pátek 5. prosince 2014

Ve Mšeně opravdu stálo letadlo a jedno tam poblíž i spadlo . Pozvánka do leteckého muzea Kbely.


Jedno z mnoha letadel ve Vojenském historickém ústavu Praze-Kbelích.

Kdo jste četli článek Město Mšeno se představuje ( 17.11.) http://soutok.blogspot.cz/2014/11/mesto-mseno-se-predstavuje.html  , tak jste jistě nepřehlédli informaci, že před školou stávalo kdysi pravděpodobně letadlo. Očekával jsem, že se snad najdou nějací pamětníci, kteří toto potvrdí, když již není nic na internetu k nalezení, ale, jak vidíte v komentářích pod článkem, tak jsem si spíše zase naběhl.

Jenže, když mi mé matné vzpomínky potvrdil i jiný člověk, který se domníval, že mám pravdu, tak už byl jen krok k tomu zkusit něco podniknout. Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. A lze říci, že se zadařilo. Šlo prý o letadlo Mig-15, které bylo do parčíku instalováno pravděpodobně v letech 1960-1965 a fotografovaly se prý u něj celé třídy žáků i učitelé. Před rokem 1980 jej tehdy věnovala obec organizaci Svazarmu, která jej rozřezala a dala do šrotu. Bohužel, fotografii letadla ve Mšeně budete hledat na internetu marně, ale jak letadlo pravděpodobně vypadalo uvidíte ve wikipedii na... http://cs.wikipedia.org/wiki/MiG-15

 S letadlem prý pravděpodobně létal naposled plukovník Čeřovský, který je ještě živou legendou města Mšena a vy se o něm můžete dočíst ve velmi zajímavém článku, který o něm napsal jeho soused : http://seibert.bigbloger.lidovky.cz/c/264359/Opozdene-vyznamenani.html . Vězte, že jsem byl překvapen, jaký osud člověka jsem to tedy objevil. A to jen díky matné vzpomínce z dětství na letadlo. Výše zmíněné letadlo ze Mšena tedy již nikdy nikde nespatříte a nedaleko Bakova nad Jizerou stojí skutečně úplně jiné letadlo IL-18D  http://www.turistika.cz/mista/restaurace-a-motorest-letadlo

Na internetu se mi však také podařilo zjistit, že 3 km na SZ od města Mšeno došlo 28.7.1961 k letecké havárii, kdy zde tragicky zahynul poručík Josef Pohanka. Jeden z mnoha odkazů je například..
http://www.pavpec.info/47pzlp.html

Ať už máte rádi letadla, nebo jen zajímavá muzea, tak se vás dnes pokusím pozvat do takzvaného Vojenského historického ústavu v Praze Kbelích, který je bratrem zmíněné instituce v Lešanech. Zatímco v Lešanech najdete bojová vozidla i mělnický tank, tak zde je odbornost zaměřena na leteckou a částečně kosmickou techniku, ovšem, je to mnohem blíže k Mělníku. Dojedete sem po staré silnici z Brandýsa nad Labem, ale rychlejší je za čtvrtí  Praha-Březiněves najet na velký obchvat, odkud jsou brzy odbočky do Letňan a Kbel. Pojede-li přímo na Kbely, dojedete rovnou k muzeu. Areál je vpravo a parkoviště vlevo. Jak už tomu je v obou zmíněných muzeích, tak u vojska, se zkrátka žádné vstupné neplatí. Určitě stojí za to sem zajet.

Typ na výlet:  Mělník- Brandýs nad Labem- Jenštejn ( hradní zřícenina)- Kbely ( letecké muzeum)- Mělník.



SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat