pondělí 3. října 2016

Mělník opět slavný. Erwin Junker první v republice.


Již mnohokrát jsem zmiňoval na webu Soutoku určitou národní hrdost a patriotství, které se v nás mnohých ozývá snad jen při sportovních úspěších , a pokud se vypravíme někde v Čechách do hezké krajiny, kde se počneme nad naší hezkou zemí rozplývat.

 Vzpomeňme však třeba ale také na seriál http://soutok.blogspot.cz/2014/02/nejkrasnejsi-mesta-na-severu-ceskeho_21.html , kde se v prvních dvou dílech vypravíme do našich českých královských měst Budyšína a Zhořelce.( ztraceno v roce 1635, ale určité vazby přetrvávají oboustranně dodnes) Vzpomeňme na  říjen 2012, kdy tu máme seriál ,, Z Děčína  na kole do Drážďan a zpět za jeden den " , kdy vlastně Elberadweg ( Labská cyklostezka) prochází od hranic až po Pirnu bývalým královským českým územím, které se jmenovalo Donínsko, podle města Dohna, a které patřilo k Čechám nejsouvisleji v letech 1200-1402, tedy rovných 200 let, čímž toto spojení překonalo historicky  například  Českou Horní Falc ( 1353-1373), nebo Podkarpatskou Rus ( 1918-1938).

 Kdo si ještě pamatujete televizní seriál Via Impéria, tak tam se zase vzpomínalo na rakouská území ovládaná dočasně Přemyslem Otakarem II. Ano, konečně i historie nám může dělat radost, pokud ji aspoň jen trochu známe.


Pak to je ale také sláva regionální. Člověk byl pyšný, že na etiketách známého vinného kalamáře ( Ludmila) je etiketa s jeho městem ( zámek nad soutokem) a na modrobílých krabicích s kostkovým cukrem byl zámek sám. Ano, zatímco já pogratuloval spolubojovníkovi ve zbrani k titulu Pardubic v tehdejší hokejové lize, tak se Mělník zase blýskl v televizi o vinobraní a veškerá pozornost letěla k Mělníku a pochopitelně jsem určité úsměvy a gratulace zase sbíral já. Tomu se prostě říká radost z toho, že se vaše město nějak zviditelnilo a tato rivalita je běžná věc.

Každý Mělničan vám hned druhý den řekne v práci s určitým nadšením, že Mělník byl ve zprávách, v dokumentu, nebo aspoň někdo všeobecně známý v nějaké soutěži, či Výměně manželek apod.
Dnes jenom tak sedím u počítače, koukám jaká je sledovanost článků i to, co píší jiná místní i nemístní média, když zaslechnu slovo Mělník. To je samozřejmě výzva k tomu, aby vše ztichlo a tentokrát jsem pohotový. Z nebe přilétl článek :-). Vždyť teď celá republika ví zase něco zajímavého o Mělníku.


V reportáži se říká, že 86 letý pan Erwin Junker je vůbec historicky prvním zahraničním podnikatelem u nás po listopadu 89. Dále je zmíněno vybudování školícího střediska v Holicích ( samozřejmě firmou EJ) a vy se můžete po několika reklamních obrázcích  díky odkazu na celou reportáž podívat. Najdete ji v čase někde kolem 17. minuty pořadu. To je samozřejmě určitá radost pro nás, body pro Mělník a možná na vás někdo známý někde jinde vzpomene :-)).


http://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/216411000141003-udalosti-v-regionech/

Žádné komentáře:

Okomentovat