pátek 7. března 2014

Nejkrásnější města na severu Českého království. Statutární město Liberec - Reichenberg.


Liberecká přehrada Starý Harcov na Harcovském potoku.

Vynechat v tomto miniseriálku město Liberec je nemyslitelné. Je až k nevíře, že kdysi dávno bylo toto místo mnohem méně důležité, než třeba dnešní městečko Frýdlant a Hrádek nad Nisou. O tom ostatně na http://cs.wikipedia.org/wiki/Liberec .
V době, kdy už byl Mělník považován za město ( 13. století), se píše o Liberci, jako o odpočinkovém místečku pro kupce, kteří překonali Ještědsko- Kozákovský hřbet, nebo Jizerské hory. Až v roce 1577, kdy místnímu panství vládli Redernové ( uslyšíte o nich třeba právě na zámku ve Frýdlantu), kteří měli zásluhu na jeho rozkvětu, udělil teprve císař Rudolf II. Liberci statut města. Právě Redernové propůjčili svůj erb městskému znaku dnešního města Liberce.


Pohled od nádrže k dominantě kraje.

Po bitvě na Bílé hoře opustili Redernové Frýdlantsko i Liberecko a vlády se ujal známý vojevůdce Albrecht z Valdštejna, který má zásluhu na tom, že zde vznikl textilní průmysl a největší manifaktury v Čechách. V roce 1850 ( Mělník se ten rok stává okresním městem), se Liberec stává statutárním městem a je po Praze druhým nejdůležitějším městem v Čechách. V této zlaté městské éře zde právě vzniká řada honosných budov, rodí se v rámci Rakousko-Uherska důležitá železniční spojení se Žitavou, Hradcem Králové i slezskou Vratislaví.


Labutí jezírko a restaurace U jezírka.

Dnes jsme zvyklí, že se všude po naší republice vyskytují nápisy především jen v domácím jazyku a mluví se především česky, ale je třeba vědět, že je tomu v předlouhé historii naši země tak teprve od roku 1945, což není ani 100 let. V roce 1918 zde žilo pouhých 7 procent lidí české národnosti a tak není divu, že po vyhlášení samostatného Československého státu, zde okamžitě místní Sudetští Němci vyhlásili župu Deutschböhmen  s hlavním městem právě zde. Snahu o připojení k Německu však zmařila nová československá armáda, která území pohodlně obsadila. Relativní poklid vydržel nějakých 20 let, než prakticky místní rodák ( Vratislavice nad Nisou) Konrád Henlein začal zlobit.


Secesní vily v Masarykově ulici.

Dnešní velký Liberec má cca 102 tisíc lidí a je třetím největším městem Čech a pátý v republice. Je velkým železničním uzlem  i s mezinárodní dopravou ( Dresden-Jelení Hora), celou řadou autobusových spojů a první město na sever od Prahy, kde jezdí tramvaje. Psát o tom, že je zde divadlo F.X. Šaldy, ZOO, akvapark,výstaviště, botanická zahrada, zábavné naučné centrum, lanovka na Ještěd atd. , tak to by bylo, jako nošení dříví do lesa. Spíše je třeba vyzdvihnout, že jde o město plné zeleně v takzvané Liberecké kotlině, které je prakticky branou do hor, jenž nám poskytují v každém ročním období možnou rekreaci a i branou k sousedům.
A když tak rád prokládám své článečky i českými filmy, tak musím vzpomenout zde žijícího herce Františka Peterku, jenž oslavil již 90ku  http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Peterka_(herec) , který je znám z filmů Jáchyme, hoď ho do stroje.... Zítra to roztočíme drahoušku... Krkonošské pohádky apod. A na závěr dílu nechme promluvit snad již jen výběr několika fotografií





Stromořadím obklopená Masarykova ulice spojuje střed města s výstavištěm, ZOO a Lidovými sady.



Lázeňský dům císaře Františka Josefa. Tak hlásá nápis na budově.



Liberecká radnice.

Z hlavního náměstí.

Ještěd.

Pohled na Liberec z Ještědu.



Lanová dráha k Ještědu.



Z centra.

A nakonec i trošku ,,moderny" :-).



5.díl.. http://soutok.blogspot.cz/2014/03/jablonec-nad-nisou-je-ceskou-zenevou.html

S.Š.

Žádné komentáře:

Okomentovat