středa 21. prosince 2016

Vánoční přání Soutoku, Mělník před 36 lety a budoucnost Karlova náměstí ve čtyřech etapách.


Milí čtenáři, tak tu máme opět po roce Vánoce a zase jsme všichni o další rok starší a doba také pokročila dále. Pan Lojka si na svém facebooku věnovaném především historickým fotografiím Mělníka tak trochu postěžoval, že na své přáníčko věnované čtenářům stránek jen těžko sháněl nějakou fotografii, se zasněženou vinicí a mělnickým zámkem, až ji použil z jiného zdroje.

Ano, je to k nevíře, ale Mělník v 70. letech 20. století vypadal úplně jinak, než ten dnešní a to i pokud jde o počasí a samozřejmě o dopravu. Bývalo naprosto běžné, že se v zimě uzavřela ulice Kpt. Jaroše, nebo Vodárenská ulice pro sáňkování. S běžkami také nebyl problém. Vždyť pole směrem ke Chloumku měla dostatečnou pokrývku a před několika málo lety, se mi také vzácně povedlo kdesi za Blaty potkat běžkaře. Pokud jste si ovšem chtěli trošku zajezdit na lyžích s kopce a nechtěli jste nikam daleko na hory, tak se to zkoušelo podle náročnosti každého všelijak. Vždyť i dnes najdete nějaké vleky mezi Romanovem a Rájem na Mšensku, nebo si pamatuji na jednu rokli v obci Jestřebice, kde si  mohla děcka tak trochu připadat, jako na cvičné louce v Harrachově.

Soutok zde relativně nedávno ( únor?) sice měl fotky ze zasněženého Mělníka, ale tehdy jsem článek věnoval sněhulákům a vyfotit zasněženou vinici mě ani nenapadlo. To jsou právě ty případy, kdy člověk zalituje, že něco prošvihl, o kterých jsem tu nedávno psal. Ale, situace se dá mnohdy ještě nějak zachránit .-).


Vánoce, to je také Ježíšek a dárečky, a tak jsem zalovil v archívech, a ještě se něco našlo. Toto panoráma je asi z roku 1981. To se ještě mnohdy fotilo na černobílý film, a pokud jste chtěli panorama, tak jste si to třeba takto museli podlepit lepenkou, která po letech udělala své.


Všimněte si, že ta pole od Světické ulice směrem na vrcha ( směr Velký Borek-samoty) jsou ještě holá, bez různé novostavby, která tam roste, jak houby po dešti. Také ta nárožní stodola téměř na okraji snímku již dnes nestojí. Na vrchním panoramatu zase můžete vidět i dnes již nestojící komín cukrovaru a pochopitelně dnešní gigantické sídliště Sportovní je vzdálenou budoucností.


To tedy můžete brát po tuším loňském snímku odkrytého zimního stadionu, tak trochu, jako takový dárek Soutoku pro vás, kteří máte k Mělníku a jeho minulosti vztah.. Abych však aspoň trochu navázal takovou vánoční atmosféru, tak jsem zalovil ve sbírkách, kde mám kromě pohledů také různá vánoční i novoroční přáníčka od svých dopisovatelek z 80. let 20. století. Mám tu i krásné zimní pohledy od Josefa Lady, ale to doufám snad každý zná :-)). Inu, doba bez internetu a jen s klasickou poštou měla také něco do sebe. Vše má svůj rub i líc.

A nakonec bych vás rád pozval na stránky iSoutoku, kde asi trochu předběhli čas, jak píší. Určitě je teď dost času na to kouknout, můžete se vyjádřit v diskusi na webu, nebo si téma přenést na Mělníček. Tak nějak by se asi mohla vyvíjet akce Karlovo náměstí a prostory k poště. Nechci dělat unáhlené závěry, ale byť tu vždy nějaké budovy stály, tak se mi líbí spíše ty obrázky z první fáze výstavby, které jsou plné zeleně., než útvar budov s troškou zeleně uprostřed. https://www.isoutok.cz/

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji.Tak tedy ještě jedno přání osobní :-). ,, Hezké pohodové poklidné Vánoce bez problémů a do Silvestra sem s přáním do roku 2017 jistě něco dám, pokud technika neselže apod. Hodně inspirace !!:-))."

      Vymazat
  2. Děkuji za milé přání k vánocům a k Novému roku, které rád opětuji. Stále doufám, že někdy napadne sníh také na Mělníku, abych mohl pořídit pár nových fotografií.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já děkuji za přání. Divil bych se, že by ani jeden takový den nebyl. Sníh tu byl letos 10. ledna ( dole): http://soutok.blogspot.cz/2016/01/jak-je-to-se-zazdenou-kockou.html

      Vymazat