sobota 8. října 2016

Soutok se dostal při volbách do nepříjemností. Jak je to s fotografováním ve volební místnosti během voleb ? Máte právo, ale...


Už několik let jsem se zaobíral myšlenkou, že by to chtělo také nějakou vlastní fotografii volební urny a vůbec celé té atmosféry kolem toho. Vždyť volební místnosti, to nejsou jen místa, kam chodíme volit, ale to jsou i místa kam chodíme volit třeba 20 let, 30 let, nebo k nim můžeme mít ještě nějaký hlubší vztah, který může vzniknout v důsledku studia, nebo nějaké práce.

Přiznám se, že mi dlouho chyběla odvaha a na Mělníku se člověk zrovna moc dobře necítí. Znají vás tu lidé, o kterých nemáte ani tušení, a když jsem jednou o Vinné noci vytáhl fotoaparát v mělnické kostnici, podobně, jako ve slavné kostnici Kutná Hora- Sedlec, tak mi nějaká lehce upovídaná dáma se sklenkou vína v ruce v těchto prostorách oznámila, že světlo od blesku fotoaparátu ty kosti ničí. No, asi více než lihové výpary :-)).


Zavzpomínal jsem tedy, že letos to zkusím, protože je přece jen v televizi dost obrázků, kde si táta nafotí třeba své dítě u volební urny apod.
Chtěl jsem letos udělat změnu a snad právě i z důvodu fotografování jsem volby nechal až na sobotu. Z televize jsem slyšel, jak po silném pátečním nástupu upadla voličská účast na pětinu a ani to moc nálady nepřidalo. Přiznám se, že mě kupodivu zaskočilo, když jsem přišel do prázdné místnosti a viděl jsem tolik politiků. Rozhodl jsem se, že vstoupím s určitým úsměvem, který vždy ovlivňuje náladu mezi lidmi. Nedávno jsem byl totiž na nákupu v supermarketu v neděli a tu mladou holku u kasy bych musel z fleku nechat vyhodit. Nejen, že byla otrávená, jak malajský šíp a ústně vůbec nekomunikovala, ale kdybych nechytil láhve na běžícím pásu, tak spadly na zem a rozbily se.

Můj plán byl odvolit a udělat několik fotek pro různé potřeby. Není ani v mém zájmu, aby zbytečně někdo spekuloval o tom, do jakého volebního obvodu chodím volit. Kdo mě ze |Soutoku znáte, tak víte, že si dávám záležet, abych neprozrazoval zbytečně mnoho ( jde to tady mnohdy těžko) a nefotil lidi, kteří o to nestojí. Odvolil jsem a mezitím se v místnosti objevilo snad 12 lidí. Komise měla plné ruce práce.

To samo rozhodlo o tom, že jsem se nikoho na nic neptal a začal jsem fotit. Ono by mi to snad i bez povšimnutí prošlo, kdybych neudělal velkou chybu a necpal se do rohu místnosti, kde zrovna seděl asi předseda volební komise. Byl odtud super výhled na celou místnost, a když fotím, tak mě to vždy zcela pohltí a dvě fotky to nejsou. Byl jsem tedy dotázán : ,, Proč tady fotíte "? Víte, že už jsem to ani nečekal a věřil jsem, že se snad nic neděje. Vždyť už jsem končil.

Nevěděl jsem, co říci, a protože ve své představě, se rád nechám unést myšlenkou reportéra, tak jsem mu odpověděl : ,, Vy nechcete být na webu ? - Chvíli ticho po celé místnosti a já si připadal, jako terorista- hned jsem dodal : ,, Já bych se zeptal" . Mně stejně jen stačila pro případné další články vlastní fotografie volební urny.  Předseda volební komise přišel s tím, že bych měl mít novinářský průkaz a reakce přítomných byli různé. Někteří se pobaveně usmívali, jiní se podivovali, jak může být někdo tak drzý a i mé rozloučení, které bylo spíše z kategorie ( Tak se mějte !) nezdvořilých nebylo celkem pochopitelně opětováno.

Doma mi to nedalo a zadal jsem na internetu heslo : Jak je to s fotografováním ve volební místnosti ?.
Ani jsem nezkoumal více, než soubor DOC hned na prvním místě.

www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=Jak+je+to+s+fotografov%C3%A1n%C3%ADm+ve+volebn%C3%AD+m

První část není důležitá. Ta se týká focení sčítání hlasů. Důležitá je stať o fotografování v průběhu hlasování na konci článku.

 Pořizování záznamu v průběhu hlasování Přítomnost zástupců médií a dalších osob ve volební místnosti v průběhu hlasování zákon žádným způsobem neomezuje. Zájem o pořízení záznamu průběhu hlasování doporučujeme projednat přímo ve volební místnosti s předsedou okrskové volební komise, který podle volebního zákona odpovídá za pořádek ve volební místnosti a v jejím bezprostředním okolí.

Čili lze říci, že nepříjemné chvíli by asi snad předešla  dohoda ( pokud by vedouc íčlen volební komise nebyl proti), kterou jsem však pro ten nápor voličů, práce komise i nechutě na sebe nějak upozorňovat prostě ze své úvahy vypustil. Vždyť jsem již výše vysvětlil, že dle mého názoru fotí ve volební místnosti kdekdo a není ani v mém zájmu zveřejňovat fotky členů volební komise vlastního okrsku. Jiná situace je v novinách, kde jde ovšem o něco zcela jiného. Tam jde novinář do místnosti, kde ani chvíli nepracoval, nebo nestudoval apod..

Soutok tedy vlastně zákon neporušil, jenom doporučení. Reakci předsedy volební komise, se také nelze divit. Kdybych měl asi osmileté dítě a vyfotil si ho u urny, tak by překvapený snad nebyl. Nicméně mě to přivedlo na myšlenku a na téma článku. Naše zákony a jejich vysvětlování a znalost. Málokdo se v tom kolikrát vyzná a co je horší, že často ti lumpové mají navrch, ale to už jsem někde jinde.

Hezký zbytek uplakaného víkendu a užijte si to až do konce. Pokud zrovna vaše oblíbenci nezvítězí, tak si to tak neberte. Nakonec historie sama už ukázala vrcholy, pády a znovu i chutě opět uspět.
Mimochodem, fotky se nějak nezaostřily, určitá nervozita to byla a fotoaparát již také dosluhuje, a ten se opravdu zaplatil. Jen je bohužel třeba řešit jiné věci  do domácnosti a navíc jistě každý víte, že je lepší kupovat něco, co jsme ještě neměli, než nahrazovat něco původního, co třeba i ještě aspoň trochu slouží a někdy docela i slušně.

Aktualizace 9.10. v 11.15 :

Zde se nabízí myšlenka zkvalitnění zákona, která by předešla nepříjemnostem. Ve volební místnosti opravdu asi na nějaké jednání s fotografy nemá nikdo náladu a čas Dostal se mi totiž určitý materiál, že politici ve volebních místnostech nejsou zrovna podobným aktivitám nakloněni, byť zákon nemá nic proti a je někdy třeba i určité známosti. Řada z nás fotí pro osobní sbírku a jen někteří publikují. Myslím, že vůbec není nic na tom, když někdo vyfotí plentu, urnu, či stěnu třídy. Tam asi těžko někdo pozná odkud snímky jsou, pokud to autor přímo nenapíše k obrázku. Pochopitelně, že lidé se dělí na dvě skupiny. Jedněm nevadí, když je někdo fotí a ještě sami řeknou : .. Nás pořád někdo fotí na soutěžích, vystoupeních apod. a berou to jako reklamu a propagaci " Druzí to rádi nemají .Politici jsou například skupinou lidí, jejichž tvář se v médiích objevuje a jde o veřejné činitele, ale rádi to asi moc nemají, což často vídáme i v televizních médiích, nebo na kyselých pohledech v přítomnosti fotografů na veřejnosti. Zde je to sporné.

Aktualizace článku 26.11. v 19.30:

Příběh pokračoval.... http://soutok.blogspot.cz/2016/10/soutok-testoval-volebni-komise-na.html

Žádné komentáře:

Okomentovat