pátek 1. dubna 2016

Podivné nespolehlivé webové statistiky nejsou aprílovým vtipem.


Již mnohokrát jsem zde v minulosti psal, že takovou zajímavou fází  je pro bloggera čtivost různých článků, které na bloggu publikuje. Mimochodem, komentáře bývají spíše vyjímkou ( a nejen zde), která je mnohdy nevyzpytatelná a někdy i tak trochu nevděčná, zvlášť když článek někoho nadzvedne a máte dokazovat, že si nevymýšlíte ( viz článek: Mělník mohl patřit k Říši).

Vraťme se ale k těm statistikám. Občas sem něco dávám, protože si myslím, že to může někoho zajímat, jak si zejména některé články na populární téma vedou a co vás jak zajímalo. Samozřejmě, že z toho, co web nábídl. Jenže je tu jedno jenže. Až dosud jsem si myslel, že se dá statistikám poměrně dost věřit, a že nemůže být složité sečíst jednotlivé návštěvy každého článku. Když se zkrátka podíváte na první obrázek a kliknete na něj, tak dostanete tabulku, která by měla být vlastně součtem všech návštěv každého článku od založení webu.

Bohužel, to je však jen logická teorie, ale skutečnost je úplně jiná  Tato vyobrazená desítka vůbec neodpovídá realitě, jde o pěkné zmatky a přišel jsem na to náhodou, i když jsem tu již kdysi upozorňoval, že číslo návštěv u jednoho článku v této tabulce rekordmanů  ( Lobkowicz) bylo asi o 60 návštěv nižší, než v časových tabulkách všech článků

Co se tedy stalo?  Skoro denně zajímá několik diváků první díl miniseriálu s názvem Na kole z Děčína do Drážďan a zpět za jeden den. To je málokdy, že by tento článek nikdo nenavštívil. Přitom další díly už nikdo téměř nečte. Výsledky seriálu  najdete ve druhé tabulce. První díl má tedy již 1408 návštěv, což jej řadí na druhé místo v historické tabulce nejůspěšnějších článků, kterému vévodí s 1449 návštěvami článek Svatba knížete Lobkowicze ( 16.6.2012), který se v poslední době opět těšil návštěvnosti.



Je ovšem smutné, že první místo v tabulce rekordů ( Lobkowicz) má mnohem méně návštěv, než v tabulce všech článků a první díl seriálu ( Drážďany) mezi deseti rekordmany vůbec nenajdete!!! Třetí je Vinná noc, kterou jsem loni uváděl, jako první (25.4.2015) a má 1272 návštěv. Jak však vidíte tabulky článků ( ten třetí a poslední obrázek), tak tam má zcela nesmyslných 215 návštěv. Snad jim navíc někde vypadla aspoň jednička, protože 800 návštěv měl článek už snad za tři dny a stále zejména tehdy, ale i později stoupal.

Je to prostě hrůza, taková statistika! Dal jsem si včera tu práci a projel jsem v rychlosti všech asi 1063 článků, abych uvedl aspoň těch několik článků, co překročili 1000 návštěv.




Tak tedy: 1. Svatba Lobkowicze 1449 ( 16.6.12)
               2. Na kole z Děčína do Drážďan a zpět... 1. díl   1408 ( 2.10.12)
               3. Vinná noc Mělník    1272 ( 25.4.15)
               4.Na Mělníku se dnes točil Kameňák  1263 ( 14.2.15)
               5. Víte, které pivo je u nás nejsilnější   1171 ( 31.10.12)

              6. Bourají se mělnické loděnice  1027   (28.11.15)
              7. Oslavy 150 let SDH v Mělníku 1003 ( 24.5.14)

To je tedy 7 článků, které pokořily tisícovku návštěv. Proč se tak liší od té tabulky ,, rekordů", to vám vážně neřeknu. Nicméně je zajímavé, proč je tak velký rozdíl mezi prvním dílem a ostatními díly seriálu Na kole z Děčína do Drážďan a zpět za jeden den.

Protože čtenáři nekomunikují, tak si musím odpovídat sám. Zdá se, že buď je čtenář otrávený takovou tou, až asi přehnanou filozofickou předmluvou prvního dílu, nebo se k tomu ještě přidává nechuť chodit znovu do časové rolety pro další díl, byť tyto jdou v tomto případě všechny po sobě. Oboje mi není, jako čtenáři cizí.
Dnes již není problém vložit do článku několik obrázků najednou i je skupinově předtím automaticky upravit ( velké urychlení práce), tak možná přijdu s nějakou novou verzí tohoto vyhledávaného cyklo-téma. Na druhou stranu je třeba říci, že někdy už není moc času  na úpravu fotografií, a když by už druhý den ten čas byl, tak už je to tak nějak passe , nechce se to předělávat a není ani moc důvod, protože Soutok je blog, který chtěl být hlavně rychlý a za to je nejvíce chválený.


Žádné komentáře:

Okomentovat