, jako ostatně sám čas.

O čem však snad nikdo zatím nenapsal, nebo o tom alespoň nevím, tak to je kapitola O mělnickém dalekohledu. A tak Soutok bude možná první, kdo tak učiní.

Vše začalo usnesením ze zasedání Zastupitelstva města dne 13. července 2010, kdy v číslu usnesení 201/2010 město schválilo právo k užívání pozemku za účelem instalace a provozu mincovního dalekohledu jisté privátní osobě. Tady jen dodám, že osoba, která provozuje takovouto veřejnou věc a otevřeně projevuje snahy zpřístupnit své sklepy veřejnosti za účelem výletního okruhu, tak si jistě zaslouží rovněž i určitou pozornost médií. Nebo se mýlím? Tak tady jistě oprávněná otázka. Vždyť mimochodem unikátní Mělníček, kde diskutují občané i mnohdy politici s místy fantastickou sledovaností, a který musel pro vás také někdo napřed vyrobit, působí díky regionálním oficiálním médiím, včetně radnice také spíše, jako něco, o čem se může mezi lidmi mluvit, ale nemá se o tom veřejně písemně informovat ;-):-). Ale, pojďme zpět k dalekohledu.


Jak jsem nedávno psal, tak naše zem i příroda je krásná a tak není divu, že si lidé opatřovali dalekohledy, řečené triedry už dávno. Často k nám přicházely z Ruska a mívaly tyto velikosti ( 8x30, 12x40, 25x50). První číslo udávalo, kolikrát dalekohled přibližuje a druhé průměr vstupní čočky v milimetrech. Mincovní dalekohled za zámkem je od firmy Fomei a jeho hlavní parametr je 25x100. Typový název je Observer 100 M. Na dnešních výrobcích mě fascinuje, že když se o nich chcete něco dozvědět ( všechny parametry), tak to jsou minimálně dlouhé sloupce dat.

 Jistě chápete, že je naprosto zbytečné, abych věnoval svůj volný čas nějakému opisování mnoha údajů a tak zde uvádím pro ty, kteří mají k těmto přístrojům aspoň trochu takříkajíc zájmem blízko, aspoň webovou adresu přístroje. Ta je http://www.dalekohledy-fomei.cz/mincovni-dalekohled-fomei-25x100-observer-100-m-_dalekohledy_fomei_-49.html?zenid=7dce5344296aa90f50596771d49f5dc9

A nyní už můžete být spokojení, že až zase někdy třeba jen půjdete za zámkem a uvidíte ten krásný masivní přístroj, tak budete dokonale vědět, co to umí a nepochybuji, že přijde i den, kdy ho vyzkoušíte ;-):-). Vždyť je to tak nějak přece náš mělnický dalekohled.

SŠ.

neděle 26. května 2013

Na Kokořínsko s párou 2013 bude !


Není to tak dávno, co vám Soutok přinesl první obrázky  parní lokomotivy z letošního roku u nás v Mělníku. Tehdy k nám přijel z Brandýsa nad Labem vlak Karel I. tažený lokomotivou  jménem Šlechtična. Pokud jste někteří před týdnem zaslechli pískot parní lokomotivy opět, tak to bylo tím, že si pražský skautský oddíl Poutníci vyjel opět tak, jako každý rok do tábora ve Lhotce. http://poutnici.desitka.cz/nejblizsi-akce/

Pro nás je však nejslavnější a nejdůležitější akcí na lokálce tradiční akce Na Kokořínsko s párou. A stále je to každý rok z nějakých důvodů až do poslední chvíle s velkým otazníkem. Ještě včera na stránkách města Mšena nic nebylo a na stránkách Mladoboleslavského železničního spolku visely jen snímky z loňska a také nic. A to považte, že akce má být již za 14 dní! Mezitím se mi podařilo v diskusi na stránkách Mladoboleslavského železničního  spolku ( v knize návštěv)  http://miniaplikace.blueboard.cz/kniha/7vp87fe080oasi2tio2upfv0bibu69?hid=7vp87fe080oasi2tio2upfv0bibu69 zjistit, že akce má už dokonce své stránky na facebooku  https://www.facebook.com/nakokorinskosparou .

Před chvíli však někdo zařadil na mšenské stránky konečně konkretnější info. Bohužel tam ještě není jízdní řád, ale už se objevily nějaké zprávy o programu a vlak by měl být tažený lokomotivou na obrázku ( 310)

 http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page&id=5&action=2&calendar_id=999 . Jakmile bude k disposici i jízdní řád, jistě bude v nějakém ještě snad příštím článku. Přece jen je do soboty 8. června ještě čas. Pro úplnost dodávám, že po naši lokálce také dost často v dávných dobách jezdila i lokomotiva číslo 423, kterou pro akci při oslavách 100 a 110 let tratě Mělník-Dolní Cetno dodalo depo Jaroměřice. Později měla mít lokomotiva údajně nějakou poruchu a je otázkou, zda ji zde někdy uvidíme.


SŠ.

sobota 25. května 2013

Hasiči Blata budou křtít zvoničku. Přijďte se podívat.


Je tomu téměř rok, co vám Soutok přinesl fotografie i videa z memoriálu Václava Šeby a Petra Tomana,  a nakonec i ze slavnostního pochodu u příležitosti 90 let místního sboru ( vše v archivu Soutoku). Počasí tehdy přálo a akce, se moc a moc povedla.
Nyní ( a už bylo na čase :-) ) náhoda chtěla tomu, abych při cestě kolem spatřil tuto věc. Kdo vůbec nemá tušení, co že to je na obrázku, tak vězte, že jde o zvoničku, která stávala v Kokořínské ulici a chybí ji zvon, který byl patrně v letech 1995 až 2012 zřejmě zcizen. Na zvon se vyzvánělo při mimořádných událostech a moje generace mu často říkala umíráček, protože většinou zvonil, když někdo zpravidla starý zemřel. Dnes tedy zvonička bohužel zvon už, nebo ještě nemá, ale již byla na něj vyhlášena veřejná sbírka.


O historii zvoničky a místního sboru, se můžete dočíst na stránkách místního SDH http://www.sdh-blata.cz/hasici/hasici-melnik

Kromě toho se dozvíte, že sobota 8. června 2013 je připravena opět velmi slavnostně. Po závodech dětí bude pokřtěna slavnostně zvonička a nebude chybět ani hudba i zábava. Pokud budete mít zájem, můžete přispět i na nový zvon, aby právě tady na Mělníku-Blatech stálo po zásluze historické dílo, jako odkaz dalším generacím. Lépe to snad ani presidentka klubu SDH Mělník-Blata Pavla Urbanová napsat nemohla ;-).

SŠ.

Hudebníci hráli sami sobě.


Kulturní areál hotelu Olympik určený pro akce tohoto typu je dle mého názoru poměrně nevhodně umístěný v blízkosti velmi rušné Bezručovi ulice, ale i tak zde bývají diváci. Jak je z transparentu patrné, tak zde dnes probíhal Dětský den a v nepříliš vydařeném počasí, pak následovalo finále hudební soutěže Mělnický Mydlář.



Občasný déšť zřejmě způsobil, jak vidíte na spodním obrázku, že zde byla celková absence publika. I tak si však hráči zahráli s chutí sami pro sebe a na podium nechybělo i několik pěkně rozjetých tanečnic.


SŠ.

Víte, co má společného dalekohled za zámkem, s brigádním sklepem v Husově ulici ? :-)


                                 Brigádní sklep v Husově ulici.

Nedávno dávala Česká Televize opět oblíbený cyklus s názvem Třikrát s Miroslavem Donutilem. Jeden z příběhů vyprávěl o starším policistovi, který se odjel léčit ( rekreovat) do lázní, kde čistě náhodou potkal svého kolegu, který zde řešil kriminální případ. U policisty ihned ožilo nadšení pro jeho profesi, zapoměl na rekreaci a pomohl svému mladšímu netušícímu kolegovi případ vyřešit.

Do podobné situace, se teď tak trochu dostal i Soutok. Jak jistě především čtenáři Mělníčku vědí, tak v rámci zpřístupňování mělnického podzemí byla vyhlášena  v termínu od 17.5. do 25.5. placená brigáda v Husově ulici pro všechny zájemce a nezaměstnané, kteří si chtějí přilepšit. Na první pohled jde o akci s dobrou zajímavou myšlenkou a přesto nám tu něco neklape ;-).

Náhodný návštěvník znalý věci, musí přece jen zaznamenat, že je trochu podivné, že v pondělí zmizí hned po prvním víkendu jeden kontejner, v úterý druhý a to přesto, že zdaleka nebyl ani jeden z nich naplněný. O něco později, pak přináší diskuse v Mělníčku zprávu, že brigádníci jsou potřeba hlavně na další ( tento) víkend.

A tady přichází ta legrační a veselá  chvíle, která trochu připomíná toho Donutila. Navíc vše možná ještě umocňuje blízkost MP. I redaktor Soutoku musí občas dělat jiné věci a přesto i on je tak trochu postižen tím, co dělá. Zkrátka, pokud už někam musíte, tak si to naplánujete tak, aby byl i nějaký zajímavý materiálek  ;-) :-).

Jelikož jsem chtěl už před časem mít v jednom svém článku foto s kontejnerem a neučinil jsem tak, musel jsem si pro něj dojít dnes. A získal jsem dokonce bonus navíc, neboť jsem si zahrál i na kriminalistu.


