neděle 5. října 2014

Podzim, podzimní mlhy a malá zábava u mělnického zámku.



Podzim je obdobím, kdy se nám podstatně a rychle snižuje délka bílého dne, jakož i přichází stále častěji nevlídné počasí, což má určitý vliv na naši psychiku. Mnohdy tak trávíme více času v interiérech a snad i děkujeme občas počítačům, že nám i ten nevlídný čas tak letí. Tedy, pokud zrovna nejsme domácí kutilové, nebo nemáme i jiná hobby. Avšak, výlety, nebo aspoň občasné procházky nás mnohé ( ne každého) oslovují stále a to za každého počasí. I tak se mnozí vypravíme třeba jen do nedalekého okolí, nebo si zkusíme zahoubařit.

Snad největší hodnotou města Mělníka je jeho překrásný rozhled do kraje z obou vyhlídek, nebo věže. Ale, co dělat, když už je to takové smutné, nebo není téměř nic vidět, nebo je to dokonce taková síla, jakou vidíte na obrázku ? Teď může na pár desítek minut přijít ke slovu hobby, které sice každého nebere stejně tak, jako leckdo nechápe, jak může někdo prosedět celé hodiny u řeky vedle dvou rybářských prutů a třeba ani nic nechytit. Někdo tomu říká radioamaterství, ale osobně si myslím, že je to hodně přehnaný výraz.

Snad každý máme dnes u sebe mobilní telefon, kterému nevadí ani vlhké venkovní prostředí a ve spojení se sluchátky nemusíme nutně poslouchat MP3 nebo 4. Kvůli tomu se ostatně na procházky ani nechodí. Mobil má v sobě standartně zabudované rádio, což někdy můžeme ocenit na cestách, nebo v čekárnách, a právě to nám poslouží, jako krátké zpestření části procházky.

 Obvykle u nás na FM slýcháme stanice z nedaleké Prahy na obzoru a ze Severních Čech, mezi které se nám tu a tam vklíní nějaká německy hovořící stanice ze Saska. Ovšem, znalci samozřejmě vědí, o jaké stanice jde a znají i kmitočty, na kterých se za příznivých podmínek mohou objevit i stanice ze vzdálenějšího Bavorska. Často tak celoročně zachytíte v různé kvalitě vysílání Bayernu 1 ( 96.85 MHz) z kopce Hoher Bogen nedaleko Domažlic, což je vzdálenost 168 km od Mělníka, nebo i Bayernu 2 z kopce Ochsenkopf ( 50 km západně od Chebu) na frekvenci 96.05 MHz, což je 196 km od soutoku.

 Na 107.15 MHz, pak můžeme ze stejného místa zaslechnout B5 aktuell, kde probíhá informační servis a o víkendu i vstupy do Bundesligy. Bohužel je příjem v poslední době značně zhoršený díky novému kmitočtu rádia Signál ( dříve Jizera) pro Mělník ( 107.00 MHz). Považte, že to vše lze zachytit na docela obyčejný mobil a snad 100 cm sluchátek ( nyní anténa). Vodič ( dvojlinku ke sluchátkám) pak uchopíme někde uprostřed do obou rukou v rozmezí asi 50-75 cm a namíříme do prostoru vodorovně podobně, jako antenní prvek. Pak se natočíme do místa nejlepšího příjmu, což je zpravidla kolmo k předpokládanému umístění vysílače na obzoru. někdy je výhodné mít za sebou terenní překážku, která signály ještě navíc odráží a zabraňuje příchodům signálů z nežádoucích směrů.


Jenže, podmínky k nám jsou v posledních třech letech ještě mimořádně štedřejší a kromě vysilačů z Bavorska, se daří ulovit mezi našemi stanicemi i vysilače a stanice z Rakouska. Takovým kmitočtem je například 97.0 MHz, kde sice silně vysílá německá zpravodajská stanice DLF ze Saska, ale v úseku asi 15 stupňů směrem k soutoku uslyšíte rozdílnou němčinu i jiný program. Vězte, že se jedná o program OE 1 z vysílače Jauerling u Dunaje ( 260 km od Mělníka). Ten tu bývá nejčastěji od začátku podzimu, ovšem podmínkově. To znamená, že třeba v 17 hodin po něm není ani památky a za hodinu může kvalitou připomínat místní stanici. Opravdovou lahůdkou je stanice Kronehit, která vysílá rockovo-popovou hudbu a podobá se programem slavnému Bayernu3, nebo OE 3, které tu občas také naladíte. Na internetu samozřejmě vždy :-). V době největší kvality vám stanice hodí svoji RDS ( obrázek). Tato je také z 260 km vzdáleného Jauerlingu a skutečně se ji podařilo v pondělí 29.9. načíst i na Mělníku u zámku.

Nejlepší podmínky jsou však za mlhy. To bývá Kronehit někdy slyšet i na 105.8 MHz z Kahlbergu, což je kopeček nad Vídní a z Mělníka tuším 290 km vzdálený. To přestávají platit všechny běžné podmínky příjmu a přichází extrémní dálky díky vlnovodům, které atmosféra utváří. Bohužel, většina je jich bez RDS a stanici určíme poslechem, nebo i pomůckami. A tak můžete třeba na mobil ulovit rekordní úlovky, jako se to podařilo i mně, když jsem před dvěma lety zachytil na 107.3 stanici až od Stuttgartu, nebo na 107.8 PR 1 od Baltu ( 435 km). To jsou ale vyjímky. Někteří také jezdí na kopce do větších nadmořských výšek, kde je větší šance, ale v mlze tam nic nevidí.


Tento článek byl věnován podzimu a mlhám, aneb, jak si okořenit krátce vycházku ven. Lovci rekordů, pak mají druhé období v letních hicech při teplotách nad 30 stupňů, kdy se vlny odráží vysoko v takzvané vrstvě Es a místní stanice mohou na pár vteřin i minut, či dokonce hodin přemazat stanice z Itálie, Tunisu, či Turecka i odjinud. To jsou již s mobilem velké náhody a je lepší být rozhodně třeba na Milešovce, než tady. Stanici je pak těžší určit, pokud se neohlásí, nebo nedá RDS a zpravidla se můžeme zaradovat, pokud zaslechneme orientální hudbu, nebo neobvyklou řeč.

Vše samozřejmě pohodlně ulovíte na netu, nebo v netovém rádiu, ale bez té radosti a kouzla okamžiku, jaké vám mohou dát jen překvapivé okamžité přírodní podmínky.

Aktualizace: Takovou pomůckou je třeba http://www.fmscan.org/main.php nebo http://www.mediumwave.de/

..., kde se můžete podívat, co se dá tak nějak třeba v Mělníku na SV i VKV chytit, pokud by vás to zrovna chytlo :-). Na prvním odkazu jsem se snažil po úpravě nastavení  na serveru zobrazit tabulku i s rakouskými vysilači, což je položka ( všechny stanice do 300km), ale je na webu takový nával, že to nelze náhle vygenerovat. Lokace je přibližná pouze klikem do mapy odhadem, proto vidíte vysilač pro ČRO v Rousovicích vzdálený 5 km. To lze upravit.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat