úterý 12. července 2016

V republice máme dvě vyhlášené restaurace v podobě obřího sudu. Do Lázní Libverda je výborné spojení.


Panorama Jizerek od severu.

Sudy a soudky v člověku vždy vyvolávaly pocity příjemné pohody, protože si je především spojoval se dvěma nápoji, ke kterým většina z nás vzhlíží s určitou úctou. Jde samozřejmě o víno a pivo, a že jde o nápoje vskutku královské, tak o tom svědčí nejen jejich historie, ale i fakt, že do dnešních dní jejich tvůrci soutěží o jakousi prestiž a nikdo z nich nechce slyšet nepříjemnou kritiku.


Romantika Frýdlantska.

Soudky a sudy jsou tedy odjakživa něčím, co oku lahodí a nezůstalo jen u ozdob, nebo především obalu nápoje, ale tu a tam, se sudy prezentují také jako restaurační a ubytovací zařízení. Které sudy z těch obřích tedy jsou u nás v republice ty nejznámější ?

Začnu obřím sudem, který tu také již byl, ale posléze vyhořel a teprve v nedávných letech byl znovu obnoven. Jde o obří sud na Javorníku ( 684 m.n.m.) a najdete ho nedaleko obce Jeřmanice na Liberecku, což je zhruba severně od známější obce Hodkovice nad Mohelkou.V jeho blízkosti je především lyžařský areál.


Lázně Libverda.

My se dnes však podíváme na výlet k obřímu sudu v katastru obce Lázně Libverda a to z několika důvodů. Jsou tu malé lázně, poblíž městečko Frýdlant s nádherným zámkem, spousta značených cest do krás Jizerských hor a především suprové železniční spojení. Od nádražíčka k sudu jsou to snad jen 2 km.

Jak je sem tedy nejlepší jet ? Ráno rychlíkem do Všetat v 7.39. Odtud rychlíkem Kamenice ( jede až do Tanvaldu) v 8.07, který přijede do Turnova v 9.12 . Další rychlík z Pardubic, nebo Hradce nás pak v 9.21 odveze z Turnova do Liberce, kam přijedeme v 9.58 hodin. Tady máme skoro půl hodiny volno, které můžeme využít k různým aktivitám.

Oproti minulosti dnes odpadá nutnost dalšího přesedání v obci Raspenava, neboť přední cyklovagon jede do Nového města pod Smrkem a zadní putuje do Bílého Potoka, což je stanice za naším cílem v obci Hejnice. Odjezd bývá z Liberce v 10.29 a příjezd do obce Hejnice je v 11.11. Zrovna vidím, že je tam mezi Libercem a Raspenavou nějaká výluka, což způsobilo, že tento úsek nyní obsluhuje autobus s odjezdem z LB už v 10.15.
.

Lázně Libverda.

Vozy jsou velmi pohodlné, nepostrádají jak světelné informace, tak akustické, a cestující se tak dozví, na kterou stranu ve směru jízdy má vystupovat a zda jde o zastávku na znamení, kdy je nutno výstup signalizovat stisknutím tlačítka u dveří apod. Krajina Frýdlantského výběžku je nádherná, ale nejen tato.


K tomu, abych stihl dojít z obce Hejnice do sousedního městysu Lázně Libverda, zkontroloval zrovna uzavřené info centrum ( 6.7.), došel k obřímu sudu a zpět mi stačily necelé dvě hodiny a už někdy ve 12.40 jsem mířil vlakem zpět do vnitrozemí. Nepřišel jsem zkrátka. Naštěstí je přesně v blízkosti sudu soukromý stánek se suvenýry a tam jsem uspěl. I v obřím sudu mi totiž řekli, že už žádné turistické vizitky nemají, protože jsou právě vyprodané. Aspoň jsem tu dokonce se svolením nafotil  několik fotek z nitra sudu. Ostatně, pro podnik je to jedině reklama, tak nevidím důvod, proč by tomu neměli být rádi :-).


Obří sud 100 x jinak :-).

Vy nemusíte domů, nebo z Frýdlantského výběžku nijak pospíchat a samozřejmě můžete v sudu i posedět. Je tu spousta turistických značek do nitra Jizerských hor a v sousedství i Frýdlant, se svým zámkem. či kamennou rozhlednou nad městem. Mají tam i hezké náměstí. Vlaky tu jezdí v intervalu zhruba každé dvě hodiny v obou směrech. Můžete se samozřejmě i vrátit do Liberce a zorganizovat si jiný program ( lanovka na Ještěd apod.)

 Je dobré jen vědět, že takové poslední dnes uspokojivé spojení je z Tanvaldu v 17.48 hodin s příjezdem ve 20.15 do Mělníka. Z Liberce jede takový ten poslední uspokojivý vlak v 18.02 a v Turnově kolem 18.45 přestoupíte právě do vlaku od Tanvaldu ( rychlík Kamenice).




Výčepní pult.



Žádné komentáře:

Okomentovat