úterý 9. ledna 2018

Tak vypadají hroby v Rusku. Ve jménu voleb: Lidé často chtějí ANO s SPD. Taktická prezidentská hra. Jak má vypadat kandidát .


Milí čtenáři, žijeme tak trochu v politickém týdnu a co si budeme namlouvat, občas narazíme na lidi, kteří jsou ochotní třeba i sami od sebe zavést řeč na téma vláda, nebo na téma prezident. Stačí třeba i jen, aby se sešli družní, nebo zrovna pozitivně naladění lidé. A pokud nevyjde ani jedno, tak se dá k výsledkům dobrat na televizní obrazovce, či na netu.

Takové první rozčarování jsem zažil po volbách u voličů, kteří odevzdali svůj hlas pirátům. Tak určitě mnozí nepočítali, že strana, která měla podle nich jíti do vlády si začne dávat dostaveníčko s takovou tou slepenou antivládou jedné větší obrozené strany a několika pětiprocentních.

Možná ale, že tak trochu zatrnulo i voličům ANO, když Andrej Babiš začal nabízet spoluvládu ODS. Nikdo totiž neví, co by to udělalo a tato strana ( ANO) samozřejmě získala v minulosti i díky ,, bezvadné" politice ČSSD voliče z celého politického spektra. Poslední dobou často slýchám, že by to mělo dát ANO dohromady s SPD a byl by klid.

Problém totiž vůbec nemusí být problémem a normální lidé, se dokáží dohodnout, což u politiků moc nejde, nebo nechtějí. Většina občanů ví o SPD jenom to, že jsou proti migraci a setrvávání našeho státu v EU. A tak si lidé myslí, že kdyby fungoval docela obyčejný selský rozum, tak Babiš domluví Okamurovi jednoduchou větou: ,, Chlape, na to je vždy dost času. Zkusme nejprve vznést v Bruselu naše názory na věci a požadavky." A pak by si třeba plácli a snad by se začalo konečně něco dít.


Jenže, v politice je to těžké a známe to i z komunálních voleb. Dají to někdy dohromady strany, že jejich voliči nevěřícně kroutí hlavou.
A už se dostáváme k volbám aktuálním, prezidentským.

Nejsem asi sám, kdo to celé podle ohlasu jiných lidí považuje za frašku. Každou chvíli čtu nějaký titulek ve smyslu: Už víme, jak porazit Zemana. To ale přece není o tom, jak porazit Zemana, ale o tom, že ten vítěz bude reprezentovat zemi doma i v zahraničí a bude muset něco umět a něco znát. Ty kvízy prezidentským kandidátům v televizi, se opravdu povedli.

Poslední dobou se často předkládají grafy, ve kterých podle posledních výzkumů si velmi dobře vede pan Drahoš. To je takové takticky dvojsečné a ještě významnější, než u voleb parlamentních. Média sice správně informují občana o tom, jak si kdo vede a zároveň je to taktická hra.


Až dosud, pokud by se předvolební výzkumy nezveřejňovaly, by se klidně mohlo stát, že každý kandidát shrábne několik procent a Miloš Zeman s převahou zvítězí již v prvním kole.
Tím, že se favorizuje pan Drahoš, tak vlastně média dávají šanci, že to ovlivní voliče, kteří podpoří zejména jeho a ve finále to bude ve druhém kole na téma ,, všichni nespokojení proti Zemanovi :-).

Berte to prosím jen tak, jako zábavné filosofické úvahy o naší politice :-).
Samozřejmě, že na současného prezidenta má každý nějaký názor a už nám ukázal, jaký je. Pan Drahoš je pro mnohé lidi neznámou a snad nejvíce může imponovat, že se jedná o vědce. Samozřejmě nikdo neví, zda se bude spíše podobat jeho případné prezidentování předchozím prezidentům ( Havel,Klaus), nebo jak to bude, ale o těch překvapeních v politice, či případných projevech na internetu jsem už psal minule.


O prezidentech by se dalo psát dlouho. Někdo kdysi z recese navrhl zpěváka Karla Gotta. Zpěvák to přijal s úsměvem a zamítavě, ale na druhou stranu to zase tak zábavné není. Karel Gott ovládá jazyky, je populární ve světě, na rozdíl od mnohých jiných mu nechybí úžasná skromnost. Nevím o tom, že by někdy zpíval v předvolební kampani za nějakou stranu a vždy zdůrazňoval, že všechna ocenění, která kdy dostal, tak je dostal za zpěv. Tak nějak vypadá známá a populární osobnost, mnohými oblíbená.

Bohužel člověka napadne málokdo další. A co třeba také jednou nějakou krásnou a moudrou ženu? On je problém, že v okamžiku, kdy je někdo politikem, tak se jen obtížně stává oblíbencem všech. Na druhou stranu si lze náklonnost do jisté míry získat.

Na závěr mám pro vás takovou perličku. V televizi jsem již viděl mnoho cestopisů, známe hezké malované obrázky na domech od sousedů i poslední dobou od nás a vždy se najde něco nového, co nás překvapí a o čem se snad nic nenatočilo. Škoda to neznat a nevidět :-) Tak prý vypadají hroby v Rusku. Můžete se třeba podle vlastního vkusu někdo inspirovat. Vybral jsem jen několik málo snímků těch prostších hrobů. Smyslem je, aby se čtenář s možná pro něj neznámou informací seznámil a nejde o přehlídku fotodokumentace.





2 komentáře:

  1. Božský Kája to měl trochu zmatené.
    Před revolucí otevřeně podporoval Husáka, pak si zazpíval hymnu s Krylem, v prvních svobodných volbách v přímém přenosu v televizi vyjádřil podporu Sládkovi, v r. 2008 zpíval Klausovi na předvolebním mítingu na Staromáku. V r. 2013 zase nepřímo vyjádřil podporu Babišovi poté, co mu zajistil finančně koncertní šňůru.
    Průzkumy preferencí není vůbec nic špatného. Někomu se to může líbit a někomu ne, může ovlivnit rozhodování a nemusí. Pokud se to někomu nelíbí, záleží na konkrétní chvíli a na které straně dotyčný stojí, příště to může být opačně.

    A ano, letošní volby jsou o tom, jestli a kdo porazí Zemana. Však je prezident a obhajuje mandát. Toliko negativních článků proti MZ asi nebude samo sebou, někdo tomu může říci "kampaň", někdo zase "jak se do lesa volá".
    Apropos, kdo věděl před pěti lety když házel lístek do urny, jak to bude vypadat na Hradě během dalších pěti let?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předně děkuji za slušný a věcný komentář. V politice budou mít lidé vždy různé názory a to názorové spektrum je široké.

      Co mám k osobě Karla Gotta psát? To byl vždy pan zpěvák, možná zpíval na správných místech, že si toho ani nikdo nevšímal, nebo nevšiml, líbivě se choval a faktem je, že si zkrátka získal všeobecnou přízeň občanů.

      Průzkumy preferencí. Jde o to, jak vůbec tento článek chápete. Snažím se udělat zajímavý politický článek a jsem si téměř jistý, že takovéto úvahy jenom tak někde jinde v rámci regionu nenajdete. Pokud ovšem není nějaký web, který zase já neznám.

      Nepíši, že jsou průzkumy špatné, ale zmiňuji jejich zajímavou dvojsečnost. Mimochodem, psát o politice je poněkud jiný level ( tak trochu výzva), než psát o čemkoliv jiném a asi ty mé články nebudou zase až tak špatné, když to porovnám s negativními reakcemi na redaktory Novinek na Seznamu :-).

      Pravda, možná mi čtenáři nechtějí vzít chuť do běžné tvorby, kterou tu jinak nejčastěji presentuji. A díky, že se vám jinak články zde líbí, protože to já také nevím, jak se vlastně lidem líbí :-). Ohlasů je jak šafránu.

      Co říci k prezidentu Zemanovi ? Samozřejmě, že ho každý vidí a vnímá jinak, což si právě třeba také můžeme přečíst na těch Novinkách v diskusích. Když ovšem vezmu v úvahu, že se tématem voleb stalo heslo ,, hlavně sesadit Zemana", tak je to trochu divné.

      Kde byli ti kandidáti? Proč nejezdili po republice již daleko dříve a nevykládali lidem na mítincích, jak to vidí oni a co chtějí s naší republikou do budoucna v případě presidentování dělat ?

      Vymazat