pondělí 3. listopadu 2014

Halloween, Svátek všech svatých a Svátek zesnulých.




Začátek listopadu patří dušičkám ( kalendářně Památka zesnulých). Mnozí se buď přímo 2. listopadu, nebo případně o nějaký ten den dříve vypravíme na hřbitovy, abychom zapálili svíčky na hrobech svých zesnulých předků a zavzpomínali. A to je tak zhruba vše, co o tomto svátku zpravidla víme. Tedy, rozpravy se točí také kolem počasí, které bylo letos opravdu dušičkové, čímž se myslí takové sychravější počasí, až mlhavo, a zajímavá je i denní doba, ve kterou hřbitov navštívíme. Ten má totiž opravdu vždy nějakou originální atmosferu.

Jenže, zejména poslední dobou, se také stává, že se často setkáváme venku i s vydlabanými dýněmi, které někdy jen tak zdobí, jindy v nich plápolá svíce a nakonec mají až téměř nechutnou podobu, což může i tak trochu připomínat podobenství o proměně lidské tváře v průběhu věku. Slovo Halloween zdomácnělo už i u nás, byť mnozí víme, že jde o svátek, který vznikl v anglo-amerických zemích a  dlabané dýně vnímáme spíše, jako zábavu a zpestření. Víme ale, kdy se svátek Halloween vůbec slaví ?


Internet je fantastický právě v tom, že na každou naši myšlenku a otázku, která nás napadne, lze najít rychle bez shánění knížek a mouder odpověď. A tak se v literatuře dočteme něco v tom smyslu, že svátek vznikl v Irsku, odkud se dostal s osadníky do velké země za oceánem a předchází Svátku všech svatých. Připadá tedy na 31. října. O Haloweenu se dočtete třeba na http://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween a zde se dočtete o Svátku všech svatých ....http://cs.wikipedia.org/wiki/Slavnost_V%C5%A1ech_svat%C3%BDch. Dokonce se setkáváme v literatuře se zmínkou, že právě tou dobou měnili Keltové kalendářní letopočet. O dušičkách, jak jim jsme zvyklí lidově říkat, se zase dočteme zde na http://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1i%C4%8Dky .

 Vlastně jdou tyto svátky tak nějak po sobě. Tak co, nemáte teď tak trochu radost, že jste zase o něco chytřejší ? Samozřejmě, méně podstatné věci člověk tak trochu zapomíná, ale nic nám nebrání si občas něco libovolně osvítit a mít opět radost z poznání. V každém případě vám snad několik fotografií třeba poví, že  v lecčems  lze najít něco krásného, nebo zajímavého.




SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat