úterý 14. února 2017

RMM: Z historie malé železnice. Kam za modely ?


Železnice, to je  věc, která má takovou popularitu, že například ještě před několika lety vysílal na satelitu Astra jeden německý televizní program dokumenty pouze na toto téma. Pořady vyráběli samotní diváci, kteří cestovali po světě, točili dokumenty o životě v různých zemích, ale především o železnici, kterou tam zpravidla cestovali. Součástí tohoto dění je ovšem také populární železnice modelová, která má své příznivce po celém světě a není bez zajímavosti, že snad nejkrásnější modelová železnice je v Hamburku, jak jsme mohli vidět asi před třemi lety v první sérii seriálu Bedekr. U nás je to pak Království železnic v Praze- Smíchov ... http://www.kralovstvi-zeleznic.cz/ . S modely železnic, se dále setkáte na různých akcích s železniční tématikou, ale také na stálých výstavách. Podrobnosti najdete na internetu, nebo i v některých propagačních materiálech v železničních stanicích. Úspěšná výstava modelové železnice také znovu probíhá v RMM.

Ještě bych si dovolil připomenout, že nedělní článek byl aktualizován .... http://soutok.blogspot.cz/2017/02/vite-kde-v-melniku-kracime-pod-znakem.html

Z historie malé železnice aneb železniční hračky

Další železniční hračky mohou obdivovat návštěvníci expozice Regionálního muzea Mělník. 13. 1. 2017 byla výstava reinstalována a opraveno kolejiště s historickým vláčkem. Takže už jezdííí! Expozice je věnována historickým modelům a soupravám plechových vláčků o rozchodu 0 a 00 (H0) z let 1890–1980. Setkávají se zde hračky světových výrobců železnic první poloviny 20. století, firem MÄRKLIN Göppingen a BING Norimberk, společně s produkcí železničních hraček československých firem INVENTOR (MERKUR) Police nad Metují, TIOKA (IKARIA) Brno, ZBROJOVKA Vsetín, BORA Bor u Tachova atd.

 Od firmy INVENTOR (MERKUR) zde můžete vidět všechny typy vyráběných lokomotiv i vozů od počátku výroby v roce 1933 až do 80. let 20. století. Mezi nově vystavené exponáty patří vláčky značky PIKO, nejstarší mašinka od firmy Stella Krnsko pochází ze 40. let 20. století. Součástí prohlídky expozice je předvádění jízdy historických vláčků na elektrifikovaném modelu kolejiště s elektromagnetickými signály a návěstidly, budovami nádraží, osvětlenými nástupišti, železničními mosty a dalšími stavbami.

 Zajímavostí je zejména dokonalý systém osvětlení kolejiště dobovými lampičkami z třicátých let 20. století. Také se můžete dozvědět, jak funguje například tzv. ternion nebo komposter na kartonové jízdenky v naší dětské dopravní kanceláři ČSD. Nejen děti mají možnost vyzkoušet si svou zručnost v malé dílně, kde si mohou sestavit modely ze stavebnice Merkur podle vlastních představ. Novodobé stavebnice Merkur je také možné v muzeu zakoupit. Vystavené exponáty pocházejí ze sbírek Miroslava Smahy a Michala Widenského, kteří jsou autory výstavy.

Otevřeno denně kromě pondělí 9-12 a 12,30-17 hodin.
Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923
Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin http://www.muzeum-melnik.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat