sobota 5. listopadu 2016

Nová knížka o Mělníku bude v prodeji již jen za několik dní. Mělnický Kameňák IV. včera zasvítil z Novy.


Ze zámecké vinárny. Ještě moje generace i ti mladší zde prodělávali takzvané Taneční pod vedením pana Semotána a jeho ženy. Později sem zavítal na meeting s návštěvníky třeba národní trenér fotbalistů Ježek a tehdejší ikona pražské Sparty Josef Chovanec.

Pěkný první listopadový víkend vážení čtenáři !
Stalo se v posledním desetiletí téměř tradicí, že v předvánočním čase se objeví na pultech knihkupectví a dalších organizací zabývajících se propagací Mělníka a jeho okolí vždy nějaká knížka, nebo kniha na téma město, nebo jeho okolí.
Často to byly knihy od bývalého mělnického historika Jana Kiliána, který před svým odchodem z Mělníka do Teplic v rámci edice Zmizelé Čechy přišel s tituly Mělnicko a Mělník, které byly věnovány fotografiím.

Pak jsme tu naštěstí na poslední chvíli mohli spatřit a zakoupit knížku Náš Mělník od dnes již bohužel zesnulého významného historika Františka Purše, která byla doprovozena knížkami jiných autorů pojednávajících o květnu 1945 na Mělníku, nebo vzpomínkovou knížkou na mládí autora Jiřího Čumpelíka v knížce V trenkách a naboso. Předloni to byla kniha Na Mělníku, která konečně, se zpožděním doslova několika desetiletí byla důstojnou obrázkovou publikací reálných fotografií současnosti a velmi pěkného povídání o historii města.

Zde se na sklonku staré doby ( před listopadem 1989) říkalo ,, drogerie U Fajtů). Naposled jsem tam od starého pána ( měl dvě pomocnice) v květnu 1989 kupoval hvězdářský dalekohled AD 800 za 2 200 Kčs. Jeho zálibou byly fotografie a speciálně tam bylo možné v Mělníku koupit  fotoaparát na kinofilm o možnosti 36 fotografií. Zde byla i sběrna filmů, odkud váš film putoval na vyvolání tuším do Prahy.

Loni se již blýskl mělnický kronikář a sběratel historických pohlednic Martin Klihavec ve spolupráci s Josefem Kárníkem a s knížkou jménem Mělnicko... http://soutok.blogspot.cz/2015/11/lokalka-pry-ozije-1312-melnicko-na.html . Ta měla asi 400 fotografií, prodávala se za cenu cca 495 Kč a byla souhrnem černobílých i barevných historických pohlednic z vybraných obcí našeho okresu.

Ačkoliv se po knížce jen zaprášilo, tak měla samozřejmě i své kritiky a ačkoliv osobně přeji Martinovi jen pozitiva, tak si myslím, že média mají hledat svá pro a proti, neboť jedině tak nejsou zavrhována pro jednostrannost. Ono jde v tomto případě vždy o pocity a situaci konkrétních osob. Vím, že se to zejména v porevoluční době některým prodejcům nelíbilo, že nakupující chtějí mít u zboží i cenovky a komentovali to slovy : ,, Buď to chci, nebo to nechci a je mi jedno, co to stojí" , ale na to veřejnost neslyší a je to logické. Pro někoho je hodně 300 Kč, pro jiného 500 a další vyndavá ticícovky z rukávu, jak drobné.

Také je každý ochotný vyndat větší peníz za něco jiného a záleží na zájmech člověka, ale někdy i nutnosti vydat větší finanční částku za něco, co je nutností. Další věcí je, že dnes už je třeba těch legálních ( knihy, pohlednicové sady, kalendáře..) i nelegálních materiálů ( CD+ internet+ elektronické přeposílání poštou) také velmi mnoho a leckomu je bližší košile, než kabát.


Škoda, že to je František Palacký a nikoliv Bedřich Smetana. Hned mě napadá hláška z filmu Světáci, kde Jiřina Šejbalová praví k partě zedníků :

Šejbalová: ,, Můj manžel pánové ....."
Libíček: ,, To je von ? "
Šejbalová s poklesem hlasu : ,, Bedřich Smetana, pánové."

Nedávno jsem se zrovna bavil s jedním člověkem, který má také vztah k mělnické historii a shodli jsme se na tom, že i přes úspěch poslední knížky některé návštěvníky knihy odradilo, že jim jsou ostatní vesnice poněkud vzdálenější, že tu téma již bylo jednou na fotografiích ( Kylián) a snímky nejsou samozřejmě tak rozměrné, jako když se otevřou v počítači. Pro někoho je diskutabilní i cena, nebo například i to, kam už to má doma dávat :-)). To vše jsou komentáře, které nepotěší, ale přijde mi trochu nespravedlivé je nezmínit.

Nyní jde tedy o knížku, která bude téměř ve všem stejná, ale přece jen jí kritika dává ještě mnohem větší šance na úspěch. Ona totiž bude speciálem pro toto město, a i když se to nezdá, tak si myslím, že Mělník má patrioty a nejen na svém území města, ale i v sousedních obcích, nebo dokonce velmi daleko, třeba až v zahraničí. Mnoho čtenářů třeba přihlédne i k tomu, že to může být pěkný vánoční dárek. Na samotný závěr dnešní upoutávky na novou knížku ( nepochybuji o jejím úspěchu) mi dovolte, abych zde se svolením autora publikoval několik ( první část) obrázků z připravované knížky a současně dodal odkaz nejen na první obrázkovou reklamu na ní zde na Soutoku, ale i mnoho dalších zajímavých odkazů na tématiku fotografie, pohlednic, knihy, Mělníka a patriotismu ...

http://soutok.blogspot.cz/2016/10/martin-klihavec-nova-kniha-s-dosud-i.html


Krásné pohledy s prvním mělnickým mostem ( 1888-1937), který si stačil zahrát v prvním filmu pro pamětníky točeném v Mělníku (článek  listopad 2011)

A teď ještě včerejší večerní Kameňák 4 v programu televize Nova v primetimu ( 20-22 hodin), jak kdysi řekl bývalý populární ředitel stanice Vladimír Železný :-)).

Natáčení Kameňáku 4 článek z 15, června 2013 : http://soutok.blogspot.cz/2013/06/kolem-zamku-se-jasalo-pod-mestem.html

Převládá dnes mezi starší generací názor, že to nejlepší, se a nás  natočilo v letech 1930- 1945, a pak cca 1970- 1991 zejména v oblasti komedie. Dnes je prý leccos na hranici rádoby humoru, trapnosti a udělat něco, co by člověk ze sebe sypal tak, jako nazpaměť fráze z těchto slavných filmů už asi nelze. Navíc jsme v tvorbě klesli k nekonečným dílům seriálů, jako to bývalo kdysi známé především u tvorby z USA, kde se jen omílá donekonečna nějaký běžný život s vymýšlenými zápletkami.

Ani Kameňák není něčím, co by mělo člověka nějak citově dostat, nebo kdovíjak rozesmát, ale konkrétně čtyřka má svůj půvab v zákulisí.Mnoho se toho totiž odehrává v nádherném téměř letním počasí v ulicích našeho historického města, nebo i za jeho hranicí, odkud jsou například od ,,Chloumku"  krásné záběry na město. Díky množství herců i komparsu to budí dojem, že se tady skutečně žije, což je v létě díky turismu i tak nějak docela pravda. Nicméně, z pohledu dokumentárního je to snímek, který neskutečně krásně propaguje naše město. Soutok u natáčení scény se skůtrem také byl a jistě je tu někde článek. Jenže, tady už se toho pro krásu Mělníka a blízkost Prahy zde toho tolik točilo, že už za těch pět let, co tu běhám po městě s fotoaparátem je toho až příliš. Dá se to ale dohledat. Hezký víkend !


Před rokem 1888 měl Mělník dva přívozy. První v Čertovské ulici u Polabského mlýna a druhý právě v Rybářích.

Tyto fotografie jsou z místa, kde se říká Sidonka. ( protější strana dnešního mělnického nového mostu).Také odtud se Mělník velmi často fotografoval.



Jen k poslednímu známému obrázku : Pokud se podíváte na tuším německý válečný film Stalingrad s naším hercem Karlem Heřmánkem, tak si povšimněte v úvodu velkofilmu ( scéna nástup pluku v Itálii), kde se to točilo. Těžko mi někdo vymluví, že to nebylo na zámeckém nádvoří v Mělníku.

4 komentáře:

  1. Moc zajímavý a poutavý článek i se snímky, na knihu historických mělnických pohlednic se již těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velice děkuji! Na podzim má člověk různé nálady a jeden takový milý komentář pohladí. Také jsem koukal na ,, váš facebook" a co dodat? Nádherné fotky od Turbovic, krásný komentář a ten obraz mého jmenovce, se mi také dost líbil :-)

      Komentáře pod obrázky jsem v tomto článku dělal až dodatečně po jeho vydání. Náhle mě to nějak napadlo. Také se těším na knížku.

      Vymazat
  2. Matepravdu, cast filmu Stalingrad se tocila na nadvori melnickeho zamku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To potěší, když člověk zjistí, že nemá halucinace :-). Jsou sice dnes už webové stránky s filmovými místy i knížky, ale tam jsou snad jen naše české filmy. Naposled jsem v Dubé v infocentru našel v propagačních materiálech filmovou mapu Libereckého kraje s neuvěřitelným množstvím dat.

      Vymazat