sobota 12. září 2015

Výstava Hoří ! - už za týden.


,,Hoří !! Slyšíte, hoří !" zní památná věta ze staré české komedie s názvem Hoří, má panenko ( čb 1967). A přesně tak, se jmenuje i další z výstav  Mělnického regionálního muzea.

Regionální muzeum Mělník
Výstava: HOŘÍ!
18. 9. - 1. 11. 2015, velký sál muzea 
Zahájení:  17. 9. v  17.00 hodin na náměstí Míru v Mělníku 

Od 18. 9. do 1.11 2015 čeká návštěvníky mělnického muzea další ze série plánovaných výstav s preventivně sociálním charakterem, která je výsledkem dlouhodobé spolupráce Regionálního muzea Mělník a Programu prevence kriminality Města Mělníka. Tentokrát výstava představí činnost Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a SDH Všetaty.

Výstava s výstižným názvem Hoří! přinese pohled do starých i nových dob hasičských. Atmosféru nejstaršího období nastíní exponáty zapůjčené Hasičským muzeem Florián ve Všetatech. Návštěvníky čekají uniformy, přilby, trubky a mnoho dalších historických předmětů z dob Rakouska – Uherska a První republiky. Příznivci nejen z oboru ocení staré stříkačky. K vidění bude vzácná socha patrona hasičů sv. Floriána. Chybět nebudou staré archivní materiály a dokumenty.

Hasiči z mělnického regionu ale také prostřednictvím několika stylizovaných exteriérů přiblíží současnost hasičské profese. Zhlédnout bude možné spojovací techniku, ukázku protipovodňových opatření, zásahy u dopravních nehod, dále požáry, záchranu osob ve výšce a nad volnou hloubkou a zásahy na nebezpečné látky.



Interaktivní výstavu bude doprovázet řada aktivit. Návštěvníky čekají komentované prohlídky, kontaktní zóny s možností vyzkoušet si například součásti výstroje jako jsou zásahový oblek a přilba. Z hasičských činností pak uzlování, spojování hadic či stavění protipovodňové hráze z pytlů. Nejmenší potěší hravé tematické koutky s prvky protipožární prevence.
 Pro školy z regionu je připraven stejnojmenný program přímo s profesionálními hasiči, který podpoří preventivně výchovnou činnost v oblasti požární ochrany. Ta je více než aktuální s ohledem na vysoké procento požárů během suchého léta. Poptávka ze strany vzdělávacích institucí je vysoká a tak v prvních dvou měsících školního roku zamíří do muzea kolem devíti set dětí.

Výstava bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 17. září v 17.00 hodin netradičně před radnicí a muzeem ukázkou nové a staré hasičské techniky a stylovou dramatickou hříčkou.

Výstava vznikla za spolupráce organizací:
Regionální muzeum Mělník, Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje, Program prevence kriminality Města Mělníka a SDH Všetaty
Regionální muzeum Mělník,
příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 27601 Mělník
Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin
http://www.muzeum-melnik.cz/

Mgr. Jitka Králová
tel.: 315 630 925, email.: kralova@muzeum-melnik.cz
Regionální muzeum Mělník
Muzeum je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. Specializací muzea je dokumentace historie vinařství v české vinohradnické oblasti a dokumentace historie výroby dětských kočárků v ČR.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat