neděle 6. listopadu 2016

Listopad 2016: Neuvěřitelná hrubka magazínu 100+1. Kam kráčíš Ameriko ? V New Yorku začíná boj o titul MS v šachu.


Milí čtenáři, listopadové počasí tohoto nevlídného víkendu přímo vybízí k různým domácím aktivitám. Což si zase jenom tak za pár korun ( 39.90 Kč) něco roztomílého a hezky ilustrovaného prohlédnout a přečíst ? Škoda jen, že za našeho mládí takové krásné časopisy nebyly.
Téma tohoto roku je Karel IV. a Soutok vždy rád psal o zemích, které nějakým způsobem k Čechám patřily, nebo patří. Vy si celé číslo můžete stránku po stránce prohlédnout zde ( právě v prodeji).... http://www.epublishing.cz/101historie

Hlavním téma čísla jsou totiž opět země Koruny české, kam se v pohodě a levně můžete vydat na jednodenní výlet, neboť to není zase nějak moc daleko. ( Těch článků je tu na toto téma moc). Do Lužice a části Slezska vám stačí regionání jízdenka pro Liberecký kraj a části území zmíněných regionů, nebo víkendové rodinné jízdenky. Vše na stránkách ČD v sekci jízdenky do zahraničí.


A tak jsem se zájmem otevřel náhodně spatřené číslo s lákavým téma a příjemnou cenou. ,, Co se asi tak mohu ještě dozvědět nového ?" pomyslel jsem si. Abych pravdu řekl, tak trochu odbyté. Chybí základní historická data a i Donínsko, se tradičně opomíjí, ale to bych vše přešel. Že však na mapě hlavního téma někdo prohodí Horní a Dolní Lužici včetně jejich znaků a korektura to vůbec nezaregistruje, tak to mě dostalo. A to chcete prosím vychovávat  a učit naši mládež ??? Věřím, že se redakce čtenářům, jako mnohdy dodatečně omluví, ale co tam proboha dělají ti, kteří mají dohlédnout na správnost jazyka i dějin, když především mapy bijí do očí !!??


Amerika hýbe světem a jen  opravdu naivní lidé se zlobí, že se stále v televizi žvaní o amerických volbách, a že stejně ,, nikdo" neví, co zvolení toho, či onoho kandidáta na prezidenta přinese.
Zkusme to vidět jinak a snažme se najít v politice i určitou zálibu. Vždyť ty scény v Americe, Evropě i u nás spolu tak fantasticky souvisí a stačí jen přemýšlet. Každá země, a i v rámci společenství má své zájmy, a v každé zemi jsou skupiny lidí, které mají zase své zájmy. Pořád se někde odehrává nějaký politicko- ekononomický boj. A teď mě tak napadá, že už bude 17. listopadu na Václavském náměstí neuvěřitelné 26. výročí revoluce, kterou už mnozí mladí znají jen z vyprávění, nebo z pořadů televize.

Ještě připomínám, že americké volby jsou letos na ČT 24 v přímém přenosu, tuším 8. listopadu ráno ve 2.30 SEČ, ale to snad většina z nás bude sbírat poslední síly na denní povinnosti. Mimochodem, pokud si myslíte, že se americký prezident volí podobně, jako v jakékoliv evropské zemi, pak doporučuji si o tom něco přečíst kdekoliv na internetu.

Dovolte mi tedy, abych skončil tuto kapitolu opět jednou z mých oblíbených filmových hlášek.
Chalupáři:
                    Josef Vinklář v rozhovoru s tajnou bezpečností.

,,Jo pánové, to já vůbec nevím, ..já sem tady totiž poprvé, víte. To už bylo takhle šero, já svítil baterkou...."

Tajní::  ,,Aha, takže večer."

Vinklář: ,, Jakej večer?! Bylo prostě šero. A vůbec, dejte mi pokoj, nebo ještě někde něco kecnu a ..." :-))


A nakonec si dnes dáme souboj o titul mistra světa v šachu, který se letos hraje téměř symbolicky v New Yorku, což je pro vyznavače této královské hry u nás  trošku škoda. Zápasy totiž s vyjímkou úvodního ceremoniálu dne 11.11. začínají ve 13.30  tamního času, což je 19.30 našeho a dohrávky partií tak budou vrcholit kolem půlnoci. Přímý přenos partií můžete sledovat na https://worldchess.com/nyc2016/ .

Hraje se, jako loni na 6.5 bodu. Pokud bude po 12 partíích nerozhodný stav, tak následuje Tie-break, což jsou čtyři partie na 25 minut, v nichž se musí rozhodnout. Pokud i toto skončí remízou, tak přijde série bleskovek ( pět minut), ale to už jsme daleko. Norsko-ruský souboj ( Magnus Carlsen- Sergey Karjakin) v každém případě skončí koncem listopadu a nebude se tak opakovat situace z roku 1978, kdy ve filipínské Manile spolu bojovali Anatolij Karpov a Viktor Koročnoj žijící ve Švýcarsku dlouhých 100 dní. Tehdy bylo nutné hrát tak dlouho, dokud jeden z hráčů neuhrál 6 vítězství. Utkání skončilo 6:4 pro Karpova při neuvěřitelném počtu remíz, které se vůbec nepočítaly. Kasparov se navíc snažil svým chováním u šachovnice Karpova nějak psychicky rozhodit, nebo si naopak stále na něco stěžoval u rozhodčích i komise.

Žádné komentáře:

Okomentovat