neděle 25. března 2018

Revize cyklostezky z Kel do Mělníka zachytila pracovníky v nedělním odpoledni v plné práci. Fotogalerie.


Je tomu právě týden, co jsme za nevlídného zimního počasí odnášeli k  Labi Moranu a již tehdy jsem si neodpustil poznámku, že tentokrát jsem na akci nepřišel ze Všetat, ale z domova. Zkrátka, nějak se to tak asi dvakrát za sebou sešlo, že jsem otevřel svoji osobní turistickou sezónu akcí, kterou jsem nazval ,, Po stopách vladyky Beše " a přišel jsem na Mělník právě ve chvíli, kdy se vynášela k řece Morana.

Letos to tedy nevyšlo, ale myšlenka rozhodně nezapadla a na akci ,, Po stopách vladyky Beše" jsem se vydal dnes s týdenním zpožděním. Akce to byla nádherná, ale nafotil jsem tolik materiálu, že jsem se nakonec rozhodl z nich postavit články dva.


V Záboří má člověk na výběr kudy dále, ale lepší dnes byla varianta přes Kly. Nebyl totiž žádný vynikající výhled, nýbrž opar a polní cesty byly zablácené. Je vlastně s podivem, že boty vůbec nejsou ani trochu zablácené, ač bylo nutné malou část cesty jít po, nebo podle polňačky ( nad Zábořím).

A hlavně jsem mohl zrevidovat cyklotrasu, která údajně finišuje a projít si krásnou pasáž 4 km dlouhou podle řeky Labe.


Celkově to byla tůra dlouhá téměř 15 km, ale v tomto článku, se podíváme hlavně na čtyři kilometry podle řeky Labe. Právě proti obci Kly leží přes řeku Labe kilometr 842, který značí, kolik že je to kilometrů k ústí do Severního moře.

Již zde jedna parta pracovníků prováděla jakési napojení cyklostezky na obecní komunikaci, která tu končí. Úsek čeká pouze na vyasfaltování. Je to velmi chytrý tah, který zaručuje, že do poslední chvíle, se na cyklostezku nepohrnou nějaké osobní automobily rybářů. Třeba tomu bude do budoucna bráněno i nějakou zabezpečenou zábranou.


Cyklisté už hotovou stezku využívají a bylo pro mě radostí, že mohu již některé reklamním způsobem zvěčnit, jako je tomu třeba u cyklomapy Labe, kde titulní obrázek na obalu patří tuším cyklistům u Poděbrad.


A zde vám za krásného počasí mohu představit již skutečně pěknou, rychlou a kvalitní cyklostezku, která i za blátivého počasí umožňuje pěkné vycházky třeba i s kočárky a samozřejmě umožňuje provoz in-line bruslí a jízdních kol v jakémkoliv počasí.


Krásné staré mohutné stromy s obřími kmeny ....


..... tabule o zdejší přírodě ...


... a seznam ptáků, které tu mohou ti pozorní turisté, kteří nikam nepospíchají třeba i různě spatřit.


Právě tady jsem se velmi podivil. Při mé poslední návštěvě na úplně stejném místě končil asfalt.


Jenže, cyklostezka, to není jen kladení obrubníků a válcování asfaltu, ale také úprava podkladu a štěrk.


A mohu s radostí říci, že tady se v neděli odpoledne pěkně makalo.


Vždyť sezóna již klepe na dveře.


Ještě jeden pracovní záběr, který slibuje krásnou budoucnost ....


..... a pojďme za romantikou.


Vidět začátek našeho města je stejně krásné, jako možnosti, které se tu ještě nabízí.


Ráj pro oči ...


.... i pro rybáře.



Stále doufám, že i tady vznikne jednou něco, jako restaurace Cidlina v Poděbradech, kam jezdí z centra ekovláček i po Labi loď, která tam kotví. A kola tu budou jezdit také.


Také toto připomíná soutok Cidliny a Labe.


Je to prostě o tom krásném posezení u zlatavého moku na břehu řeky a také zde jde o břeh, kam dopadá krásně slunce.


Finální pohled na zámek a cesta, která snad bude až ke starým lázním vyasfaltována.


Detail.


Není tu u toho Labe nádherně ? Jen to pro začátek aspoň vyasfaltovat, aby se tu mohlo i v blátivých dnech, a pak lze přemýšlet o případných možných aktivitách, které jsou dobré, ale s mírou. Vzor tu už máme.


A máme za sebou ty čtyři kilometry cesty.


Právě zde u dnešní budovy patřící potápěčům  z Prahy ( bývalé staré lázně) již musí cyklostezka stoupat vzhůru do parku, ale pěší mohou směle po břehu až k veslařskému klubu, kde je nutné vylézt po schodech vzhůru. Často dostávám dotazy od turistů z různých míst ( i dnes), zda se to dá nějak s kočárkem projít, až ke starému mostu, a pak vzhůru do města. Říkám, že bez kočárku ano, ale jinak máte smůlu.


A vrbu nakonec. Vždyť jsou již Velikonoce za dveřmi. Tím tedy skončil dnešní výlet, kdy pro holé stromy bylo ještě leckde vidět a snad už se začne pomalu vše zelenat. Tedy, myslím samozřejmě stromy a rostliny :-). Pohoda i zamyšlení v jednom článku.



2 komentáře:

  1. Jako příznivec kolečkových bruslí jsem rád za každý kilometr nových stezek.
    Věřím, že se ještě dožiju spojení Mělníka s Kostelcem, a když ne já, tak snad mé děti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezké svátky ! Také doufám. Vždyť by to byl doslova hřích, kdyby ten asfalt nenatáhli až ke starým lázním ( majetek pražských potápěčů). Já to pořád vidím, jako v těch Poděbradech.

      Loď Fidelio zastaví cestou do Obříství, nebo zpět u restaurace Na Hadíku, kde se bude zrovna otáčet ekovláček, který sem přivezl i turisty z centra, kteří zatoužili po prohlédnutí mělnického podzemí po krásném posezení u řeky.

      A tady už bude plno kol cyklistů, kteří přijeli ohleduplně k chodcům, in-line bruslařům, pěším rodinkám a maminkám s kočárky z obou směrů dálkové cyklotrasy.

      Stačí v sezóně zajet na druhou stranu řeky a tam to tedy žije. Restaurace Na knížecí v Dolních Beřkovicích, v Bukoli, v Dědibabech, ... všude jsou stojany plné kol a hlučí to tam, jako v úle.

      Vymazat