sobota 15. února 2014

Nejkrásnější města na severu Českého království . Budyšín.


Věž pojmenovaná po uherském králi Matyáši Korvínovi, jenž byl ve své době jedním z nejmocnějších panovníků. Český vzdorokrál z roku 1469 vládl na Moravě a ve vedlejších zemích Koruny České. Král Ladislav Jagelonský, pak pouze v Čechách.

 http://cs.wikipedia.org/wiki/Maty%C3%A1%C5%A1_Korv%C3%ADn

Máme tady první polovinu měsíce února a většina z nás má radost z prodlužujícího se dne a již jistě vyhlíží jaro. I tak však slýchám odpověď na tuto otázku : ,, Byl jsi někde o víkendu ?" - ,, Víš, mě tohle počasí ještě nijak nikam netáhne." Slunce má na náš život zkrátka obrovský vliv. A to si stokrát můžeme říkat, že není třeba jezdit někam kdovíkam, protože krásně je i v parku na Polabí, na vyhlídce, či třeba u Štětí na Stezce loupežníka Štětky ( články), nebo na Kokořínsku. Ale, také i u televize a u Olympiády :-). Pojďme se ale podívat v článku aspoň někam, kam by si občan Mělníka měl zajet. A tím místem je známý Budyšín, hlavní město Lužice, které spravoval například náš mělnický otec Karel IV.   :-).


Soška čerta v okně jedné z oněch zmíněných hospůdek.

Z Mělníka je to do České Lípy po silnici 50 km. Když si stejnou vzdálenost přidáte severním směrem a k tomu přičtete ještě vzdálenost od nás do Neratovic, tak jste v cílovém městě, kam se nyní se Soutokem vydáme. Vůbec největší peckou je, že pokud nepojedete s kamarády, nebo s rodinkou, ale třeba jen sami, tak celý výlet pořídíte vlakem za legračních 150 Kč, což je cena denní jízdenky Libnet+ . Tu však zakoupíte nejdříve ve stanicích Úštěk, Česká Lípa, Srní, Doksy, stanice Bezděz, Bělá pod Bezdězem a Bakov nad Jizerou, takže to vyjde dráž. Vzhledem k tomu, že je takové množství možností, jak do Budyšína jet, tak je tady těžko cokoliv nabízet.


Svatby v kočáru. Velikonoční procesí s několika stovkami jezdců na koních, to vše je Lužice.

Mezi Varnsdorfem, kam jezdí z Mělníka přímý autobus a Libercem, kam zase jezdí vlaky od Všetat, je čilé vlakové spojení přes Německo. Tady je důležitým přestupním nádražím Žitava (Zittau). Ve směru od Liberce vás toto nádraží zajímat ani nemusí. Je to zkrátka trať Dresden- Liberec s číslem 828 v našem jízdním řádu ČD. Tady vás bude zajímat pouze nádraží Bischofswerda, kde musíte přestoupit, aby vás vlak neodvezl až do hlavní saské metropole na Labi. Právě tudy totiž projíždí trať Dresden- Bautzen ( Budyšín) - Görlitz (Zhořelec), po které pojedete asi ještě čtyři zastávky. Vlaky z Liberce do Drážďan jezdí poměrně často a v Budyšíně jste zpravidla za nějakých 90 minut.


Panorama z Mostu přátelství.

Po příjezdu do města vás přivítá nádražní hala s dvojjazyčným nápisem a typický kolmý přechod přes důležitou silniční tepnu, jak jsme již o tom mnohokrát psali třeba v článku o Regensburgu. Budyšín je město mnoha věží a asi nejkrásnější pohled na něj je s Mostu přátelství, vysoko nad řekou Sprévou. Má velmi bohatou historii, která je zhruba od roku 1000 n.l. do roku 1635 přímo spojena s Čechami. Lužice byla součástí království, které neslo například za panovníka Karla IV. honosný název Země Koruny České. I dnes, se najde ještě hrstka stoupenců na obou stranách, která si na vzdor postupné germanizaci tohoto národa připomíná společné slovanské kořeny a obě strany, se navštěvují. Vždyť Lužice má své zvyky i své písmo a hrstka obyvatel, se vedle tradiční němčiny učí dle možností ( škol ubývá) i jazyk Lužických Srbů. Ještě dnes zde najdete dvojjazyčné nápisy a někteří místní jsou rádi, když s nimi cizinec promluví dokonce v jejich místním jazyce, nebo když slyší jazyk jim tak nějak podobný a i trochu srozumitelný. Alespoň tak soudím dle člověka, který se takových výletů do srbských rodin s jistou pražskou společností občas účastní a také dle internetu.