Vidíte ta dvě pivka pro brigádníky ? Herr Gott, to má každý nepracující tolik peněz, že si nechce ani trošku vydělat ? A tak pokračuji v cestě za povinnostmi s určitými rozpaky, že se asi reklama minula účinkem.


Další překvápko mě však čeká hned za zámkem. Dalekohled byl asi tři dny v rekonstrukci před sezonou a zrovna, když jsem psal článek o výhledech od zámku, tak byl odmontovaný. Musím se přiznat, že jeho velikost je ve srovnání s největšími běžnými triedry v obchodech ve velkém nepoměru, ale zatím sem jej neokusil. To snad později, až to bude stát opravdu za to. A náhle mě napadlo, se podívat na jméno a adresu provozovatele, které mi již bylo nyní povědomé.
A tu jsem si tak uvědomil, že je to určitým způsobem ostuda ( ne moje, ne vás čtenářů), že o takovém člověku, ani o tom dalekohledu vlastně nic nevíme ;-).

pátek 24. května 2013

Hudba skupiny AC/DC ovládne Mělník na celé tři hodiny!


                                      Ze startu loňského finále mužů.

Už je to tak dámy a pánové.  Dne 15. června se dočká mělnické hlavní náměstí již jubilejního 20.ročníku Mělnické Jizerské padesátky a pořadatelé se snaží nabídnout kromě jistě opět perfektního závodu i něco špičkového navíc.

Stalo se již tradicí, že závěr akce patří hudebnímu vystoupení na podium  a nejinak tomu bude i letos. Jenže, tentokrát se máme opravdu nač těšit a rovnou na nášup. Kdo viděl před pěti lety koncert skupiny Špejbl's  Helprs, která je pokládána za nejlepší revival kapelu AC/DC v Evropě, tak mi dá jistě za pravdu, že byli k nerozeznání od originálu a byla to prostě bomba. Jen je nějak nemůžu najít v archivu, nebo jsem tehdy pro samou hudbu zapoměl fotit :-).

Kapela jistě uvítala opětovné pozvání před mělnické publikum s radostí a přislíbila k jubileu po dohodě něco, co se opravdu jen tak nevidí. Hned dva 70 minutové koncerty s přestávkou uprostřed !

Více informací se už dozvíte na stránce pořadatele závodů http://www.bezky.cz/
a něco o kapele je pro změnu zde na http://www.spejbls-helprs.cz/www/o-kapele/

Nepochybuji, že takové pozvání na akci je téměř zbytečné, jen si ohlídat právě tu sobotu 15. června ( 2013), aby nám do toho něco nepřišlo ;-).

SŠ.

Tento článek vás čte hodně, tak přidávám níže aktualizaci, byť to samozřejmě šlo v časové roletě snadno dohledat.

Aktualizace 16.12.2021 : Reportáž s obrázky a videosekvencemi z koncertu v odkaze níže.



čtvrtek 23. května 2013

Působivé výhledy od mělnického zámku.


                                 V popředí Dřínovský kopec ( 247 m.n.m).

Česká republika je rozhlednovým královstvím ve Střední Evropě a důvod je jednoduchý. Když naši předci poměrně snadno vystoupali na naše nevysoké kopce a hory, tak spatřili tak nádhernou krajinu, že se nemohli vynadívat. Země je dnes díky hustotě obyvatelstva a zásahu přírody i lidské činnosti nesmírně zajimavá a svádí kromě toulek právě i k rozhledům.

Avšak, rozhledny nemusí být jen na kopcích kdesi v horách, ale stojí i ve městech, a jako rozhledová místa slouží často i věže kostelů. Je na nich krásně za každého počasí a v kteroukoliv dobu, ale pokud chceme vidět někam dále do kraje, tak rozhodně není ideální nějaké pěkné a teplé počasí, ale spíše zima a větrno, či po dešti.


                      V popředí Kralupy nad Vltavou. V pozadí Kladno.

Takovým zvláštním místem je Mělník. Turisté k nám jezdí sice hlavně do Prahy, která má podobný historický význam, jako třeba Paříž, ale právě díky nevelké vzdálenosti a soutoku našich dvou největších řek rádi dorazí i na rozhledový Mělník. Po nedávném vzniku cyklostezky na druhé straně Labe, pak došlo k nesmírnému nárůstu zájmu i z řad cyklistů, které již z dálky dominanta města upoutá. Tito turisté bývají výhledem okouzlení a jsou vděční, když se třeba ještě dozví, proč tu máme kromě soutoku kanál, kde leží Praha odkud vyjeli, co je ta zvláštní hora poblíž, a s úsměvem i ocení informaci, že tam za těmi kopci na obzoru je Německo, cíl jejich cyklocesty.

Jenže, s výhledy je to, jako se vším. Čím víc toho znáte, tím větší radost máte. Představte si, že budete obdivovat hokej a nebudete znát pravidla hry. To je známá věc a tak řada rozhledových bodů navíc pro návštěvníky nepostrádá tabule s vyznačením okolních kopců a nadmořskou výškou. Takovou krásnou kreslenou tabuli měl za knihovnou i Mělník, ale ta byla v rámci revitalizace nahrazena takovou spíše nekvalitní a malou uměleckou plastikou s úspornými daty. Podobná tabulka je i u kostela Sv. Petra a Pavla, kde je naopak určitým pokrokem oproti minulosti, ale i tady lze najít rezervy.




    Nejvyšší hora Českého Středohoří Milešovka. Vpravo Kletečná.

Proč nejít v propagaci trochu dál?  Proč neukázat návštěvníku i domácím ( To je právě to pěstování hrdosti v národě), kde leží Lužec, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Vrbno, vysilač Praha-Žižkov, letiště Ruzyně, Neratovice, Kostelec, silo Měšice, Liběchov, Štětí atd. atd. Vždyť o tom by mohla být malá publikace, nebo dokonce panoramatické pohledy. Chce to jen nápad, třeba jako v té Kutné Hoře, kde v kostnici prodávali lebky z umělé hmoty ;-):-). Mimochodem, pokud jsme nedávno na úpatí Kletečné spatřili větrnou elektrárnu na Bouřňáku v Krušných horách a později naši nejvyšší větrnou elektrárnu v Pcherách u Slaného, tak vězte, že můžete spatřit další z Krušných hor, tentokrát z oblasti Komáří Víšky na Teplicku.
 Vyprávět by se dalo i o výhledu z hlavní věže, která umožňuje výhled kruhový a nabízí i Ještěd, Krkonoše, vysílač Český Brod, ale to je opravdu tak pro nějaké profesionály, kteří se věnují tvorbám knih, pohledů, profesionální fotografové, zkrátka pro ty, co se o nich aspoň tady tak nějak neví, nebo se nedostávají, dělají snad jiné věci ( svatby, umělecké fotografie apod.) a přitom na to mají minimálně jen čas.

 Mimochodem, víte, co je to lentikulární pohlednice ? Pokud ne, tak vězte, že jde o způsob pokrytí pohlednice speciální folií, která vytvoří 3D efekt, nebo i změnu obrazu. Tato metoda, se objevovala nesměle již dávno třeba na některých veselých velikonočních pohledech, ale v poslední době prožívá svůj boom právě v turistice, kde oživuje krajinu na mapách i panoramatech. I v našem infocentru můžete dnes sehnat takový mapový pohled Kokořínska. To ostatně člověku připomíná, čím je vlastně obklopen a učí ho poznávat vlast bez ohledu na to, zda už daná místa navštívil, či nikoliv.

A co napsat závěrem? Cestování a poznávání je krásné. I pohled na vesnici hned za Labem může pohladit, pokud jste v ní byli a něco vám tím říká. A tak vlastně vzniká takové to určité vlastenectví. Nechť je třeba tento článek takovou výzvou pro každého, kdo ji nějak nějakým způsobem přijme.

SŠ.

neděle 19. května 2013

V červnu a o prázdninách až na Trosky.


Do Českého Ráje bude prý jezdit Regionova.

Kokořínsko má v celé republice díky své kráse a romantice takovou pověst, že si to uvědomili i ČD v Praze a letos nabídly veřejnosti zbrusu nový přímý spoj, který nese název SP 1944 Kokořínsko. Pro nás tady na Mělníku ( jak se říká u nás), či v Mělníku to má ještě jeden zvláštní význam, neboť vlak nejede jen na Kokořínsko, ale lze jím dojet přímo až do oblasti Českého Ráje. Navíc lze předpokládat, že vlak vypravený až z Prahy nebude mít určitě jen jeden vůz a spíš než stařičkými motorovými vozy bude možná tažený jednotkou Regionova. Takovou podrobnost, se mi však ještě nepodařilo na netu zjistit.



Vlak ( přímá spoj v celé této délce)  bude jezdit od 1.6. do 31.8. 2013 a jen o sobotách. Z Prahy- Vršovic vyjede, jako SP 1944 Kokořínsko v 7.57 ráno, se zastávkou v 8.06 na Hlavním nádraží, v 8.13 ve Vysočanech a v 8.27 v Čakovicích.

Do našeho okresu vstoupí zastávkou v Neratovicích v 8.40, ve Všetatech v 8.49 a na Mělník přijede v 8.59.

Z Mělníka pak pokračuje, jako běžný zastávkový vlak v 9.07 s příjezdem do Mšena v 9.45 a do Mladé Boleslavi v 10.31. Odtud vyjíždí v 10.40 po trati 064 s významnou zastávkou v Sobotce v 11.24 a především v Mladějově ( 11.31), který je nástupním místem ke zřícenině hradu Trosky, nebo do Prachovských skal. Pro čundráky a výletníky je to zkrátka senzace :-). Spoj nakonec končí ve 12.09 v Lomnici nad Popelkou, odkud můžete pokračovat hlavně na kopec Tábor s krásnou rozhlednou a ještě nádhernějším výhledem, na zříceninu hradu Kumburk, či již do okolí Železného Brodu. Trosky dnes již umožňují díky skvělému dřevěnému schodišti na vyšší a štíhlejší věž Pannu překrásné dálkové výhledy, které umocňují samotnou nádheru objektu. Komentovat nádheru skalního města u Jičína snad není třeba. Rovněž z něj můžete spatřit třeba nedaleké Jinolické rybníky známé příznivcům stanování a koupání.

Tento vlak jede potom nazpět již ve 13.26 z Lomnice, s významnými zastávkami ( mimo jiné)  Mladějov 14.26, Sobotka 14.40, Mladá Boleslav 15.27, Mšeno 16.11, Mělník 16.47. Odtud pokračuje pod názvem SP 1945 Kokořínsko v 16.52 hodin, se zastávkami ve Všetatech 17.02, Neratovicích 17.09, Čakovic 17.23 a příjezdem do Prahy Hlavního nádraží v 17.41.
 Pozornější si jistě všimli, že cesta z Mladějova do Lomnice trvá cca 30 minut, ale zpět hodinu. Samozřejmě, že trvá stejně dlouho, ale vlak v Mladějově má delší přestávku.

Pro občany Mělníka je však pro cestu zpět zajímavější jiný spoj. Ten odjíždí z Mladějova v 16.23 se zastávkami v Sobotce v 16.38, Boleslavi 17.20, Mšeně 18.11 a do Mělníka přijede v 18.47. Vše přímo bez přesedání ;-).


SŠ.

pátek 17. května 2013

Přijďte prožít placené dobrodružství.


Je spousta lidí, kteří někam chodí, nebo dojíždí do práce, ale většina se vrací domů a mnozí z nich se vydají takříkajíc za tím nepovinným a příjemnějším.
A mnozí z nás už za takový lehčí druh relaxace považují docela obyčejnou procházku do našeho města, kde žijeme.

Je hezké, že stále jsou ještě mezi námi lidé, kteří mají k městu určitý vztah, nehledají jen negativa a kritiku, či prostě jen ten odpočinek v různé formě, ale snaží se i přijít s návrhy a připomínkami, co by v našem městě mohlo ještě být a přispívají tak ke zkvalitnění života v něm i určité turistické hodnoty.

Samozřejmě, že to nemá takovou váhu, jako když něco vzniká spoluprací radnice s podnikatelskými subjekty,majiteli, nebo dobrovolnými spolky a sdruženími, ale nápady jsou na světě a to je důležité. Vždyť díky všem těmto okolnostem již dnes může za účelem výhledu  konečně po mnoha desetiletích vstoupit občan do ochozu dominanty města, zajít si ke středověké studni, která k sobě váže i republikový rekord, projet se výletní lodí pod městem, či obdivovat městské středověké hradby, příkop, kostely, ale třeba i zajímavé gastronomické podniky.

Je ale stále ještě co zlepšovat a město má hlavně dluh k občanům pod zemí. Vždyť Mělník by měl patřit pod zemí mezi taková města, jako jsou Tábor, Znojmo, Jihlava a kvanta dalších.

Celková situace byla již nejednou rozebírána na Mělníčku i v médiích a tak není třeba, se zde zabývat stavem věci, ale přesto se nyní stalo cosi, co je svým způsobem zajímavé a stojí za zveřejnění. Ostatně, Soutok vždy tvrdil, že řada dobrých věcí zašla na nezájem a špatnou reklamu. A nutno říci, že občas propagoval věci, které propagovat chtěl, protože je ocenil.

Vězte, že nyní máte unikátní možnost, se podívat do velmi hezkých sklepních prostor města, zahrát si na archeologa, užít si tu atmosféru, možná se i zapsat do městských dějin a ještě si i trochu přivydělat. Krom toho uděláte něco pro sebe i pro spoluobčany a další turisty. Zda odpracujete jen hodinu, nebo se vám to bude líbit tak, že přijdete i příště rádi, je zcela na vás.

Více informací zde: http://melnicek.cz/node/13050#comment-15912
Jedná se o sklepy pod tímto domem v Husově ulici:



SŠ.


sobota 11. května 2013

Soutok vás zve na letiště. Video, jaké tu nebylo:-).


Nástavba nad pravou velkou čtvercovou budovou je vidět i od mělnického zámku.

Snad každý táta bere své děti do ZOO na zvířátka, na parní mašinku, loď i na letadla. A výlet na letiště aspoň kdysi patřil i do repertoáru základních škol. Nebylo snad třídy, která by v rámci výletu do Prahy nezavítala na mezinárodní letiště Praha-Ruzyně, které teprve nedávno dostalo nové pojmenování po Václavu Havlovi. Ona totiž nedaleko odbavovací budovy stála velká tribuna, podobně, jako kdesi na významném stadionu, kam byl zcela volný bezplatný přístup. Tady lidé vyhlíželi své příbuzné cestující do zahraničí, nebo zpět domů svými kukátky, anebo se jen tak dívali na krásná barevná aerodynamická letadla.

Časy se však mění a tak byla tribuna po nějakém zvláštním snad policejním zdůvodnění někdy po roce 1990 zlikvidována a lidé se mohli dívat na letadla pouze z velikých oken letištní restaurace. Teprve později se do povědomí lidí stále více šířila tichá zpráva od některých zaměstnanců letiště, či obyvatel sousedních obcí, že velmi dobré místo je na druhé straně ,,hřiště" (letiště) a snad ještě lepší.


Jak je vidět, tak tady za ta léta někdy vyrostla aspoň malinká tribuna.


Návštěvníci si tu mohou asi na šesti panelech prohlédnout, jaká letadla tu startují i přistávají, nebo si i prohlédnout letecký pohled na celé letiště, včetně plánku. Jen sedačky tu chybí. Ty už zůstanou vzpomínkou na staré tribuny a sem by se ani nevešly.

Měl jsem štěstí a natočil jsem pro Soutok jeden letecký start. Opět zase novinka:-).


Tady zase můj starý amatérský foťáček zaznamenal jeden přílet ....


..... a tady je dosednutí letounu na plochu. Ten den moc lilo a tak je tu ještě vodní efekt.

 Krasavec ze Saudské Arábie stál nejblíže objektivu.

Obrázků bylo samozřejmě mnohem více, ale účelem tohoto webu bylo aspoň doposud poukazovat na to, co nás vlastně obklopuje, přiblížit tu a tam atmosféru, přijít s nějakou informací, motivovat a v neposlední řadě se i nad lecčíms zamýšlet a třeba i vyvíjet u čtenářů aktivitu.

A nakonec jeden takový mediální doplněk. Nedávno Televize odvysílala takový dokument, kde mladí lidé s notebookem v ruce čekají na letenky last- moment ( na poslední chvíli), které jsou velmi levné a za pár korun můžete třeba i obletět svět, pokud máte čas, ovládáte jazyky, jste ochotni přestoupit třeba i v Německu na onen levný let, a nemusíte chodit do práce. Nakonec se ukázalo, že je to mimochodem pěkné riziko, protože se občas nějaká společnost splete v ceně letenky, a pak to vymáhá k doplacení. Takže, zřejmě jen pro silné povahy a ostatní se mohou raději kochat občas romanticky ze země :-).

SŠ.

středa 8. května 2013

Bahna 2013 a Den vítězství.


Stalo se na Soutoku zvykem, že si tu připomeneme významný den, nebo významné období a jinak tomu nebude i nyní.
Dlouho jsme v naši paměti vedli květnové významné dny tak, že po mezinárodním svátku práce dne 1. května, jsme si připomněli dne 5. května Pražské povstání a následoval 9. květen, jako Den osvobození. Dnes to máme v kalendáři trochu jinak, ale historii změnit nelze. Mocnosti se tehdy dohodly tak, že se západní fronta zastaví za Plzní a vojska pod vrchním vedením Josefa V. Stalina, která se od východu přiblížila již k Praze ( proto to povstání), naše hlavní město nakonec také osvobodí. Odborníci na historii dnes spekulují o tom, že by sice mohla armáda od Plzně být v Praze dříve, ale při současném vstupu všech armád do města to mohlo mít nedozírné následky pro lid i kulturní památky nedozírné ceny našeho hlavního města. Člověk si mimochodem jen stěží dovede představit, že by se rozjetá sovětská armáda ničící odpor na převážné části našeho území ( se Stalinem v čele) měla zastavit někde před Prahou a taktéž i naši z Buzuluku. Zvláštní představa. Samozřejmě, že si německá armáda uvědomovala svoji neodvratitelnou porážku, dobře věděla, na které frontě napáchala jaká zvěrstva, a proto kladla na východě důraznější odpor, zatímco na západě se v podstatě již vzdávala.

Poslední výstřely války padly oficiálně 11. května nedaleko Milína u Příbrami, kde dnes stojí pěkný pomník, když se ještě poslední zbytky německé armády pokoušely z Prahy prchnout jediným možným směrem nejmenšího odporu. A takovou historickou perličkou je i fakt, který známe zpravidla jen my tady u nás na Mělníku, že právě 9. květen na Mělníku byl dnem strašných náletů a svobodu našemu městu přivezly až o den později oddíly polské a ukrajinské armády.

Dnes se tedy mediálně nejvíce připomínají každoročně dny osvobození města Plzeň, které i letos proběhly od 3.5. do 6.5. 2013. http://www.plzen1945.cz/program2013.html . Také je hlavním kalendářním svátkem označen den 8. květen, který nenese již jméno Den osvobození, ale Den vítězství.

Když se podíváte do programu oslav, tak jistě jde o významnou zajímavou akci, která se nám tu však z řady důvodů tak trochu ztratí ( historie, vzdálenost, jiné akce). Kdo má pocit, že se opět probudil s křížkem po funuse a má třeba určitou dávku chuti vyrazit do města piva a osvobození, tak tu mám na jednu stranu díky tomu vlastně zajímavou pozvánku na dobrou a další slavnou akci. Tím není nic jiného, než akce Bahna 2013, která se koná dne 22. června. Je to ještě za dlouho, tak si to musí vážní zájemci někam poznamenat, protože jaro i léto patří tradičně  nepřehlednému množství akcí.

A nakonec si k dnešnímu dni dovolím takovou perličku, kterou jsem zde již zmínil nedávno. Je to vzácná knížka o životě pilota a generála letectva, který upadl v zapomnění, přesto, že byl i osobním pilotem našeho presidenta Eduarda Beneše. Zájemci ji mohou získat prostřednictvím adresy  Petr.Jirasek08@seznam.cz . 


Po velmi úspěšné knížce o mlýnech na Únětickém potoce  http://soutok.blogspot.cz/2013/04/petr-jirasek-jeho-knizka-mlyny-na.html , je to další významný počin autora.

SŠ.

úterý 7. května 2013

Nejslavnější masový pochod v Čechách už po 48.


V sobotu 18. května se jde již po 48. nejslavnější masový pochod u nás. Opět je v nabídce nepřeberné množství tras a opět bude odměnou pro většinu účastníků plastová botička neznámé barvy ( to se dozví účastník až v cíli) a množství zážitků. Ačkoliv je trasa v rámci podnikání zásobena občerstvením, doporučuje se vzít si i vlastní zásoby, které užijete jistě především mimo osady a také z důvodu množství lidí u stánků. Veškeré podrobné informace najdete zde ...http://www.praha-prcice.cz/pochod.
Loňský obsáhlejší článek s vlastnoručním prožitkem, pak najdete zde http://soutok.blogspot.cz/2012/05/me-laka-velice-pochod-praha-prcice.html
Rada na závěr: Každý, kdo je na akci natěšený, by si měl uvědomit, že se jde zpravidla minimálně 30 km a za každého počasí, tedy i v náhlém poledním horku. Trénink je nanejvýš vhodný a důležitý pro spokojeně a zdravě prožitý den.

SŠ.

sobota 4. května 2013

U Grobiána dnes proběhl druhý jarní pivní festival.


Je až únavné psát o tom, jaké je v roce 2013 počasí. Po úspěšném loňsku excelovalo počasí tohoto roku i dnes. Ačkoliv byla nad Mělníkem v 8 hodin ráno krásná slunečná obloha, bylo už v devět hodin jasné, že se v předpovědi nikdo nezmýlil a desátá už přinesla déšť. To samozřejmě ovlivnilo dopolední účast na akci a prodejci z míst mnohdy vzdálených neměli pochopitelně radost.


Teprve v odpoledních hodinách počalo lidí odvážně přibývat a otázka zněla, zda už to někteří prodejci nezabalili. Nezabalili to, protože konečně stoupla postupně návštěvnost a začalo se opravdicky prodávat. Také Soutok dorazil po váhání až v 17 hodin a přinesl alespoň několik fotek.


Na podiu už nikdo nekoncertoval, známí také téměř chyběli, ale hlavně, že akce ještě probíhala :-).

Z místních prodejců jsme tu mohli vidět lidi od Němého Medvěda, pivovar Neuman z Mělnického Vtelna a Podkováň, která vždy tento region zásobovala.


K dostání byl třeba i Rampušák z Dobrušky, nebo Pivovar Rohozec z Turnova a kdo nemohl konzumovat zlatavý mok na místě, nebo si ho chtěl prostě odvézt domů v plastové, či klasické lahvi, tak nebyl problém. Některé minipivovary tu již byly představeny v nabídce a nabízely zajímavé speciály. Největší škodou pro akci bylo opravdu nevydařené počasí, byť mohlo být i hůře a tak nezbývá, než doufat, že někdy příště bude líp.

SŠ.

Jak to pluje na Labi pod Mělníkem? Informace jen pro někoho.


Dne 10. března vás Soutok v článku ,,Labská plavební společnost zazářila. A Mělník?"  http://soutok.blogspot.cz/2013/03/labska-plavebni-spolecnost-zazarila.html seznámil s dostupnými materiály pro provoz výletní dopravy na Labi v roce 2013.

 Pro dopravu pod Mělníkem nebyl tehdy k disposici na internetu téměř žádný materiál s vyjímkou tradičních dvou jízd  pražské společnosti http://www.paroplavba.cz/.

A jinak tomu není ani dnes, kdy vás stránky společnosti Marina, která zajišťuje plavbu pod městem na této stránce http://www.marinavltava.cz/index.php/cs/plavby  oficiálně informuje pouze o tom, že od 1. června bude v provozu opět výletní plavba. Ovšem, důvěrné informace získala zřejmě mělnická radnice, když na stránkách svého měsíčníku přináší občanům města kompletní jízdní řád. A tak mají vlastně mimomělničtí občané a turisté smůlu, pokud by snad hořeli nedočkavostí po nějaké plavbě pod našim městem.

 Je tu však Soutok, a tak se pokusím pro případné zájemce trochu přetransformovat informace z měsíčníku radnice, které beztak chybí ve výčtu, který byl uveden ve výše zmíněném článku.

Jízdní řád společnosti Marina platí pro období od 1.6. do 30.9.2013.
V pátek společnost vyplouvá v 10 hodin z přístavu Nelahozeves, se zastávkami v Lužci ( 11 hodin, 140 Kč), ZOO Zelčín ( 11.30 hodin, 160 Kč) a připlutím do Mělníka ( 12.40 hodin, 200 Kč). Zde probíhají od 13 do 18 hodin pravidelné hodinové plavby pod městem v ceně 130 Kč/ hod.

Sobota: Mělník-Kly-Obříství a zpět. ( 10.00-10.45-11.15/ 11.15-12.00-12.30). Finančně to je (- 80 150) a zpět to je z Obříství za 200. Čili, zpáteční lístek stojí třetinu ceny tam. Jednorázová cesta do Kel, nebo opačně je za 80 Kč.
Ve 13 hodin pak pluje loď Carina ( na obrázku) za 150 Kč do ZOO v Zelčíně, kde má od 14.15 do 15.45 pauzu. Zpáteční cena je stejná, avšak při zakoupení obousměrného lístku v Mělníku  zaplatíte 250 Kč a uspoříte tak 50 Kč. Na Mělník loď připluje v 17 hodin, kde ještě za 130 Kč můžete absolvovat hodinovou projížďku pod městem, jako v pátek.

Neděle: Mělník-Dolní Beřkovice-Mělník ( 10-11-12 hod) )( 130/200 Kč obousměrných)
Pak tu jsou dvě hodinovky pod Mělníkem za klasických 130 Kč (12.30-13.30 a 13.30-14.30)
A pak už jen závěrečná plavba do Nelahozevsi.( Mělník 14.30-ZOO Zelčín 15.30- Lužec 16.00-Nelahozeves 17.30) A ceny jsou.... 150 Kč do Zelčína, 160 do Lužce a 200 Kč do Nelahozevsi.
O technických parametrech lodi jsem psal před rokem a článek je někde v databázi.

SŠ.

středa 1. května 2013

Podkováň fest za dva dny! Nabídka.


Počasí nám letos opravdu nepřeje, ale kalendář  jarních akcí, se kvůli tomu přece nezruší. Nedávno jste se tu dozvěděli, že loni úspěšná akce, se nebude konat tak, jako loni 1.5. , kdy si řada lidí postěžovala, že se jde bohužel druhý den do práce, ale v sobotu 4.5.2013.
Nyní je již upoutávka aktuální a hlavně, se ví již více. Plakát nalezne zde na...http://www.kokorin.info/aktuality/jarni-podkovan-fest.html

Souhrnem: Akce U Grobiána, možnost použití ekovláčku ( Kokořín obec-Truhlárna-U Grobiána)
 Start od 10.00 hod, kapela Sunset http://www.sunset.wbs.cz/, slavnostní pokřtění polotmavého speciálu Baribal z Podkováně, pivovary: Taschenberg, Neuman, Podkováň, Svatý kopeček, Pivovar U Hušků, Nová Paka a Ferdinand.


Loni se vydařilo počasí, akce byla prvně uspořádána i jako jarní akce a kapela Navostro , která po hodině nahradila z média znějící legendu Queen dala všemu skvělou atmosferu. Více na tomto webu v archivu.

SŠ.