sobota 18. března 2017

Od bizonů v Ralsku do království divokých koní a praturů. Navštivte nedaleké Milovice a zcela unikátní evropskou atrakci.


Televize je médium, které ovlivňuje člověka více, než si vůbec uvědomuje. Když jsem v roce 2012 viděl televizní seriál Cyklotoulky, tak mě velmi zaujal díl o bývalém vojenském prostoru Ralsko. Měl jsem totiž v hlavě jistou vzpomínku z 80. let a teď jsem najednou viděl přírodu, která byla protkána úzkými asfaltkami, po kterých se proháněla jenom kola. Na sklonku zmíněného roku, se pak objevila ve zpravodajské relaci informace, že sem bylo dopraveno do místní oplocené obory Židlov stádo bizonů, které zde může cykloturista během jízdy případně spatřit. To už vedlo k tomu, že jsem se na jaře následujícího roku do Ralska vypravil.


Byla to neuvěřitelná proměna. Z Bělé pod Bezdězem vede směrem na Kuřívody taková úzká asfaltka a zprvu vypadalo vše, jako tenkrát, když jsem tu v 80. letech projížděl směrem k severu na kole. Vzpomínal jsem, jak se tenkrát po chvíli vše změnilo na prašnou  nekonečnou cestu a asi po čtyřech kilometrech jízdy jsem raději zastavil, protože z levé strany z lesa, se ozval hrozný kravál a vyjížděly před moje kolo tanky. Zpět se mi už nechtělo, a tak jsem pokračoval za kolonou do vsi. Bylo tehdy velmi horko a udivilo mě, když jsem vlevo na začátku vsi objevil jakési fotbalové hřiště, na kterém běhali za balonem do uniforem oblečení sovětští oficíři. V sovětské armádě totiž nebyli jen Rusové, ale také příslušníci dalších národů tehdejšího SSSR.


Místo nekonečné prašné cesty tu však vedla rovná široká silnice, která umožňovala automobilům zcela hladce nejvyšší povolenou rychlost. Na parkování tu bylo ve vsi místa dost, nikde ani živáčka, a tak jsem po chvíli vyrazil na kole do jmenované obory. U vchodu vás přivítá tabule s vyobrazením zubra evropského a dozvíte se, jak to vlastně s tím slovem bizon a zubr je.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bizon   Bizon americký je zkrátka ještě větší kolos, než bizon evropský, který je spíše známý pod jménem zubr, nebo také zubr evropský.


Musím dnes konstatovat, že přes krásu celého jednodenního výletu, kdy jsem také navštívil ještě Hamr na Jezeře ( zde se točil  Anděl na dovolené, scéna pláž), Kryštofovo Údolí ( první vesnický orloj v trafostanici) a Ještěd, jsem zubra bohužel nespatřil, ač ho tam mnozí vyfotili. Články jsem později zde publikoval.
Všechno to odvál již čas a přišly nové nápady i výlety.

Když jsem před týdnem brázdil obce Strážnice a Chodeč, tak jsem ani nevěděl, že současně vznikají i tyto fotografie v nedalekých Milovicích. Vždyť leží jen 4 km na SV od Lysé nad Labem, což je po kolejích nějakých 37 km. Ironií osudu je fakt, že jsem si ve stejný den také ještě doma na netu prohlížel nové turistické vizitky a spatřil jsem tuto vizitku: http://turisticky-denik.cz/vylet/4112-prirodni-rezervace-divokych-koni-a-praturu-v-milovicich.htm.


Když si přečtete kapitolu .. http://volnycas.mesto-milovice.cz/cs/pamatky-a-prirodni-zajimavosti/mezinarodni-vojensky-hrbitov-milovice.html

Divocí koně a kapitolu pratuři, tak zjistíte, že tam vlastně máme unikát evropského významu. Tímto článkem tedy vlastně zvu do Milovic nejen vás čtenáře, ale také sebe :-). A jak se můžete přesvědčit na netu, tak je toho v Milovicích k vidění více.

My starší máme Milovice spjaty, stejně tak, jako Ralsko, se sovětskou armádou, ale díky mé zábavné práci na webu dnes obzvlášť vím, že se tu konají různé koncerty, z nichž známý je třeba Milovický votvírák  http://www.votvirak.cz/ a jezdí sem relaxovat i mladé rodiny s dětmi.
Pokud jste tedy Milovice dosud nenavštívili, tak právě tento unikátní přírodní park je možná jedním z důvodů k návštěvě. A pokud máte rádi zvířata, tak můžete ještě k tomu navštívit třeba nedalekou ZOO Chleby  http://www.zoochleby.cz/otviraci-doba-a-ceny-381/


V blízkosti je pak také muzeum Bedřicha Smetany v Jabkenicích, nebo třeba Botanicus Ostrá http://www.botanicus.cz/ , kde najdete ukázku středověké řemeslné vesnice. ( první zastávka za Lysou ve směru na Nymburk). Do Milovic jezdí z Lysé nad Labem návazná vlaková přípoj. V obci je také mezinárodní  vojenský hřbitov a další turistické atrakce.






1 komentář:

  1. Máme tu novější články, kde si můžete prohlédnout zubry z několika metrů ....http://soutok.blogspot.com/2017/05/z-melnika-pres-hostin-na-kole-za-bizony.html

    http://soutok.blogspot.com/2017/04/do-benatek-nad-jizerou-milovic-za-zubry.html

    OdpovědětVymazat