Adresa spolku a vynikající stránky:   http://www.luzice.cz/


Stará vodárna a kostel Sv. Michaela.

Budyšín je příjemné město a na stránkách http://bautzen.de/ , se můžete poklidně virtuálně procházet po jeho uličkách i cestičkách uprostřed léta, ale vlastní zážitek, je samozřejmě vlastní zážitek. Najdete tu na hlavním náměstí nedaleko staré radnice i hospůdky, kde se prý budete cítit, jako doma, ale v tomto nemohu sloužit. Prý se jedna jmenuje Wjelbik ...http://www.luzicke-hory.cz/historie/index.php?pg=clsrboc  a druhá má jméno po dvou loupežnících ( Karásek a druhé jméno je německé) a nějakou vazbu na náš budoucí minipivovar v Chomutově. Více zde.....
http://usti.idnes.cz/novy-minipivovar-v-chomutove-d2x-/usti-zpravy.aspx?c=A130710_1949685_usti-zpravy_alh

Ostatně, víc než nějakému vysedávání a utrácení eura za pití a jídlo, dávám přednost poznání i určité nutnosti spěchat. Zpět, se můžete samozřejmě vydat nazpět po stejné trase, nebo si zajet ještě, jako já do Zhořelce, když už jste tady. Tam se podíváme příště a tentokrát do té historické německé části, která je vážně úchvatná a budete moci posoudit ten obrovský kontrast.
http://soutok.blogspot.cz/2012/06/ve-znameni-polska-ii.html

Do hlavního města Horní Lužice však můžete jet také na kole z našeho Šluknovského výběžku po cyklotrase kolem řeky Sprévy, ovšem neodkládejte moc výjezd, ať nedopadnete, jako já v článku o Spreeradweg, který jsem tu někdy v srpnu či září 2012 publikoval. Cesta to ovšem byla v pasážích u řeky poměrně romantická.


Pohled z Mostu přátelství k hraničním horám na jihu.


Budyšín i jeho blízké a vzdálenější okolí toho nabízí více, avšak to je již vše o čase i o zájmu. Severně od města je například na řece Sprévě velká nádrž a najdete zde i Dinosaurus park Kleinwelka ( cca 6 km od města), kde je asi na 200 umělých exemplářů o délce až 30 metrů. Doma vám může Lužici při troše štěstí kromě fotografií a internetu připomenout i rozhlasová stanice Rádio Lausitz 107.6 MHz, která vysílá z kopečku Schafberg nedaleko městečka Löbau poblíž našich hranic. Ale, to je již pro fandy tak trochu dálkového příjmu, kteří vědí, že je nejprve třeba zamezit vlnám jiné německé stanice z Krušných hor terenní překážkou.

Zákoutí na Sprévě.



Orientační tabule.



Radnice.



Detail hodin na radnici.

Reichenturm. Je obdobou šikmé věže v italské Pise na sever od Alp. Ve výši 55.25 metrů má odchylku 1.44 metrů od osy.


 Dvojjazyčné nápisy k Horní Lužici patří. Tento je na vlakovém nádraží DB.

Tak tohle je zajímavý příspěvek: http://www.luzice.cz/home/zpravy/zpravy.dot?id=18608
Tip spíš pro ty podnikavější a vynalézavé.


Naposledy aktualizováno 16.2. v 11.58 a zřejmě již definitivně.

2.díl ... http://soutok.blogspot.cz/2014/02/nejkrasnejsi-mesta-na-severu-ceskeho_21.html

SŠ.

3 komentáře:

  1. Články občas ještě v průběhu nejbližších hodin i dní někdy doplňuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě jsou nejkrásnější SVITAVY!

    https://novotnamarcela.wordpress.com/2015/09/04/cestou-necestou-az-do-svitav/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá studentko,
      to je pěkné, že máte tak ráda svůj domov. Originální komentář i další cestopisy připomínající bedekr s určitou originalitou. Škoda, že není více fotografií. Jen tak dál !

      Vymazat