neděle 19. března 2017

Mělnický historik František Purš by se ve čtvrtek 23.3. dožil 90 let. Výstava v Liběchově. Telegraf za týden.


Když někdo píše blog, který nechce věnovat jenom jedné nějaké své zálibě ( ač vlastní záliby a zájmy jsou nám nejbližší), tak už z podstaty  musí aspoň občas sledovat, co se děje kde jinde. A tady jsem navštívil stránky známého mělnického fotografa pana Karla Lojky .... https://fr-fr.facebook.com/groups/1808841266008571/ , který nám jako velký přítel nejvýznamnějšího mělnického historika současnosti Františka Purše připomněl, že dne 23. března by se pan Purš dožil významného životního jubilea 90 let.

Myslím, že nejeden mělnický rodák a patriot považuje pana Purše za takového otce mělnické historie naši současnosti, a když už jsem si tohoto článku pana Lojky povšiml, tak rád tímto na jeho článek upozorňuji odkazem. Kdo jiný může o někom něco tak krásného napsat, než velký přítel ?

Žijeme v rychlé uspěchané době, ponoření do svých starostí, a proto raději již teď s předstihem připomínám toto výročí i z určité pocty k této osobě. Vždyť příští týden budu už možná řešit výběr staré dovolené :-) ,a přitom jako člověk, který se snaží vnímat přítomnost města i zamýšlet se nad jeho minulostí, samozřejmě na bytost tohoto muže mělnické historie také při procházkách, či při pohledu do domácí knihovny narážím.


Zažil jsem tu na webu nedávno takový zajímavý komentář na téma historie, a on to vlastně nebyl v tomto smyslu komentář první. (Ten první byl od jiné osoby u článku o Sokolově.) Jeho pisatel, se podivoval, že já, který zde propaguji osobnost pana Purše, tak dělám ,, zbytečnou" reklamu údajnému bulvárnímu předraženému časopisu, který je plný lží a polopravd.

Tady je třeba rozlišovat, že historie se dělí velmi zjednodušeně na historii regionální a historii národní. V regionální historii jde přece jen o podrobnější zaměření, se zcela konkretními výsledky, a kdo jiný by takovou historii mohl lépe reprezentovat, než osoba, která píše vlastní zážitky, vlastní zkušenosti, výpovědi známých a čerpá materiály z archívů, ke kterým má téměř až soukromý přístup.

Národní historie je úplně jiná třída. Tady navíc nemají lidé na určité věci jednotné názory a objevují se i unáhlené, rychlé, nebo zcela politicky účelové informace. A právě to se mi na tomto časopisu líbí, že do něj přispívá několik profesionálních historiků, hledají pohledy na různé věci a dokonce se snaží uvažovat nad tím, kam by se události pohybovaly, kdyby se ta situace vyvinula jinak, než se nakonec doopravdy vyvinula. Sami autoři pak poukazují na to, které věci jsou tak nějak přitažené za vlasy a co je asi střízlivější pohled.


Za mnohou dávnější historii vděčíme dějepiscům, kteří předali informace dále a je poměrně logické, že když národ Keltů prokazatelně nepoužíval písmo, ani jiný přenos dějin, než ústní, tak nám informace z této doby přinesly v nějakém stavu například římští dějepisci, nebo se některé důkazy objevily v rámci archeologie, či ve formě zápisu letopočtů do různých staveb. Vždyť i o stavbě mělnické dominanty víme, že byla dokončena v roce 1488 a na svědomí ji má stavitel z Frankfurtu nad Mohanem ( Johan Spiess). A z televizních dokumentů víme, že to není žádná vyjímka, protože tu v ČR opravdu spoustu hlavních historických staveb vybudovali odborníci z bývalé Francké říše. Tak jaképak polopravdy a lži ?

Pouze některé věci umíme určit prakticky přesně a jiné nikoliv. To ovšem velmi neradi čtou ti lidé, kteří musí mít za vším matematicky přesné výsledky a přesné jazykové názvosloví, bez možností spekulací. Přitom jde jinak o vzdělané lidi, ale mají zkrátka jinou povahu. Také se jim říká někdy pedanti a často mají velmi rychlý a jasný názor na věc. Vždyť právě to, že můžeme o historii a faktech logicky přemýšlet a z historie se neustále poučovat, je na historii právě to krásné. Nejen to, jak skončila nějaká akce, ale jak se mohla také jinak vyvíjet. Je to hledání přirozeného logického vývoje věcí.

Samozřejmě, že když někdo nechá projít tiskem mapu, kde popíše Horní a Dolní Lužici obráceně, tak je to šotek, který by se neměl stávat jinde, natož v hojně kupovaném historickém časopisu, který se mezi lidi masově šíří díky prodeji v supermarketech. Za to jsem rozhodně na svých stránkách časopis zkritizoval, protože není v mém zájmu na tomto webu šířit něco, co považuji za škodlivé, tedy i za blbost. Ovšem, i tady jsou jen lidé, redakce se omluví čtenářům a jede se dále.

A nebo také neomluví, když si nikdo nepostěžuje, nebo se to jen tak přejde. Nedávno se konaly v Nizozemsku volby a považte, že v samém úvodu politologové omylem hodnotili předložené výsledky, které byly čtyři roky staré, tedy z minulých voleb :-)).


A nakonec již teď je tu  předběžně jedna výstava.

http://kostelicek.eu/

Keltský telegraf bude už za týden ......http://www.keltskytelegraf.cz/  a občas nás representují čerti právě v Liběchově. U nás tato celorepubliková akce stále nenachází příznivce,

Žádné komentáře:

Okomentovat