čtvrtek 23. listopadu 2017

Ve středu 29. 11. bude pokřtěna kniha Mělník na starých pohlednicích II. Hudba z Tahiti, aneb ještě i Belmondo a slavní Češi.



Myslím, že je již aktuální vás pozvat na uvedení nové knihy Martina Klihavce a Josefa Kárníka ,, Mělník na starých pohlednicích II", které se bude konat opět v obřadní síni mělnické radnice, kde také proběhne autogramiáda autorů. Akce proběhne ve středu 29. listopadu 2017 v 17 hodin. Druhý díl bude obsahovat dalších zhruba 400 pohlednic, které budou tentokrát více zaměřeny i na čtvrti města a údajně i na textovou část pohledů, aby si čtenář mohl udělat představu i o tehdejší komunikaci mezi lidmi.

Martin Klihavec je momentálně zřejmě zaneprázdněn, takže nemám v tuto chvíli k disposici nějaký ten čerstvý obrázek z knížky, jako reklamu, ale pokud něco získám, tak jistě zde doplním. Také vám nemohu sdělit předpokládanou cenu, ale první díl stál v obchodech 495 Kč.
Zatím se můžete podívat na obrázky z loňského křtu prvního dílu:
http://soutok.blogspot.cz/2016/11/melnik-na-starych-pohlednicich.html




Hudba z Tahiti.   ( Mimochodem, zítra bude Freddie Mercury z kapely Queen už 26 let v hudebním nebi.)

Etnickou hudbu jsem si oblíbil, když  jsem prvně  v roce asi 1974 slyšel  LP desku naší skupiny Kučerovci. Určitě znáte jejich nejslavnější skladbu z filmu Muž z Acapulca ( Jean Paul Belmondo). To je ten první odkaz. Skupina hraje po světě  v různé sestavě asi od roku 1953 ? ( musel bych hledat) a většinou hudbu latinsko-americkou v první části vystoupení a polynéskou ( Hawai,Tahiti..) v části druhé.

Až donedávna jsme tuto hudbu z pravé Polynésie mohli znát jen díky dokumentárním filmům a cestopisům. To je naštěstí minulost, protože je to hudba nádherná a pozitivní, či uklidňující. V polynéské hudbě dominují dva druhy nástrojů. První se jmenuje havajská kytara, která je známa kvílivými líbivými zvuky a ten druhý nástroj je typický nejen pro Tahiti, ale i další ostrovy kolem a je to populární ukulele.

Polynéské jazyky jsou pro nás nesmírně exotické, protože domorodá havajština si vystačí s pěti písmeny ( nebo samohláskami ?) a tahitština s osmi. Tak nějak to je a opět jen, že jsem na to dlouho ( roky) nekoukal. Pamatujete si ještě na maličkou knížku s názvem Rozum do kapsy, která byla věnována různým téma? V roce 1989 jsem si koupil v Liťáku ( Litoměřice) knížku o jazycích. Je jich na světě skoro 800 !.

Co dodat? Na úvod nejpopulárnější singl našich Kučerovců a dále mé oblíbené tři skladby z asi 150 písní nějakého souboru :-). Tam si vychutnáte i ty havajské kytary, místy v plné kráse. Jinak bývá často v některých skladbách jenom ukulele. Skladby jsou kratší než v Africe.


Kučerovci - Cucurucucu

https://www.youtube.com/watch?v=wkqX3y1mMzs

To reo iti Maru-Mila a Loma.. (havajská kytara)
https://www.youtube.com/watch?v=F8ACaYnVpXQ

Moana Poiri NICHOLAS APITI & TAMARII PAOFAI (sólo ukulele)


Tane Naku. (NICHOLAS APITI) 


Co říkáte? U mě paráda, ač poslední dobou prostě rád koukám občas na nejmladší tanečnice Jaojoby :-)). No, a hudba také fajn. Jó, salegy music :-).

https://www.youtube.com/watch?v=_LcFxhAw1rQ

https://www.youtube.com/watch?v=W3XqUkOioRo




Žádné komentáře:

Okomentovat