neděle 26. listopadu 2017

Vítání adventu. Na Vánoce máme někdy více volna, než v létě, co s tím? Chybí nám svátky v zimě, které jinde mají. Zajímavosti k přemýšlení.


O fotografiích dole na konci článku.

Významný den města Mělníka:   25. listopad ( 1274- 2017) , 743 let městem.

Když jsme dětmi, tak dobře víme, že přijdou 1. července letní prázdniny a tím i čas koupání, her, kamarádů, táborů, návštěv u prarodičů a konečně i společná rodinná dovolená. Přijde nám to normální a nijak se nad tím nepozastavujeme. Když jsme však v dospělém věku, tak je to již zcela o něčem jiném.


Ti, co mají někde rozestavěný dům, tak si zamnou ruce, že konečně bude delší volno a oni s tím pohnou, neboť rozhodně ne každý si může finančně dovolit nechat úplně vše dělat firmám. Ale, český člověk nemusí jen stavět barák, aby si vždy nenašel nějaký ten důvod, že je třeba něco doma předělat, nebo na zahradě, protože na to budeme skoro denně koukat. Je to bohužel tak, že sama ekonomická situace nás stále připoutává k domovům, než některé jiné národy, které věčně žijí nějakým cestováním a poznáváním světa.


Ale, také i u nás je toto již lepší a snažíme se v létě také žít turismem v podobě tuzemské, či zahraniční rekreace, nebo alespoň podnikat výlety do okolí, které máme u nás opravdu krásné. Zajímavým obdobím z hlediska času jsou však Vánoce, kdy nám mnohdy stačí mezi Štědrým dnem a Silvestrem pár dní. Nezřídka se stává, že někdo má té dovolené více, a pak může skutečně dojít k situacím, kdy někdo zakončí práci v zaměstnání třeba ještě o týden dříve, nebo kalkuluje s prodloužením těsně po Novém roce. On je ten leden neskutečně dlouhý.


A nedivme se tomu, Česko má jeden problém. U nás se o tom samozřejmě nemluví, protože se to nikomu ( kromě běžných někde zaměstnaných lidí ) nehodí do krámu. Tedy, vláda nám nedávno uznala volný Velký pátek ( na Velikonoce), a to je za těch 28 let od sametu snad vše. Dokonce jsem občas slyšel, že jsme  stejně ateisté, tak k čemu církevní svátky ? :-)  Jenže, maká se i u nás v Čechách, určitě více než ve Francii , nebo v dalších státech, kde máte v sobotu problémy s nákupy, a lidé po Vánocích nadávají, jak musíme pořád za tmy ráno vstávat a je ta zima nekonečná.


Je to tak všude? No není. Stačí si pustit satelit a už víte, že zejména v únoru jsou leckde nějaké slavnosti masopustu a nemusí to být jen ty nejslavnější ( Rio de Janeiro, Venezia (Benátky) Havana), ale má je i spousta měst v Německu, Španělsku a jinde. Jenže, církve v západní Evropě slaví také například Popeleční středu, která nyní  připadá na 14. února 2018 .... https://de.wikipedia.org/wiki/Aschermittwoch  a věřím, že aspoň jeden nějaký takový volný oficiální den v zimě by vůbec nebyl na škodu. Jenže, my jsme Západ, jen když se to hodí  a ještě jen v něčem :-). ( druhořadé potraviny , pokladny s brigádníky, rozbité silnice bez cla pro nákladní dopravu...)


Vraťme se však k téma Vánoce. Když mluvíte s lidmi, tak často slýcháte:  Jo, pohoda, pohádky, dobroty a také žádné vstávání do tmy. Zajímavé je, jak nám někdy změní program i takový dárek. To už tak prostě je, že jakmile něco odněkud přineseme domů, nebo něco dostaneme, tak hurá na věc, než nás to trochu pustí. Zejména knihy. Když to už člověk má, tak chce vědět co je vtom a dlouhé volno je nejlepší typ, jak to všechno přečíst a nevytrhávat se povinnostmi. Dokonce není čas si ani špinit ruce cukrovým :-).


Papírová kniha má zkrátka svoji duši a přesto ji není už kam dáti, protože ke starým knihám má člověk zase letitý vztah. Navíc žijeme skutečně v době šílené techniky a rychlosti. Už si ani neumím představit, že když mě něco napadne, tak bych měl k tomu někde shánět literaturu. A nápady to jsou tak různorodé. Vždyť sami čtenáři vědí, že jednou je to cestování, potom etnická hudba a najednou si člověk uvědomí techniku kolem nás a přeskočí do světa známé fyziky i touhy vidět někam dále.


Zrovna včera jsem celý den věnoval webu, který mohu všem jedině doporučit pro svou poutavou lidovou formu přístupu ke čtenáři.. .... http://www.qwertasip.estranky.cz/   ( Pár zajímavostí, nad kterými je dobré zapřemýšlet.) Něco z toho by měl každý aspoň trochu již dávno znát, ale mnohé vás může překvapit.
Takovým druhým titulem může být .... http://www.kvantovapsychologie.cz/?q=node/7 .
Prostě, těch témat k četbě, nebo dokonce tak trochu ke studiu je na světě moc.


Nezapomeňte dnes na vítání adventu ( plakát nahoře) a mám tu ještě jednu věc. Člověk by se měl také občas projít, protáhnou, nebo si dokonce vyjet na výlet, ač to v zimě není tak veselé a lákavé, jako za hezkého počasí. Dokonce vzpomínám, jak sem si jednou udělal ,,celodenní vánoční okružní výlet vlakem po obvodu republiky :-)" ( Mělník-Kolín-Olomouc-Břeclav-Brno- Česká Třebová-Mělník). Rozhodl jsem se tento článek proložit obrázky z výletů, které jsem právě udělal na Vánoce.


První čtyři fotografie jsou z Kutné Hory, kde jsem byl naposledy 4.1. 2014  a jste tam vlakem za 1 hodinu a 15 minut...http://soutok.blogspot.cz/2014/01/legrace-v-kutne-hore-typ-pro-vas-kteri.html

Zbytek je z Karlových Varů ( Vánoce 2013), kam se dá udělat krásný levný výlet: http://soutok.blogspot.cz/2013/12/soutok-v-karlovych-varech-vlakem-super.html .


2 komentáře:

  1. Na Vánoce 2017 jsem mému manžílkovi, který je záchranář v horské službě koupila nové kempové vybavení z naturehikecz.cz. Měl obrovskou radost, protože tento e-shop mu doporučovali kolegové ze směny leta letoucí. Jsem ráda, že je šťastný (se mnou).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je hezký komentář. Děkuji za něj a ať vám ta radost, pohoda i štěstí nikam neodejde.

      Vymazat