neděle 28. května 2017

Krása u Mělníka nese jméno Strážnice. Májová fotogalerie výhledů. Panorama pro fajnšmekry.


Na dnešní nedělní den jsem si naplánoval jen takovou krátkou a nenáročnou aktivitu. Jejím cílem byla malá zajížďka do nedalekých příjemných míst k obci Strážnice, kde jste byli se Soutokem tuším v březnu ( nebo už v únoru ?) a zmonitorování rádiového éteru . Šlo o to, že podle předpovědní mapy podmínek šíření tropo http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html byla po dlouhé době jakási šance na zachycení něčeho vzdálenějšího, ale nějak to selhalo, což se stává, jako u počasí :-). První záběr jsem věnoval opět Mělníku. No není to nádhera ? Tady být rozhledna a dalekohled, jako za zámkem.


Tahle slepá asfaltová silnička nad obcí Strážnice, to je cesta k výhledům do romantiky. V pozadí máte Milešovku, nejvyšší horu Českého Středohoří, pod ní je vrch Sovice u Roudnice nad Labem s vinicí na západním svahu a vpravo je Kletečná. V dobách dobré viditelnosti vídáme z vyhlídky u vily Karoly na jejím úpatí dvě vrtule větrné elektrárny na Bouřňáku v Krušných horách. Z Hořeních Vinic pak dokonce tři.


Ronov a Vlhošť, jako nejvyšší kopec CHKO Kokořínsko-Máchův kraj.


Na konci asfaltky již našlo své místo toto odpočívadlo. Je krásné, když vidíte, že někdo cítí  a vnímá okolí podobně, jako vy.


A z lavičky takto hledíte do nádherného zeleného světa. Ani zprvu nebylo moc horko a pofukoval vánek, ale pak už by to tu užilo snad i přístřešek. Může tu být krásně i v noci, pokud jste obdivovateli noční oblohy.


Tento snímek tu už byl, ale na takovou zahrádku se dá koukat snad pořád.


Toto je vlastně takové reklamní radio-foto. Lavička je již na přivrácené straně k severu, a tak tu jdou dobře polské stanice VKV hlavně z Krkonoš ( Vysílač Sněžné jámy nad Labskou boudou), rádio Lausitz ( 107.6 MHz) z Lužice a samozřejmě spíše saské stanice.

 Kopce však mají tu nevýhodu, že na nich slyšíte ze všech stran všechno. Ač jste v nadmořské výšce asi 360 metrů a Mělník má pouhých 220 metrů, tak se tu uplatňuje zajímavý jev. Zatímco na Chloumku a ve Vehlovicích, se dá chytit dokonce DAB+ z Bavorska a také poslouchat, tak zde se mi ještě nikdy tyto muxy nenačetly. Očekával jsem případný záchyt z Duryňska a Saska-Anthaltska, ale ani to se dnes při údajných lepších podmínkách nekonalo.


Ještě jeden pohled k Mělníku a dále do české kotliny.


Prakticky stejný pohled jsem zde dával i posledně, ale dnes je to zase úplně jiné.


Troška místní romantiky. Vesničky mají něco do sebe...


..... a koně i různá zvířata také.


Toto je zajímavý detail na skupinu kopců západně od hradu Házmburku  Zcela vlevo u toho stromu by měl být vrch Raná u Loun, a kdyby byla dobrá viditelnost, tak někde za tím stromem můžeme hledat asi 110 km vzdálený Klínovec.


Také tady najdete Ještěd. Zde je téměř uprostřed fotky a záběr je z asi prostředku cesty, ale když sedíte již na posedu ( ta lavička), tak vidíte jenom tu stříbrnou věž mezi stromy toho kopce vlevo. To jsou Housecké vrchy.


Pak jsem změnil místo. Kousek nad Rymání je bod s krásným rozhledem, kde se mi podařilo o Vánocích 2015 zachytit duryňský multiplex a jde o poslední místo severně od Mělníka, kde se mi podařilo chytit i bavorský multiplex. Ten se mi načetl zde i dnes, ale ani tady, ani na Chloumku to dnes nehrálo. Je odtud krásný pohled na Říp. Tady nebrání rozhledu terén tak, jako na kopci jménem Strážnice. Tam pole působí v západním směru trochu rušivě a sneslo by to malou rozhlednu, jako je ta v Kadlíně. Ještě dnes vzpomínám, jak jsem na ni vezl z Mělníka v roce 2005 na kole dva opukové kameny od soutoku a zámku do jejího základu :-). Byla to nádherná společenská událost a fantastický nápad tehdejšího starosty Kadlína pana Šestáka.


Právě zde můžeme hledat za příznivých podmínek ty nejvzdálenější kopce Krušných hor, až téměř na Karlovarsku. Nejlépe bývá vidět v zimě a po deštích i větru..


To je ze stejného místa. Vpravo je stodola v obci Rymáň, níže spatříte kostel sv. Ducha v Liběchově, na obzoru máte kostel v Krábčicích ( ves pod Řípem) a v pozadí již jmenované vrchy.


A perlička nakonec v podobě panoramatu. Tak vypadá místo s jedním z nejkrásnějších výhledů u Mělníka a jedním z nejlepších příjmů FM a DAB+. Načetlo se mi tu dnes 104 stanic, ale jak jsem již napsal, tak na poslech bavorských stanic to dnes nebylo. Když pojedete pozorně po panoramatu, tak zjistíte, že je zde dokonce vidět i hladina řeky Labe. Pokud se vám fotky líbily, nebo to ve vás něco povzneslo, tak je to jedině dobře. Z věcí kolem nás je třeba mít radost. Hezký vstup do nového pracovního týdne, který nás přivede do měsíce června.

Aktualizace 31.12. 2023 v 11.20 hodin.

Dnes slušně navštěvovaný článek a přitom tu již mám článek novější, kde po zvětšení fotografií můžete ten Klínovec opravdu vidět. Zřejmě jde o rekord v rámci okresu.







Žádné komentáře:

Okomentovat