sobota 31. května 2014

Za mělnickým zámkem potkáte cizince, našince, jmenovce, zajímavé osoby i zajímavé jmenovce.


Pan Luděk Munzar v televizním seriálu Rozhledny ( 1998) často hovořil nepřímo o tom, že právě rozhledny a rozhledová místa povznáší lidskou duši do vyšších dimensí. O tom není samozřejmě pochyb.
Každé místo, každý prostor a každá akce má své určité kouzlo, ale pokud staneme někde, kde vidíme do šírého kraje, tak si uvědomíme tu pestrost a nekonečnost možností, která nás obklopuje.

Na takovém místě potkáváme někdy i neuvěřitelnou škálu lidí a pokud nejste líní a zeptáte se, tak vám o sobě často poví i odkud jsou, nebo ještě více.

Někdy to jsou setkání patriotská. Od dvou lidí z Bavorska jsem se například dozvěděl, že Studená Vltava má přece pramen u nich, tak se jeli podívat na její konec.

Někdy to jsou setkání úsměvná. Jistý vyplašený Američan s družkou přijeli na vyhlídku na svých ,,bajsiklech :-)", rozhazovali rukami a vykřikovali : ,, Sittau! Relvejstejšn! Prág!" Pořád jim ukazuji v mapě i v terénu, že musí na druhou stranu kopce, kde je nádraží, kde pak potom jen přesednou ve Všetatech a jsou v Praze. Ale, oni, jako-by nechtěli andrstendovat a pořád to své Sittau! A pak mi to došlo. No jistě. Chtěli do Cítova na tu zastávku, které honosně říkali railway station a direktem do Holešovic :-)).

Při tuzemských debatách se řeší soutok, či viditelnost, nebo dokonce konkretní body na obzoru. Tady mě jednou dostal průvodce penzistů, když jim někde u Milešovky ukazoval od místa u dalekohledu Vlhošť. Jinak měl ale celkem v ostatním pravdu. Byla docela slušná viditelnost, České Středohoří uspokojivě nabízelo pohled i na vzdálenější kopce a tak jsem namířil za knihovnu, kde jsem spatřil obdobně zapálenou dvojici lidí.

Mám pocit, že člověk je už zvyklý na leccos, ale abych potkal chovatele zvířat ze ZOO Praha, ornitologa, vedoucího přírodopisných kroužků za poznáním pro děti i dospělé, malíře, básníka a já nevím co ještě, tak to se mi ještě nestalo. No, hlavně bych měl říci, že šlo s překvapením o jmenovce a asi o měsíc dříve jsem zase poznal jmenovkyni z novinářské branže :-).

Říká se, že média píší mimo jiné i o zajímavých lidech, tak si vás dovoluji pozvat na web  http://www.strix.websnadno.cz/  A na závěr musím upozornit, že takto činím s výhradním souhlasem dané osoby. Jen na organizované vycházky do přírody si prý nyní zájemci musí počkat do podzimu, neboť je dotyčný v současnosti velmi zaneprázdněn.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat