pátek 27. ledna 2017

Světový den mokřadů. Pozvánka na ornitologickou procházku u Labe v Neratovicích.


Světový den mokřadů 2. 2. 2017


Světový den mokřadů je mezinárodní významný den, jehož oslavy připadají každý rok na 2. února. Proč zrovna uprostřed zimy? Oslavou tohoto dne si totiž připomínáme datum přijetí Úmluvy o mokřadech majících mezinárodní význam (Ramsarská úmluva) dne 2. února 1971 v íránském městě Ramsar na břehu Kaspického moře

Mokřadů v celém světě výrazně ubývá. Od roku 1900 jich zmizelo 64 %. Mají přitom mimořádný ekologický význam. Mokřady totiž nejenže čistí a doplňují naši vodu, ale poskytují i potravu (ryby a rýži), která nakrmí miliardy lidí. Jsou navíc jakousi přírodní houbou, která působí proti povodním a suchu. Mají velkou biologickou rozmanitost a hrají důležitou roli jako úložiště uhlíku…Tento den připomíná, proč je důležité mokřady chránit a pečovat o ně.


Letos poprvé se k mezinárodní kampani připojuje i Regionální muzeum Mělník dvěma akcemi.
Ve středu 1. 2. se koná v kavárně Regionálního muzea Mělník přednáška při příležitosti Světového dne mokřadů od 17:00 hodin. V přednášce bude kladen důraz na představení významných mokřadních stanovišť v České republice. Přednáší Mgr. Libor Praus Ph.D. Vstupné 20,- Kč.

V sobotu 4. 2. můžete vyrazit na zimní ornitologickou vycházku v rámci Světového dne mokřadů. Sraz je v 9.00 hodin na pravém břehu Labe u železničního mostu v Neratovicích. Vycházka (7 km) kolem Labe a dočišťovacích nádrží Spolany, které nezamrzají ani v zimě. Pozorování a určování vodních ptáků za pomoci stativového dalekohledu s velkým zvětšením. S sebou dalekohledy, teplé oblečení, terénní obuv a svačinu, vhodné i pro rodiny s dětmi. Předpokládaný konec ve 12 hodin. Pořádá Regionální muzeum Mělník a Česká společnost ornitologická. Vede Libor Praus. (praus@muzeum-melnik.cz, tel. 605 522 692)


Žádné komentáře:

Okomentovat