pondělí 11. dubna 2016

Mělník se dočká letos první parní lokomotivy až 30. dubna. Jízdní řád cyklovlaku do Mšena.


Milí čtenáři, oproti loňskému roku, kdy se všechny tři velké akce konaly současně ( Řipská pouť, Vinná noc a Audience u císaře Karla I.) , se z nějakého pro mě neznámého důvodu rozhodli zřejmě radní v Brandýse nad Labem, že svoji akci o týden posunou, ale nakonec došlo k návratu na původní termín.

Dalo by se říci, že se nic tak zásadního nestalo. S akcí  v Brandýse i na Řípu bývá spojena jízda zvláštního parního vlaku a to tak, že v sobotu jezdí z Prahy do Brandýsa, odkud si po menší přestávce udělá výlet do Mělníka, kde asi hodinu stojí a vrací se do Brandýsa, odkud později jede zpět do Prahy. Na druhý den v neděli  zpravidla tentýž vlak jezdí z Prahy kolem Řípu do Zlonic a po pauze odpoledne tou samou trasou zpět. Obě jízdy mají samozřejmě úspěch a zájem bývá velký.

Člověk by řekl, že tedy asi nemůže být problém, že když se akce Audience vrátí na původní termín, tak proč by se nemohla vrátit také pára na původní termín a vlastně by bylo vše, jako loni i předloni apod.
Avšak, bylo rozhodnuto z nějakého důvodu na kompetentních místech, že termín parní jízdy ( 30.4.), se na rozdíl od akce Audience s termínem už stěhovat nebude a bude hledáno náhradní využití v daném termínu. A to přišlo s návrhem parní jízdy po trati 070 ( Praha-Neratovice- Všetaty), 072 ( Všetaty-Mělník) a 076 (Mělník-Mšeno), což je vlastně takové slavnostní uvedení těch sezonních jízd mezi Prahou a Mšenem. V Brandýse tedy budou letos v dubnu zřejmě bez obvyklé páry.

V kolik hodin tedy bude parní vlak dne 30.4. v Mělníku?

Podívejme se například na stránku http://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1478-parni-vlak-zahaji-cykloturistickou-sezonu-na-kokorinsku ......


...., kde nás nejvíce zajímají tyto údaje:

TamStaniceZpět
7:59Praha-Braník-
8:12Praha-Vršovice17:12*
8:20Praha hl. n.17:36
8:53–9:12Neratovice16:42–17:01
9:22Všetaty16:36
9:32–10:00Mělník16:05–16:25
10:20–10:32Lhotka u Mělníka15:31–15:42
10:52Kanina15:15
11:00*Mšeno15:08


Jízdné: zpáteční Mělník-Mšeno 100 Kč, Neratovice-Mšeno 140 Kč. Děti 6-15 let polovičku.
Na uvedené webové stránce je i jízdní řád sezonního sobotního cyklovlaku!

Stránek s takzvanými nostalgickými jízdami parních vlaků po celé ČR je spousta. Třeba tato, která je důkazem oné změny:  http://parnijizdy.cz/akce/akce.htm

Soutok pochopitelně zcela logicky zajímá nejbližší víkend, nejbližší termíny akcí, ale jak vidíte ( minulý článek), tak takový docela obyčejný komentář může s předstihem upozornit na něco, co bych sice zaregistrovat mohl, ale také nemusel. Protože však víte, že i já tak trochu propadl kouzlu parních lokomotiv a atmosféře kolem nich, tak je dost pravděpodobné, že bych se absenci parní lokomotivy na Mělníku divil a na tuto jízdu bych jistě brzy přišel :-).

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv akci, která o příštím víkendu bude, nebo pojedete někam na úplně jiný výlet, tak tedy už teď vezměte na paměť, pokud máte rádi čoudalky, že bychom tu mohli poslední dubnový den jednu z nich přivítat.



SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat