středa 2. července 2014

Mělnické letní výstavy v muzeu podrobně. (Medvídkování - Když chlapi si hrají-.....)


Mělnické medvídkování
13. července – 23. srpna
zahájení 12. července v 15 hodin (pohádka a výtvarná dílnička)

Medvídci ze sbírky pražské milovnice plyšových hraček Evy Šímové se usadí na celé prázdniny v malém sále Regionálního muzea Mělník. Slavnostní zahájení této akce proběhne netradičně v sobotu 12. července od 15 hodin a připraven je medvědí program. Rodinné centrum Kašpárek zahraje jednu z oblíbených pohádek „Z Kašpárkova kouzelného kufříku.“ Tentokrát to bude příběh O zapomenutém medvědovi. Pohádka začne v 15.15 a následovat budu výtvarná dílnička. V případě příznivého počasí se program uskuteční na parkánu muzea, v opačném případě zveme do muzejní kavárny.
 
Na výstavě bude mezi nejstarší skvosty patřit medvídek na kolečkách, Meluzín, který se narodil v roce 1910. Sběratelka vystaví řadu medvídků vyrobených v padesátých letech firmou Hamiro, ale i ty z dílny anglické výtvarnice Isabelle zvané „Charlie Bears.“ Chybět nebude ani medvědí pár Jack a Jackie, kteří byli prvními medvědy v majetku paní Šímové.

Měkoučcí plyšáčci si zapůjčí na hraní kočárky, houpadla a autíčka z muzejního depozitáře a přes prázdniny se jistě nudit nebudou. Nudu nezažijí ani návštěvníci, na které čeká interaktivní koutek s herními prvky s medvědími motivy. Mezi těmito samoobslužnými prvky naleznou například maxipexeso, medvídkové domino pro nejmenší či herničku s plyšáky. Pro děti bude připravena série komentovaných prohlídek výstavy s Jitkou a Míšou Plýšou (nebo jeho kamarády), po nichž bude následovat tvořivá medvědí dílnička. Na setkání se můžete těšit v úterý 22.7. 10.00 -11.00, ve středu 23.7. 10.00 -11.00, 14.00 – 15.00, dále ve čtvrtek 24.7. 10.00 -11.00, 14.00 – 15.00 a v pátek 25.7. 10.00 – 11.00.

Celou výstavu bude doprovázet soutěžní pátrání po plyšových medvědech, kteří se rozutekli po našem městě. Od 16. července naleznete na stránkách mělnického muzea (www.muzeum-melnik.cz) či v pokladně muzea deset fotografií plyšových medvědů s indicií, kde je hledat. Vaším úkolem bude neposedné medvídky vypátrat a odpověď přinést do pokladny muzea nebo poslat na adresu cermakova@muzeum-melnik.cz do 23. srpna. Ze správných odpovědí vylosujeme výherce, kteří se budou moci těšit z poukazů na skvělé občerstvení v mělnickém nekuřáckém doupěti u Němého Medvěda.

Kontakt – muzeum:
Lucie Čermáková
cermakova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651
Regionální muzeum Mělník,
příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 27601 Mělník
Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/

Eva Šímová – sběratelka
tel.: 602 215 422
www.medvidkovani.cz


Výstava: „Když si chlapi hrajou“ aneb miniaturní svět modelů 
11. 7. - 31. 8. 
velký sál Regionálního muzea Mělník

zahájení ve čtvrtek 10.7. v 17 hodin,  již od 15 hodin je připraven doprovodný program 
Léto v muzeu patří modelářům
Hlavní letní výstava v mělnickém muzeu nese název „Když si chlapi hrajou“ a k vidění budou modely aut, letadel, silničních strojů, traktorů, hradů, zámků, kostelů a další architektury, modely ze sci-fi filmů atd. vyrobené z plastu, papíru, kovu, dřeva, ale i polystyrenu nebo sádry.

Velký muzejní sál od 11. července do 31. srpna zaplní zmenšeniny funkčních i statických modelů převážně od mělnických a neratovických modelářů. A právě oni představí své řemeslo v den zahájení výstavy ve čtvrtek 10. července. Zájemce zveme do muzea již od 15 hodin, kdy budou moci dopodrobna rozebírat modelářské postupy právě s autory exponátů. Šikovní modeláři předvedou i funkční modely aut či letadel a zmenšeniny lodí se budou plavit v mělnické kašně, pokud to počasí dovolí. Oficiální otevření výstavy pak proběhne v 17 hodin.
 
Místní nadšenec pan Tomáš Hobzík, kterého si pravidelní návštěvníci našeho muzea mohou pamatovat z loňské výstavy „Za obzorem,“ oslovil zručné jednotlivce či modelářská seskupení a výsledkem je výstava prezentující soubor současných i historických modelů všech velikostí a tvarů. Modely budou představovat jak sběratelskou činnost, tak „modelařinu,“  tedy modely složené ze stavebnic, nebo vlastnoručně vyrobené unikáty.

K vidění budou nejen statické, ale i modely provozuschopné. Skutečnou raritou je funkční model parního stoje – ruční výroba z roku 1935. Vedle historických ukázek se na výstavě setkáte i s autodráhovými či leteckými modely. Současnost pak budou zastupovat modely vytvořené nejmodernější technologií – pomocí 3D tiskáren.

I tato výstava nabídne možnost si něco vyzkoušet, jak už je v našem muzeu zvykem. Každý návštěvník se může proměnit v pilota malého letadla a trénovat start či přistání na trenažeru a pro děti budou přichystány vystřihovací modely.
Některé modely, podobné vystaveným vzorům, bude možné zakoupit v pokladně muzea.

Kontakt – muzeum:
Lucie Čermáková
cermakova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651
Regionální muzeum Mělník,
příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 27601 Mělník 
Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/

Kontakt – modeláři
Tomáš Hobzík tel.: 311 216 677
Jan Zelenka, Modelklub Mělník, tel.:  606 133 131
Regionální muzeum Mělník
Muzeum je příspěvkovou organizací  Středočeského kraje. Specializací muzea je dokumentace historie vinařství v české vinohradnické oblasti a dokumentace historie výroby dětských kočárků v ČR.

Na plakáty klikněte pro jejich zvětšení.




SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat