pondělí 1. ledna 2018

Film Marie Terezie vypadá zdařile. Regionální muzeum Mělník v měsíci lednu.


Jestli-že jsme si v roce 2016 připomínali zde na Mělníku 700. výročí narození Karla IV. , tak v dubnu 2017 zajel Soutok do Prahy, aby zde mimo jiné sháněl výroční turistickou vizitku s Marií Terezií od jejíhož narození ( také květen) uplynulo 300 let.
http://soutok.blogspot.cz/2017/04/velikonoce-ve-zlate-praze-jiz-pred.html.

Před koncem roku 2017 jsem do Prahy zavítal znovu ( článek) a znovu je tu Marie Terezie. Tentokrát v dvoudílném velkofilmu ....
https://www.csfd.cz/film/485135-marie-terezie/prehled/
...., jehož první část jsme mohli před malou chvílí na televizní obrazovce shlédnout a druhá část je již zítra. Dle mého názoru, se jedná na rozdíl od jiných nedávných pokusů v oblasti historických filmů zatím o velmi zdařilé dílo, čímž zvu čtenáře ke druhému dílu v úterý 2.1. ve 20 hodin.

 A protože ty články o Praze, jakož i moje dvojí vycestování za její vizitkou a současný velkofilm na obrazovce do sebe tak krásně symbolicky zapadají, tak mě napadlo v úvodu nového roku 2018 tuto symboliku užít i jako úvodník k představení prvních akcí v místním RMM v měsíci lednu. Konečně, historie je nesmírně krásná i poučná věda, které se dotýká v některých článcích i Soutok a nejen v těchto níže uvedených.

 Obklopuje nás na každém kroku, v časopisech, knihách, filmech a najdeme ji i na výletech u nás, nebo i jen kousek za hranicemi. Vždyť i Lužice a Rakousko, stejně tak, jako Horní Falc, či Donínsko a mnoho dalších míst za hranicemi i dále od nich jsou místy, které byly našim společným územím a jistě z toho můžeme mít pěkný pocit. Pokud také rádi cestujete a třeba i občas k sousedům, tak vám přeji,ať si přivezete vždy příjemné zážitky ze setkání s krajinou i s lidmi.

http://soutok.blogspot.cz/2015/08/soutok-byl-v-hlavnim-meste-monarchie.html
http://soutok.blogspot.cz/2017/07/melnik-vdeci-za-povyseni-na-mesto-krali.html





Žádné komentáře:

Okomentovat