neděle 20. července 2014

Lodní výhledy z Litoměřic do Ústí nad Labem. Díl 1.


Pohled z přístaviště lodí v Litoměřicích.

Přátelé, máme venku asi 35 stupňů Celsia a to je ideální prostředí pro nicnedělání a pozorování vodní plochy :-). Ostatně, již jsem zde sliboval, že se někdy podíváme do archivu z roku 2008, kdy společnost Bohemia v Litoměřicích ještě vesele prosperovala ( letos se tam vůbec nepluje a důvod byl zde uveden někdy z jara) a i obyčejný smrtelník si tak mohl pohodlně a skutečně jen za pár korun proplout čtyřhodinovou plavbu na palubě lodi Bohemia z Litoměřic do Ústí nad Labem, či ještě zpět. Lze tedy tyto fotky označit již za určitý unikát. Nevím, nebyl prý o plavbu později valný zájem a mladé české rodiny z Litoměřic si stěžovaly, že je plavba s dětmi dlouhá, tak mi tam něco nehraje. Z Děčína do Míšně je to snad 70 km plavby a nikdo si nestěžuje, společnost prosperuje, tak kde je chyba? Plavbu nelze stavět na místních lidech, kteří ostatně řeku znají dobře ze břehu. A také mi to připomíná osud jedné restauračně-ubytovací chaty v Jizerkách, kde nějak podnikatelé nepochopili, že vlastní web na internetu a shánění klientely  je dnes nutnost.

Když k tomu přidám, že v současnosti pluje z Nymburku do Hamburku touto částí Labe vám již dobře známé plavidlo Petburg, jehož cestu i fotografie můžete sledovat na facebooku party dobrodruhů, tak je to koneckonců impuls si dát takové oddychové fotografie z jedné z nejkrásnějších polabských lokalit. V první části vyplujeme z přístavu v Litoměřicích a doplujeme do Velkých Žernosek.


Biskupská rezidence byla vystavěna v letech 1683-1701 podle plánů Giulia Broggia a je neodmyslitelnou dominantou Litoměřic.



Pohled na vrch Radobýl, odkud K.H.Mácha utíkal pomáhat hasit požár, což se velkému básníku stalo osudným. Z vrchu je překrásný výhled a za dobrého počasí můžete vidět i Mělník, nebo aspoň Emě a vysilač Chloumek.



Most mezi Lovosicemi a Žalhosticemi se tehdy dokončoval a vlastně můžete vidět takto stavbu mělnického nového mostu, který se kdysi budoval prakticky stejnou technologií.



Překrásný romantický pohled na hrad Házmburk, který bohužel z Mělníka vidět nemůžete, neboť je schovaný za Řípem.

Pěkný detail na Radobýl.


Lovosická chemička.



Most železniční lokálky mezi Lovosicemi a Litoměřicemi na trati Lovosice- Ústěk-Česká Lípa. V pozadí již kopce Českého Středohoří.



Pohled na most z detailu.



Komory v Lovosicích.


Tuto fotku znáte z facebooku Petburgu.



Chata na Lovoši. Ten vám Soutok přiblížil o Vánocích 2012.


Zámeček v Lovosicích.

A dnes zakončíme u vinařské vsi Velké Žernoseky, kde je důležité železniční nádražíčko na trati 072 z Lysé nad Labem do Ústí nad Labem.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat