čtvrtek 27. února 2014

Nejdražší zdravotní přístroje v ČR. Prevence ano, či ne ?





Není to tak dávno, co jsem někde četl zase nějaký ten věděcký článek o objevu, který by prý jednou mohl zpomalit biologické stárnutí člověka. Avšak, ať se nám to líbí nebo ne, tak pravda je mnohem neúprosnější a dnešní doba nás zejména s přibývajícím věkem přibližuje k asi největšímu strašáku současnosti, kterému říkáme odborně onkologická onemocnění a lidově rakovina. Dokonce jsme se dostali do stádia, kdy jsou osoby vyzývány reklamou k lékařské prevenci a zde se názory velmi různí.

Otázka je to téměř hamletovská. Podstoupit či nepodstoupit ? Jak často? Má to vůbec smysl ? Každý, kdo prodělal nějaké vyšetření, tak o něm podává zprávy buď sympatičtější, nebo naopak odrazující, neboť mnohá vyšetření nejsou příjemná, někdy ani lékaři a jejich přístup, a vše kolem toho přináší určitý stres. Ten ostatně potká leckoho už jen při myšlence, že by mu mělo něco být, a už samotné ,,zbytečné" posezení v čekárně obvodního lékaře je pro mnohé lidi deprimující. K nechuti přispívají i případy, kdy například pacient léčící se diabetik, navzdory častým návštěvám u lékařů, se stane stejně náhle obětí překvapivé zprávy pokročilejšího stádia zmíněné choroby. Zdravotnictví je vůbec zvláštní rezort, ale pojďme se nyní podívat na přístroje, které fascinují nás laiky, jak po technické stránce, tak po té designové a v neposlední řadě po stránce finanční. Jsou to tak obrovské částky, že se jim skutečně jen tak něco nevyrovná. A co je ještě překvapivější, tak to je fakt, že se dají prodávat i mnohonásobně dráž.

V červenci 2013 jsme tu měli takový malý článek o přístroji Aquilion 64, kterým dnes disponuje téměř každá okresní nemocnice, včetně té mělnické.   http://soutok.blogspot.cz/2013/07/nad-vasim-zivotem-bdi-aquilion-64.html  Článek přilákal během 8 měsíců 43 návštěvníků. Tento přístroj má za úkol provést diagnostiku vyšetřovaných částí lidského těla pomocí rentgenového záření takovým způsobem, aby v co nejkratším čase bylo provedeno co nejvíce snímků z různých úhlů pohledu a tím byl pacient co nejméně vystaven nebezpečnému ozařování. Nyní se podívejme na přístroje, které již nevyšetřují, ale záření používají již jako zákrok na postižené místo pacienta.

Dlouho byl u nás takovým vzácným přístrojem takzvaný gama-nůž v nemocnici v Praze Na Homolce.
http://www.familyfreshnews.cz/medicina/589-lekselluv-gama-nuz-v-nemocnici-na-homolce-slavi-dvacetiny/
Ten v roce 2012 oslavil v naši zemi 20 let činnosti a je především určen pro léčbu nádorových onemocnění hlavy. Historie tohoto přístroje se začala rodit ve švédském Stockholmu již v roce 1951 a za jeho tvůrce je považován Lars Leksell . Nemocnice Na Homolce, se může chlubit údajně nejdražším nákupem na světě, jak si můžeme přečíst zde ( 152 000 000 Kč) na ... http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=666967

Novým králem, se však stal v roce 2010 v Ostravské fakultní nemocnici Cyber knife , který se zrodil v Kalifornii. Nemocnice v Ostravě dokonce nabízí virtuální prohlídku pracoviště. Přístroj stál zhruba 200 milionů Kč a umožňuje léčit cca  5-6 pacientů denně.
Pokud vás tedy zajímá špičková zdravotní technika, tak jistě prohlídnete některé odkazy. Mně se dokonce podařilo někde objevit mapku Evropy, kde je uvedeno, v kterých městech mají tento přístroj. U nás je to jen Ostrava, ale v Německu jde například asi o pět měst.

http://www.fno.cz/      http://cyberknife.fno.cz/cs

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/200685-kyberneticky-nuz-nabizi-nadeji-onkologickym-pacientum-v-cesku.html

S.Š.


Žádné komentáře:

Okomentovat