neděle 21. ledna 2018

Obrazem: Starý mělnický most mění podobu každý týden. Nutrie v parku se přemnožily. Feon Ala - nádherný popík.


Leden je měsícem, který se neskutečně vleče a pochvalují si ho snad jen lyžaři na horách, ale většina z nás dělá vše možné, abychom jej nějak pohodově v rámci možností přežili. Letos to máme  zpestřené prezidentskou volbou, zvláště když zapneme elektronická média a televizi.

Dnešní dopoledne však bylo takové trochu vyjímečné. Nedá se sice zrovna říci, že by to bylo úplně ono, ale díky za sluneční paprsky. Vzhledem k mé internetové diskusi pod včerejším článkem jsem se vyrazil provětrat až na poledne a nejvíce mě to táhlo opět k mostu pod město, kde mě překvapuje, jak se to tam vždy po týdnu vše promění. Ostatně, krajina byla i přes azurovou oblohu poněkud zahalena do oparu a ani počasí, ani denní doba nikam dále moc nelákaly.


Jak můžete vidět na snímcích, tak k největší změně došlo v částech, které jsou určeny pěším. Tam již vidíte jen zábradlí a po několika metrech od mělnického břehu by se chodec již propadl do řeky. Tomu ovšem brání kvalitní zábrany, které další cestu umožňují již jen zoomu fotoaparátu :-).


Absence chodníku nejlépe vynikne ze břehu pod mostem.



Zde se můžeme přesvědčit, že lešení ze strany od Brozánek dospělo již ke vzdálenějšímu ze dvou pilířů v řece.


Také druhá strana mostu pro pěší nabízí k pohledu již jen zábradlí spojené s mostem konstrukcí, která má spojovací i výstužní a nosné účely.


Vězte, že jsem opět neodolal tomu krásnému pohledu na dominantu města.


Vrázovu vyhlídku jsem fotil nedávno a kráčel jsem kolem ní s úctou i radostí, že stále vypadá tak pěkně. Stromy jsou holé, nějak marně jsem hledal něco pro foťák, a tak jsem nakonec skončil u sluncem zalité zahradnické a vinařské školy.


Nejstarší škola svého druhu v bývalém Rakousko-Uhersku v českém vyučovacím jazyce ( 1882)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vy%C5%A1%C5%A1%C3%AD_odborn%C3%A1_%C5%A1kola_zahradnick%C3%A1_a_St%C5%99edn%C3%AD_zahradnick%C3%A1_%C5%A1kola_M%C4%9Bln%C3%ADk


Od školy vedla moje cesta na nádraží ČD, kde občas najdu inspiraci ve volně dostupném měsíčníku ČD pro vás. A díky tomuto nápadu jsem si došel pro další téma. Jak vidíte na fotce, tak se nám tu neskutečným způsobem přemnožila nutrie říční. Až to vypadalo, jako v hororu a zvířata  se přesouvala k čerstvě příchozím chodcům.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nutrie_%C5%99%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD


Nejsem pro, aby byla nutrie nějak bez užitku usmrcována, ale věřím, že je možné tohoto tvora ( jeho nadstav) někam přesunout. Mimochodem, nedávno jste možná někteří díky televizi zaznamenali, že se nám dočasně asi čtyři kusy divokých anglických koní přesunuli z Milovic k Hradci Králové, kde budou spásat místní pastviny. Trochu od téma, ale potěšující zpráva, jak lze někdy něco vkusně vyřešit.


U jezírek to dnes žilo také vodním ptactvem a bylo legrační pozorovat souboj několika kachen o kus chleba. Mějme ale na paměti, že chléb by neměl být nikdy čerstvý ani shnilý a měl by se roztrhat na velmi malé kousky, aby se zvířátkům neublížilo.



Za týden touto dobou bude mít republika nového prezidenta, který bude takový, jakého volby určí. Někdo z toho bude mít radost, někdo ne, možná to bude někomu jedno, ale v každém případě o něm budeme denně slyšet v televizi, bude všude v médiích a my budeme koukat, jak mluví, jak se chová, jak vystupuje při různých akcích, a jaký má vliv na politiku státu.

A tak je možná vhodná doba právě teď, když ještě nejsme pod vlivem nějakých krátkodobých, ale silných emocí si zase dát po delší době nějakou pěknou hudbu z exotických tropů.

Posledně mě velmi zaujala dívčí skupina s názvem Feon Ala a samozřejmě jsme ještě stále hudebně na mém oblíbeném hudebním ostrově jménem Madagaskar. Má několik melodických písniček, ale dle mého názoru jsou jejich tři níže uvedené písně přece jen tak nějak jinde.

Nebál bych se říci, že tohle by se mohlo klidně hrát s úspěchem v Evropě. Ta první je skoro takovou melodickou evropskou peckou, v druhé mohou posluchače překvapit některé hudební nástroje ( už jsem ji tu jednou představil) a třetí je již spíše africká, ale hlavně melodická. ( také jsem ji jednou představil).
Africké skupiny jezdí občas koncertovat do Francie.

FEON ALA / VELOMA ANAO



FEON ALA / MODIA MODIA



FEON ALA / HOSIN I GASIKARA



Úspěšný start do dalšího týdne!

Žádné komentáře:

Okomentovat